Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Federația Viticultorii solicită Ministerului Agriculturii să ofere condiții nediscriminatorii de acces la finanțare pentru reconversia plantațiilor

Publicat

butasi-vita-de-vieFederația Viticultorii solicită Ministerului Agriculturii și Guvernului României să renunțe la măsurile care îi afectează pe viticultori și să ofere condiții nediscriminatorii de acces la finanțare pentru reconversia plantațiilor de viță de vie, se arată într-un comunicat de presă.

„Programul de reconversie în viticultură nu va mai funcționa dacă măsurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate. Condiționarea efectuării plăților către viticultori de plata mai întâi de către aceștia a facturilor pentru servicii și lucrări va duce la blocarea programului de sprijinire a viticultorilor. Solicităm conducerii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să deblocheze în regim de urgență plățile pentru viticultorii care au finalizat lucrările și care au solicitat fondurile necesare plății acestora. În caz contrar, Federația Viticultorii va apela la toate mijloacele legale pentru rezolvarea acestei situații, inclusiv la acțiuni în justiție împotriva Ministerului Agriculturii”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului, ministerul a publicat, pe 7 august a.c., un proiect de ordin prin care se modifică Normele metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de investiții, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 — 2018, aprobate prin Ordinul 1801/2014.

„Una dintre condițiile noi este aceea ca la cererea de plată pentru lucrările efectuate de către viticultori să se prezinte ^copii ale documentelor prin care se atestă plata facturilor/serviciilor achiziționate^. Până acum, plățile erau efectuate după verificarea lucrărilor realizate, nu și a plății lor. Această procedură s-a aplicat din cauza costurilor foarte mari pentru reconversie, ajutorul pentru plantarea unui hectar de viță de vie ridicându-se la peste 15.000 de euro. Viticultorii au încheiat contracte cu furnizorii de servicii pentru efectuarea lucrărilor de reconversie și i-au plătit atunci când au primit banii de la APIA”, se mai spune în comunicat.

Conform calculelor efectuate de Federația Viticultorii, suma necesară pentru plantarea unui hectar de viță de vie se ridică la 140.000 lei, din care fondurile europene acoperă o parte.

„Dacă un viticultor vrea să planteze 10 hectare de viță de vie, sprijinul financiar este de peste 150.000 de euro. De unde să aibă un fermier acești bani, dacă nu are acces la creditare sau la alte surse de finanțare? Schimbarea regulilor afectează nu doar pe viitor programul de reconversie, ci și pe cei care l-au accesat deja, au efectuat lucrările și au de primit sume care ajung la sute de mii de euro”, se precizează în document.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax