Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Fără penali în funcții publice” la un pas să devină realitate. Proiectul a trecut de Camera Deputaților

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Proiectul de lege,”Fără penali în funcții publice” a trecut de Camera Deputaților și merge în Senat, care este și camera decizională. În Camera Deputaților inițiativa a trecut cu 295 de voturi „pentru” și o abținere.

Potrivit proiectului votat, Constituția va avea un nou articol, care va interzice accesul în funcții publice a cetățenilor condamnați definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

Inițiativa a fost susținută de majoritatea grupurilor parlamentare, iar PSD, PNL și USR s-au pus de comun acord și au votat proiectul de lege.

Dacă va trece de votul Senatorilo este nevoie de referendumul de aprobare a modificării Constituției. Aceasta presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a 30% din numărul total al alegătorilor, aproape șase milioane de cetățeni.

Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, inițiativa trebuie validată printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

Dacă până aici, partidele s-au înțeles și au adoptat aproape în unanimitate inițiativa în Camera Deputaților, în privința datei în care să fie organizat referendumul apar neînțelegeri.

Președintele USR, Dan Barna, a acuzat social-democrații că ar vrea să organizeze referendumul în luna august și astfel ar încerca să pună în pericol validarea lui prin neîndeplinirea cvorumului de 30% prezență la urne.

El a cerut organizarea referendumului simultan cu alegerile locale, care sunt programate pentru 27 septembrie.

sursă: digi24.ro, romania.europalibera.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax