Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Febra Q, printre studenții Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Informația, ascunsă pentru a nu crea panică

Publicat

laborator

O infecție rară a apărut în această vară la Cluj-Napoca, iar cazurile au fost ținute secrete de autorități. Între iunie și august, au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o boală care se manifestă la fel ca o banală gripă, dar care ar putea avea efecte asupra celor afectați chiar și jumătate de an.

Cei mai mulți dintre bolnavi sunt studenți la Facultatea de Medicină Veterinară, dar, în mod paradoxal, niciuna dintre instistuțiile statului nu a comunicat public această problemă serioasă.

”Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat. A fost vorba despre un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei au acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Conform informării date de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), febra Q este o boală „zoonotică”, adică una ce vizează animalele și poate afecta și omul.

Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

Chiar dacă, în asemenea situații, protocolul spune clar că este nevoie de un anunț către populație, autoritățile din Cluj s-au ferit să transmită un mesaj în timpul epidemiei.

Explicația este dată prin faptul că nu s-a dorit ca Febra Q să provoace panică în rândul oamenilor, care s-ar fi putut îngrijora mai mult decât este cazul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax