Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Familiile şi persoanele cu venituri reduse din Alba pot depune cereri de subvenţii pentru încălzirea locuinţei la primării. Vezi condiţiile


Publicat

Familiile şi persoanele cu venituri reduse beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, pe perioada cuprinsă între 1 octombrie 2013 şi 31 martie 2014. Subvenţiile se acordă pentru trei tipuri de încălzire, respectiv energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili solizi sau petrolieri. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei, care se solicită la primării, se stabileşte pe categorii de venit pentru familiile şi persoanele singure şi se obţine pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.

Reprezentanţii AJPIS Alba transmit că, în vederea stabilirii dreptului la acest ajutor, primarii solicită acte doveditoare, care atestă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, precum şi documentele privind locuinţa sau bunurile deţinute de persoanele care fac parte din familie, inclusiv în alte unităţi administrativ-teritoriale. În cazul în care, pe baza documentelor doveditoare prezentate de solicitant, există suspiciuni privind veridicitatea situaţiei familiei sau persoanei beneficiare de subvenţie, primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale de către serviciul public de asistenţă socială, în baza căreia va decide dacă ajutorul pentru încălzire va fi sau nu acordat.

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, iar dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se stabileşte prin dispoziţie a primarului. Dacă îndeplinesc condiţiile, solicitanţii primesc subvenţia la încălzire începând din luna depunerii cererii, în măsura în care documentele lor ajung la primării până în data de 20 a lunii respective. În cazul în care le depun mai târziu, vor primi ajutorul pentru încălzire începând cu luna următoare. În ceea ce priveşte beneficiarii venitului minim garantat, aceştia vor primi subvenţia la căldură din luna în care efectuează cererile, indiferent de data când depun documentele la primărie.

Ajutorul pentru încălzirea cu gaze naturale a fost majorat

În sezonul rece 2013-2014, pot beneficia de ajutoare pentru încălzire familiile şi persoanele singure, al căror venit lunar cumulat este de maximum 615 lei, iar cererile pentru subvenţii se depun din data de 1 octombrie 2013.

Conform declaraţiilor directorului AJPS Alba, Flaviu Cozuc, în judeţ nu se vor acorda subvenţii la încălzirea cu energie termică furnizată în regim centralizat, întrucât acest tip de încălzire nu mai există.

Ajutoarele vor fi acordate pentru încălzirea cu gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili solizi sau petroliferi.

„În sezonul rece 2013-2014, valoarea subvenţiilor la încălzirea cu gaze naturale va fi mai mare faţă de anul trecut, în condiţiile în care, din 1 iulie, preţul gazelor naturale a crescut cu aproximativ 6%. Acest tip de încălzire este, de altfel, şi cel mai utilizat. În sezonul rece anterior, 9258 de familii şi persoane din judeţul Alba au beneficiat de ajutorul pentru acest tip de încălzire, în sumă totală de peste 4 milioane de lei”, a declarat Flaviu Cozuc.

În perioada 1 octombrie 2013-31 martie 2014, familiile şi persoanele cu venituri lunare cumulate de până la 155 lei vor beneficia de un ajutor lunar în sumă de 262 lei, cu precizarea că, la acest prag al veniturilor, nivelul subvenţiei a rămas neschimbat faţă de iarna trecută. Cei care înregistrează un venit lunar între 155,1 lei şi 210 lei vor primi un ajutor de 190 lei, cu 28 de lei mai mare. De asemenea, la un venit lunar situat între 201,1 lei şi 260 lei, valoarea subvenţiei este de 150 lei, fiind majorată cu 13 lei. Familiile şi persoanele, al căror venit este situat în limita cuprinsă între 260,1 lei şi 310 lei, vor primi un ajutor lunar de 120 lei, cu 8 lei mai mare. În cazul veniturilor cuprinse între 310, 1 lei şi 355 lei, valoarea subvenţiei lunare este de 90 lei, cu 3 lei mai mare faţă de sezonul rece 2012-2013. Cei care se încadrează în pragul imediat următor, cu venituri cuprinse între 355,1 lei şi 425 lei, vor primi cu 8 lei mai mult, respectiv 70 lei/lună. Ajutorul pentru persoanele cu venituri între 425,1 lei şi 480 lei a crescut doar cu 1 leu, valoarea acestuia fiind de 45 lei. Cu 4 lei mai mult faţă de sezonul rece precedent vor primi cei care înregistrează venituri lunare cuprinse între 480,1 lei şi 540 lei. Cei care au venituri lunare cuprinse între 540,1 leu şi 615 lei, vor primi tot cu 1 leu mai mult, respectiv 20 lei.

Noutatea sezonului rece 2013-2014: Se acordă subvenţii şi pentru încălzirea cu energie electrică

Printr-o ordonanţă adoptată de Guvern în luna august, începând din 2013, beneficiază de subvenţii şi consumatorii care utilizează energie electrică. ” Prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2013, care modifică şi completează OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială pe perioada sezonului rece, se îndeplinesc directivele europene referitoare la combaterea sărăciei energetice şi se iau în considerare, la acordarea subvenţiilor la căldură, familiile şi persoanele care utilizează echipamente electrice pentru încălzire. În ultimii ani, numărul acestora a crescut, în special din cauza desfiinţării centralelor termice neperformante”, a explicat directorul AJPS Alba, Flaviu Cozuc.

Ajutoarele pentru încălzirea cu energie electrică se obţin în aceleaşi condiţii ca cele pentru încălzirea cu gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili. Consumatorii vulnerabili, respectiv familiile şi persoanele, cu un venit lunar cumulat de până la 155 lei, beneficiază de o subvenţie în sumă de 240 lei. Pentru cei ale căror venituri lunare se situează între 155,1 lei şi 210 lei, cuantumul ajutorului pentru încălzire este de 216 lei, iar persoanele cu venituri între 210, 1 lei şi 260 lei vor primi 192 lei. Totodată, pentru cei care au un venit lunar între 260,1 lei şi 310 lei, se acordă un ajutor de 168 lei, iar persoanele care câştigă între 310,1 lei şi 355 lei, vor primi, ca subvenţie, suma de 144 lei. 120 lei pe lună vor primi cei cu venituri lunare între 355,1 lei şi 425 lei, iar persoanele, ale căror venituri se încadrează în pragul imediat următor, cu o limită maximă de 480 lei, vor primi un ajutor în sumă de 96 lei. Cei care înregistrează venituri cuprinse între 480,1 lei şi 540 lei vor primi o subvenţie la încălzire de 72 lei, iar familiile şi persoanele care se încadrează la ultimul prag, cu venituri cuprinse între 540,1 lei şi 615 lei vor beneficia de un ajutor în valoare de 48 lei/lună.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: AJPIS Alba: Modelul de cerere pentru ajutorul de încălzire va fi modificat. Termenul limită pentru depunerea documentelor la primării este 20 noiembrie | Alba24

  2. Pingback: Persoanele care deţin imobile sau animale cu valoare de producţie peste 1.000 de euro nu primesc ajutor de încălzire. Subvenţiile se dau din 1 noiembrie | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Aproape toți pacienții infectați cu COVID care sunt internați în Alba sunt nevaccinați. Situația din fiecare spital în parte

Publicat

Aproape toți pacienții infectați cu COVID și internați în spitalele din Alba sunt nevaccinați. O statistică la zi, oferită de DSP Alba, scoate în evidență faptul că din 364 de pacienți internați în aceste momente, 325 sunt nevaccinați. 

Alba24.ro a relatat pe larg, în ultimele zile, situația sumbră a numărului mare de pacienți care ajung în spitale, infectați cu COVID și care nu sunt vaccinați.

Cum se prezintă situația pe fiecare spital în parte, la data de 16 octombrie 2021.

Spitalul Județean din Alba Iulia

La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, pe secția de Infecțioase sunt internați 46 de pacienți, dintre aceștia 40 sunt nevaccinați.

Pe secția de Terapie Intensivă, sunt 12 pacienți, toți nevaccinați.

CITEȘTE ȘI: Pandemia nevaccinaților la Alba Iulia: 91% dintre pacienții cu forme grave de COVID ajunși pe secția ATI erau nevaccinați

Spitalul din Aiud

La Spitalul din Aiud, spital suport COVID, pe ATI COVID sunt 23 de pacienți în stare gravă, toți nevaccinați.

Pe secția de interne sunt 27, din care doar 3 vaccinați.

CITEȘTE ȘI: Pandemia nevaccinaților pe secția de ATI COVID a Spitalului din Aiud: 9 din 10 pacienți ajunși în stare gravă sunt nevaccinați

Pe secția de psihiatrie trei pacienți, toți 3 nevaccinați.

Potrivit managerului spitalului, Bogdan Popa, costul unei zile de tratament pe ATI COVID, pentru un pacient în stare gravă ajunge la aproximativ 10.300 de lei.

În costurile de 10.300 de lei pe zi, intră tratamentul pacienților, dar și sporurile salariale ale medicilor și asistenților care se luptă pentru salvarea celor ce ajung pe secție.

Spitalul din Blaj

La Blaj pe secțiile de ATI, Terapie Intesivă și Infecțioase, sunt 42 de pacienți. Dintre aceștia 32 sunt nevaccinați.

Spitalul din Sebeș

32 de pacienți sunt pe secțiile de infecțioase și pediatrie. 28 sunt nevaccinați.

Spitalul Orășenesc Cugir

La secția de infecțioase apar în evidențe 52 de pacienți, dintre care 48 nevaccinați.

Spitalul din Abrud

Pe interne sunt 36 de pacienți, iar 33 sunt nevaccinați.

Spital Câmpeni

La Câmpeni pe secția de interne sunt 47 de pacienți, și doar 3 vaccinați.

Spitalul Pneumoftiziologie din Aiud

44 de pacienți internați în data de 16 octombrie dintre care 38 nevaccinați.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pățania unui șofer din Alba: Supărat că poliția întârzie după ce a sunat la 112 a băut 4 beri, la volan. Unde a dat de polițiști

Publicat

Un șofer din Alba, care a fost prins beat la volan a avut o explicație inedită pentru faptul că a consumat băuturi alcoolice. Acesta a spus atât în fața poliției, dar și a judecătorilor că a băut de supărare.

Mai exact, a sunat la 112 să raporteze un incident rutier, dar când a văzut că poliția întarzie, de supărare a băut patru beri, pe care le cumpărase de la magazinul din sat. 

Deși timp de o oră nici un echipaj de poliție nu a apărut după ce bărbatul a soliciat prin 112, când mai avea 200 de metri până acasă a fost oprit de polițiști. 

Acesta l-au testat cu aparatul etilotest și i-au făcut dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Șoferul a fost trimis în judecată, iar pe 5 octombrie, magistrații judecătoriei Câmpeni l-au condamnat.

Pățania bărbatului este descrisă în motivarea instanței.

Ce s-a întâmplat

În urmă cu un an, în data de 3 septembrie 2020, bărbatul a plecat în jurul orei 17.00, la un magazin din comuna Horea, pentru a face cumpărături. A luat mai multe produse, dar și un bax de bere.

În jurul orei 19, când se întorcea spre casă și mai avea în jur de jumătate de kilometru până la locuința sa, a fost scos de pe carosabil de un camion care circula din sens opus. Bărbatul se afla în mașină alături de un vecin.

Imediat după incidentul rutier a sunat la 112 pentru a raporta ce a pățit și a cerut un echipaj de poliție.

Când a văzut că echipajul de poliție întârzie, bărbatul a declarat că de supărare că poliția întărzie, dar și din cauza incidentului auto, s-a apucat să bea din berile pe care le-a cumpărat.

Mai exact a băut patru beri.

După o oră, în care poliția nu a venit, acesta s-a urcat la volan și și-a continuat drumul către casă.

A fost oprit de poliție

Când mai avea aproape 200 de metri până acasă, un echipaj de poliție l-a oprit pentru un control de rutină. Din cauza faptului că mirosea a alcool după ce băuse patru beri, a fost testat cu aparatul etilotest.

Rezultatul a fost de ”1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat (ora 20:32), motiv pentru care a fost condus la Spitalul orășenesc Câmpeni unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei”, potrivit motivării instanței.

La spital a reieșit: 2,46 grame ‰ la prima probă, ora 21:20 și, respectiv, 2,19 grame ‰ la cea de-a doua probă, ora 22:20, alcool pur în sânge.

Drept urmare s-a ales cu un dosar penal.

Pedeapsa

La un an de la pățanie, magistrații Judecătoriei Câmpeni l-au condamnat pe bărbat la un an și 7 luni de închisoare cu amânare și 45 de zile de muncă în folosul comunității.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Ce daune a primit un biciclist din Alba care a avut nevoie de 150 de zile de îngrijiri după ce a fost lovit de o mașină

Publicat

politie noaptea

Un bărbat din Cugir a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia pentru un accident pe care l-a provocat în urmă cu mai bine de trei ani.

Bărbatul, șofer, conducea un automobil pe o stradă din Cugir, fără a avea puse în funcțiune luminile de drum. 

La un moment dat a lovit un biciclist, s-a oprit pentru câteva momente, dar a plecat de la locul accidentului. 

Biciclistul a fost rănit și a avut nevoie de aproape 150 de zile de îngrijiri medicale. 

La trei ani de la comiterea faptei, bărbatul a fost condamnat pe data de 12 octombrie 2021. De asemenea motivarea instanței a fost făcută publică.

Ce s-a întâmplat

În data de 14 decembrie 2018, bărbatul în cauză conducea un automobil, în jurul orei 17.30, după ce se întunecase deja afară, pe o stradă din Cugir. Potrivit motivării instanței acesta nu avea luminile pornite.

La un moment dat, a pătruns pe contrasens și a lovit un bărbat care se deplasa pe lângă bicicletă, pe marginea drumului.

”a pătruns pe sensul de depalsare al acesteia, accidentând victima și proiectând-o în șanțul din fața imobilului. În urma impactului, persoana vătămată – care nu se afla sub influența alcoolului la data faptei, a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 130-150 de zile de îngrijiri medicale, astfel cum reiese din raportul de expertiză medico-legală”, se arată în motivarea instanței.

A fugit de la locul accidentului și și-a parcat mașina în garaj

Apoi, ”imediat după producerea accidentului, inculpatul a oprit autovehiculul aprox. 20 de secunde, iar apoi, fără a coborî de la volan, a părăsit în viteză locul faptei, fără încuviințarea organelor de poliție. Polițiștii au identificat autoturismul implicat în accident la data de 16.12.2018, găsindu-l în garajul locuinței inculpatului, prezentând urme de accident”, se mai arată în documentul citat.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Cugir cercetat penal după ce a provocat accident şi a părăsit locul faptei. A acroşat un biciclist cu maşina

Accidentul a fost surprins de camere video amplasate în zonă, dar și un martor a detaliat poliției cele întâmplate.

Magistrații au concluzionat că accidentul putea fi evitat dacă bărbatul avea farurile aprinse și dacă era atent în momentul în care intrase pe contrasens.

Pedeapsa și ce daune a primit biciclistul

Bărbatul și-a recunoscut fapta și a fost judecat conform procedurii simplificate.

În urma procesului desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia magistrații au decis următoarele:

L-au condamnat pe șofer la 2 ani și trei luni de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

De asemenea a fost obligat la plata către partea civilă, a sumei de 80.000 lei, reprezentând daune morale, respectiv la plata sumei de 9.363,246 lei reprezentând daune materiale.

Sentința din 12 octombrie nu a fost definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au amendat un proprietar după ce a închiriat o pensiune către cinci persoane. Ce au decis judecătorii

Publicat

Un proprietar de pensiune din Alba a fost amendat cu 3000 de lei, după ce a închiriat cabana unui grup de persoane pentru o petrecere. 

Bărbatul a mers în instanță pentru a cere anularea amenzii, iar un proces a avut loc pe rolul Judecătoriei Alba Iulia. 

Mai exact, în data de 27 martie 2021, bărbatul a încheiat pensiunea sa din satul Tăuți, unui grup de persoane, apoi proprietarul s-a retras la casa sa din Zlatna.

În jurul orei 22.00, tot în ziua respectivă, polițiștii din Galda de Jos au sunat și l-au anunțat pe bărbat că a fost amendat cu 3000 de lei.

Motivul amenzii a fost că acesta ar fi organizat ziua de naștere al uneia dintre persoanele care au închiriat pensiunea, evenimentul fiind desfășurat într-un spațiu închis, contrar legii în vigoare, legi impuse din cauza pandemiei de COVID.

”Evenimentul a fost înregistrat video în timp ce se desfășura, cu camera din dotarea Poliției Române”, se arată în motivarea instanței.

În fapt, în pensiune se aflau doar cinci persoane.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au precizat că prezența a cinci persoane a nu se încadrează în prevederile legale, impuse în contextul pandemiei de COVID.

Mai mult de atât, ”punerea la dispoziție a unei pensiuni nu echivalează cu organizarea întrunirilor interzise de lege, în scopurile arătate și care este evident se adresează publicului larg. Mai mult decât atât, la momentul intervenției organelor de poliție petentul nici nu se afla în pensiune”, se mai arată în motivarea instnaței.

De asemenea, ”imaginile surprinse cu body-camera aflată în dotarea agentului de poliție arată cele cinci persoane, dar nu aflate în același loc, una dintre ele la sosirea poliției se afla pe terasă, iar celelalte patru se aflau în interior, la parterul pensiunii, dar nu se dansa, nici nu era o atmosferă în acest sens și nici măcar nu se poate vorbi de persoane aflate în apropiere una de alta, fiind evident că cele din interior erau dispersate pe toată suprafața parterului”, au mai precizat magistrații.

Drept urmare judecătorii au concluzionat că procesul a fost încheiat în mod netemeinic și au dispus anularea amenzii. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Alba Iulia în data de 20 septembrie 2021.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate