Connect with us
Publicitate

AIUD

FEMEIA: ”Demon sau Om”, văzută prin ochii a patru artiști străini, la Aiud. Fotografii de la expoziția de pictură

Publicat

O expoziție de pictură a patru artiști din Italia, Turcia, India și Slovenia a avut loc vineri, 3 martie, la Aiud, la Galeriile  „INTER-ART.

A fost vorba despre o expoziție de tablouri în care artiștii au văzut femeia printr-o comparație, care lasă imaginația omului să ofere o serie de răspunsuri: Femeia: ”Demon sau om”. 

Cei patru artiști care au expus au fost:  ÖZLEM KALKAN ERENUS (Turcia), ASIT KUMAR PATNAIK (India), CONSTANTIN MIGLIORINI (Italia) și LOJZE KALINŠEK (Slovenia).

Curatorul expoziției a fost Anca Sas, iar cuvântul de deschidere al evenimentului l-a avut Ioan Hădărig.

“Această expoziţie doreşte să discute arhetipurile feminine create şi modelate pentru a satisface societatea patriarhală. În multiple culturi, tradiţii şi mitologii imaginea femeii este asociată de cele mai multe ori cu două tipuri de entăţi: Monstrul şi Femeia supusă.

Din frica bărbatului faţă de femeie combinată cu dorinţa masculină de a domina, din păcate au fost create poveşti în care se spune despre cum femeia devine un monstru, o creatură demonică, dacă ea ajunge la orice formă de putere, acest gen de poveşti validează anumite credinţe patriarhale existente.

De exemplu, toată lumea ştie că Medusa a fost un monstru horific, dar câţi ştiu de fapt că ea a fost victima unui abuz din partea lui Poseidon, în urma căruia Athena a transformat-o pe Medusa în această creatură, pentru a îi oferi şansa de a se proteja.

Trăim într-un timp în care ne place să credem că încurajăm egalitatea dintre sexe şi şansele egale; dar progresul în acest sens este încet, greu şi încă departe. Femeia  poate fi înfricoşătoare, la fel ca orice om inteligent.

Am fost obişnuiţi să punem foarte multă atenţie pe femeie şi bărbat, iar asta a dus la pierderea esenţei din relaţia om şi om”, a precizat într-un comunicat de presă curatorul expoziției, Anca Sas.

Fotografii de Zoltan Balog.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax