Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Federația Sanitas amenință cu proteste de amploare: personalul medical cere salarii mai mari

Publicat

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România deschide seria acțiunilor de protest cu organizarea unui miting în data de 15 iunie 2022. Personalul medical cere salarii mai mari, creșterea sporurilor și plata gărzilor.

Liderii judeţeni care îi reprezintă cei peste 100.000 de membri de sindicat din Sănătate şi din Asistenţa socială au analizat multitudinea de probleme de natură salarială cu care se confruntă, în prezent, angajații din cele două sisteme, potrivit Sanitas.

Protest în 15 iunie cu peste 15.000 de membri Sanitas

Sindicaliștii precizează că discuțiile s-au raportat inclusiv la obiectivele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de reformare a sistemului public de salarizare și la modul în care guvernanții își propun să construiască un nou cadru legislativ în acest domeniu.

Autoritățile s-au angajat, prin PNRR, să modifice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să țină seama de specificul muncii în domeniul Sănătății și al Asistenței sociale – care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare (de exemplu, să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază și să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată), menționează Sanitas.

În situația în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul ”Bună guvernanță” din PNRR, reprezentanții Sanitas consideră că principalii perdanți vor fi angajații din Sănătate și din Asistență socială.

În urma discuțiilor și în concordanță cu cererile repetate ale membrilor de sindicat, Consiliul Naţional al Federaţiei a hotărât organizarea de acţiuni sindicale revendicative, începând cu un miting de protest în data de 15 iunie 2022, unde și-au anunțat deja participarea peste 10.000 de membri Sanitas din toată țara.

Revendicările Federaţiei Sanitas

 • Aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaților din Sănătate și din Asistență socială: creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.
 • Asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate
 • Eliminarea din Legea-cadru nr. 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din Sănătate și Asistență socială
 • Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin PNRR în ceea ce privește buna guvernanță în sectorul public, cel puțin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

Până la apariția unui nou cadru legal, Federația Sanitas din România cere aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din Sănătate și din Asistență socială.

”Revendicările Federației Sanitas urmăresc exclusiv aplicarea corectă, echitabilă și completă a unei legi care este în vigoare, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială. Nu cerem drepturi suplimentare pentru membrii noștri de sindicat.

Vrem doar ca autoritățile să respecte ceea ce ele însele au legiferat!

Vrem ca angajaților să li se recunoască valoarea muncii, să fie tratați corect din punct de vedere salarial, fără discriminări.

Sunt o mulțime de prevederi ale Legii 153/2017 care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajați au suportat pierderi de venituri salariale, ceea ce nu este normal!

În aceste condiții, este perfect îndreptățită nemulțumirea membrilor noștri și decizia lor de a nu se limita la proteste de stradă, dacă legea nu va fi aplicată corect”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas.

sursa, sursa foto: Facebook Federația Sanitas

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Dany

  miercuri, 01.06.2022 at 19:14

  Huuuu arda-va jarul… pai nu le aveti destul de mari pentru ce treaba face-ti?
  O imfirmiera castiga mai mult de cat un inginer…. pai e corect? Eu si din ce aveti asi mai taia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Cine ar putea fi candidații la prezidențiale, la următoarele alegeri. Plecarea lui Iohannis la NATO ar declanșa anticipate

Publicat

Alegerile prezidențiale se apropie. Mai sunt până atunci aproximativ 2 ani, iar partidele politice își pregătesc deja strategiile. În partidele mari au început deja și jocurile de culise pentru nominalizarea candidatului, iar taberele se poziționează. Procesul a fost accelerat și de posibilitatea demisiei lui Klaus Iohannis pentru un post de șef al NATO, ceea ce pune partidele în perspectiva unor alegeri prezidențiale anticipate. 

Klaus Iohannis nu mai poate candida, după 2 mandate în fruntea țării. Despre acesta s-a scris că se află pe lista scurtă a potențialilor viitori secretari generali ai NATO.

În cazul în care Klaus Iohannis va deveni șeful NATO în acest an, el va trebui să demisioneze din funcția de președinte al României pentru a prelua noua funcție oferită.

Acest lucru este posibil să se întâmple la data de 1 septembrie 2022, condiție în care vor trebui organizate alegeri anticipate cel târziu în noiembrie/decembrie 2022. Iohannis nu a negat această posibilitate, din contră, a spus că dacă i se va propune, se va gândi bine.

În aceste condiții, partidele trebuie să își găsească din scurt cei mai buni candidați, care ar avea șanse în competiția electorală.

PSD: Mircea Geoană, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu

Actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană este unul dintre potențialii prezidențiabili. Acesta a început o acțiune bine conturată de imagine, nu întâmplător în contextul discuțiilor despre numirea lui Iohannis la NATO.

Se poate considera că acesta știe mai multe despre cât de avansate sunt discuțiile pe acest subiect și a vrut să ia startul mai repede, inclusiv să forțeze mâna liderilor PSD (care deocamdată nu agreează susținerea sa).

PSD se pregătește în paralel de prezidențiale. Marcel Ciolacu a anunțat că președintele partidului nu trebuie să fie neapărat și candidatul la prezidențiale, în ciuda cutumei care a funcționat până acum în PSD.

Ciolacu pare a fi pregătit să facă pasul înapoi în fața altui candidat, cu șanse teoretice mai mari, cum ar fi Gabriela Firea. În realitate, sondajele de opinie publicate în ultimele luni îl arată chiar pe Ciolacu drept principala personalitate din PSD.

Într-un sondaj CURS de la începutul anului era creditat cu 27% din încrederea românilor, același procent cu premierul Nicolae Ciucă.

În partid s-a mai discutat și despre Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății.

PNL: Nicolae Ciucă, favoritul președintelui Iohannis

În cazul PNL, Nicolae Ciucă pare a fi varianta susținută oficial, inclusiv de președintele Iohannis. Tot traseul acestuia din ultimul an, inclusiv înlocuirea rapidă a lui Florin Cîțu, pare a indica intenția președintelui de a-l lăsa succesor la Cotroceni.

Cu toate acestea, în ultima vreme, nemulțumirea liberalilor din teritoriu față de acesta a crescut. I se reproșează în culise apropierea prea mare de PSD, lipsa de carismă și unele măsuri luate de guvernul pe care îl conduce.

Tot în culise se discută și despre potențiali înlocuitori ai acestuia în fruntea PNL: Dan Motreanu sau Sigfried Mureșan. O altă mutare la șefia PNL ar putea însă coborî și mai mult partidul, aflat în prezent la 20 %.

AUR: George Simion, cea mai probabilă variantă

Și AUR, devenit între timp al treilea partid din România, va avea candidat. Cel mai probabil acesta va fi George Simion, cotat de unele sondaje cu 21% încredere, la doar câteva procente de Ciolacu și Ciucă.

O eventuală intrare a acestuia în turul 2 al alegerilor prezidențiale ar complica jocul politic sau, dimpotrivă, îl va simplifica după modelul din 2000. Atunci Ion Iliescu a câștigat în turul al doilea în competiție cu Corneliu Vadim Tudor, cu o largă susținere, inclusiv din partea dreptei, care l-a considera pe liderul PRM un pericol.

Simion nu și-a anunțat încă intenția de a candida.

USR și REPER tind să devină nerelevanți

USR și REPER, cele două partide care au rezultat după ruperea USR, nu par a avea prea multe șanse, în condițiile în care sondajele îi arată sub AUR, iar liderii lor par mai degrabă prinși în bulele de partid decât ancorați în realitate.

Deși atât Cătălin Drulă, cât și Dacian Cioloș au imagini relativ bune, aceștia au un bazin electoral mic, iar reprezentarea lor în teritoriu este firavă.

Este greu de crezut că vreo una dintre aceste formațiuni va putea oferi un candidat care să treacă în turul al doilea.

Laura Codruța Kovesi

Numele fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, a mai fost amintit în contextul alegerilor prezidențiale, pe când era încă în România, dar atunci a negat vreo intenție de acest fel.

Potrivit Sociopol, aceasta ar fi creditată cu 30% încredere. Rămâne însă de văzut dacă USR sau REPER îi vor propune acest lucru.

Surse foto: paginile de Facebook ale potențialilor candidați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Calvarul unei femei din Alba: Bătută de soț a fugit de acasă și de frică a dormit într-o grădină. Bărbatul a dat-o dispărută

Publicat

politie noaptea

După o căsătorie de mai 30 de ani, o femeie din Alba nu a mai rezistat și a fugit de acasă, după ce a fost bătută crunt de soț. Însă, din motivarea instanței de judecată, nu este pentru prima dată când femeia este bătută de cel cu care a trăit pentru bună parte din viață. 

În noaptea de 28 spre 29 iunie 2022, după ce a fost bătută cu palmele și cu o bătă de lemn, femeia a fugit de acasă și nu a mai revenit. În schimb, soțul său, a mers la poliție și a dat-o dispărută. 

Polițiștii au mers să o caute pe femeie, dar când au găsit-o au aflat adevărul: că aceasta fugise de acasă din cauza soțului abuziv.

Este unul dintre sutele de cazuri anuale, în care femeile devin victime ale violenței domestice, violență domestică cauzată de condiții precare și consum de alcool în exces.

Detaliile din dosar au fost făcute public, în motivarea Judecătoriei Blaj, după ce pe numele bărbatului a fost emis un ordin de protecție.

Potrivit motivării instaței, ” la data de 30.06.2022, la sediul poliției, s-a prezentat intimatul, care a sesizat organele de poliţie cu privire la faptul că soţia sa, a părăsit de două zile domiciliul comun şi că are probleme cu consumul de alcool şi depresie.

Organele de poliţie au efectuat verificări în vederea identificării, astfel că, în jurul orei 15:00, victima a fost identificată pe raza comunei Valea Lungă şi invitată la sediul poliției.

Cu această ocazie, pentru a stabili împrejurările în care a părăsit domiciliul comun, victima a precizat faptul că, în noaptea de 28/29.06.2022, în jurul orei 01.30, în timp ce se aflau la domiciliul comun, soţul său, pe fondul consumului de alcool, a bătut-o, fiind lovită cu mâinile peste cap şi cu un obiect contondent( o bâtă) în zona piciorului drept, respectiv a coapsei, provocându-i echimoze.

În aceste împrejurări, victima a părăsit locuinţa comună, refugiindu-se în grădină până dimineaţa, iar a doua noapte, respectiv de 29/30.06.2022, a petrecut-o tot în aer liber, nemaidorind să se întoarcă la domiciliu conjugal, de teama agresivităţii soţului, iar în cursul zilei de 30.06.2022, s-a deplasat pe jos până în Valea Lungă, pentru a-şi găsi rudele”.

Femeia a fugit la o rudă. Calavarul femeii, povestit în instanță

Femeia a ajuns la o rudă, care a fost și ea audiată în instanță. Aceasta a povestit cum femeia a fost bătută și în trecut de către soț și despre un episod în care a ajuns la spital bătută și plină de răni.

”În data de 30.06.2022, în timp ce se afla la domiciliul său, în curte a intrat intimata, care a rugat-o să o lase să intre în curte şi să îi dea ceva de mâncare. În timp ce mânca, intimata i-a povestit martorei că a plecat de acasă în noaptea de 29/30.06.2022, deoarece a fost lovită de către soţul său, arătându-i şi vânătăile de pe picioare.

Martora a mai declarat că ştie că soţul o bătea frecvent pe intimată, deoarece el consuma foarte mult alcool. Instanţa reţine că vânătăile de pe picior (coapsă), despre care martora vorbeşte şi pe care intimata susţine că i-au fost provocate de către soţ, se pot observa şi în fotografiile depuse la dosar.

Mai mult decât atât, situaţia de fapt redată mai sus, este confirmată şi prin declaraţia martorei, care a afirmat în faţa instanţei că de miercuri încoace vorbeşte cu intimata în fiecare zi la telefon şi că aceasta i-a spus că soţul a bătut-o.

Chiar dacă nu era foarte coerentă, intimata i-a spus martorei că intimatul se comportă urât cu ea, că a fost la lucru şi la grădină şi a bătut-o şi acolo, de nu a mai putut să meargă la lucru. I-a spus de asemenea că, în ultima perioadă, a dormit 2-3 nopţi în şură la cineva, de frica intimatului, iar atunci când martora i-a propus să stea la ea, intimata s-a bucurat, pentru că nu mai trebuie să stea cu frică.

De altfel, instanţa reţine că, din declaraţia martorei, reiese că intimatul este un om foarte agresiv, care îşi lovea soţia de când martora era încă mică. Chiar dacă s-a întâmplat în urmă cu mulţi ani, episodul pe care martora îl relatează, respectiv cel când a fost sunată de vecini să meargă la spital să aibă grijă de intimată, care fusese bătută de soţ şi avea vânătăi pe tot corpul, era plină de sânge şi cusută în 3 locuri în cap, conturează imaginea unui om de o violenţă exacerbată.

În plus, chiar dacă martora povesteşte în general evenimente de când era mică, nu este lipsită de relevanţă afirmaţia martorei că atunci când era mică şi mai venea în vizită la mama ei, intimata era lovită şi plină de vânătăi.

Mai reţine instanţa că, martora a declarat că a văzut-o ultima dată anul trecut, când s-a întâlnit cu ea la piaţă şi a văzut-o lovită”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații

În data de 5 iulie 2022, magistrații Judecătoriei Blaj au emis pe numele bărbatului un ordin de protecție, pe o perioadă de 4 luni. Mai exact, bărbatul nu se mai poate apropia la 200 de metri de femeie, timp de patru luni și tot în perioada respectivă nu are voie să o contacteze.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe DN7 – Valea Oltului, zona Lazaret. Carambol cu o motocicletă, un autoturism și un camion. Trafic blocat

Publicat

Traficul rutier a fost blocat joi dimineața, în jurul orei 10.00, pe DN7 – Valea Oltului, în zona Lazaret – Câineni, din cauza unui accident rutier. Un motociclist este rănit grav.

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat joi, în jurul orei 10.00, că pe DN 7, în zona localității Lazaret, județul Sibiu, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate o motocicletă, un camion și un autoturism.

Un motociclist a depășit neregulamentar un autocamion, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism care circula din sens opus, care la rândul său a fost proiectat în autocamion, potrivit sursei citate.

Impactul a dus la rănirea gravă a motociclistului.

Circulația rutieră este blocată total, carosabilul este uscat, iar valorile de trafic sunt în creștere pe ambele sensuri de mers.

Potrivit ISU Vâlcea, a mai fost rănită o persoană din autoturism. Motociclistul are multiple traumatisme.

La fața locului intervin echipaje de poliție, ambulanță, SMURD din Sibiu și Vâlcea.

UPDATE: Potrivit IPJ Sibiu, accidentul s-a produs pe DN 7, km. 240+200, la limita județelor Sibiu cu Vâlcea.

Din primele cercetări efectuate a rezultat faptul că un motociclist care circula pe direcția Vâlcea – Sibiu, din cauze care vor fi stabilite ulterior, ar fi pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu un autoturism condus dinspre Sibiu, autoturismul fiind apoi proiectat într-un ansamblu TIR condus dinspre Vâlcea.

Motociclistul, un bărbat de 45 de ani, din Sibiu, a suferit vătămări corporale și a fost transportat la spital, conștient.

La volanul autoturismului se afla o tânără în vârstă de 24 de ani, din județul Cluj, iar ansamblul TIR era condus de către un bărbat în vârstă de 42 de ani, din județul Giurgiu.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care s-a produs acest accident rutier.

Potrivit SAJ Sibiu, motociclistul a suferit un traumatism toracic și traumatisme membre inferior și superior stâng. A fost transportat la UPU Sibiu.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Șofer debusolat, surprins pe contrasens pe un bulevard din Alba Iulia. A mers așa aproape 200 de metri

Publicat

Un șofer debusolat a fost surprins miercuri pe contrasens, în jurul amiezii, pe o stradă circulată din Alba Iulia. Este vorba despre Bulevardul Revoluției 1989.

 

Imaginile surprinse de camera de bord a unui participant la trafic arată un autoturism Opel cu numere de Maramureș, cu semne de începător, care vine dinspre Spitalul Județean spre sensul giratoriu de la Cinema Dacia, pe contrasens.

Cel mai probabil, șoferul a ajuns acolo dinspre Strada Arnsberg, unde nu și-a dat seama că este interzis pe prima la stânga. A mers aproape 200 de metri, până când a reușit să revină pe banda corectă.

Din fericire, gestul său nu a avut urmări. Ceilalți șoferi l-au observat și l-au lăsat să reintre în trafic în sensul giratoriu din zonă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax