Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Femeie de afaceri, condamnată de Tribunalul Alba la plata unui milion de euro și un an de închisoare cu suspendare

Publicat

O femeie de afaceri a fost condamnată de Tribunalul Alba la pedeapsa închisorii cu suspendare pentru evaziune fiscală şi a olbigat-o să achite către ANAF aproape 1 milion de euro.

Instanţa a decis să oblige inculpata P. Corina Maria (37 de ani), care locuieşte în Cluj, dar a administrat afaceri în Alba, la „plata sumei de 4.230.623 lei şi la achitarea accesoriilor ce urmează a fi calculate de la data naşterii obligaţiei şi până la plata efectivă, în favoarea părţii civile ANAF”. Infracţiunile reţinute în sarcina acesteia au avut loc în perioada 2012 – 2014. Potrivit anchetatorilor, una dintre firmele administrate de femeia de afaceri a avut în această perioadă ”profilul unei firme tip conductă, furnizoare de facturi fictive”.

În concret societatea a declarat achiziţii în sumă de 9.193.742 lei, fără TVA, firmă având, de asemenea, comportament tip fantomă şi controlată tot de către inculpată. În data de 28.05.2012, femeia s-a retras din funcţia de administrator, în locul ei fiind desemnat formal cetăţeanul sârb Stankovic Aleksandar, aceasta păstrându-şi calitatea de asociat (cu un procent de 5% din părţile sociale). Cu toate acestea, toate operaţiunile prin conturile bancare ale societăţii au fost efectuate doar de către inculpată şi numitul M. V. C. Societatea nu a avut puncte de lucru declarate şi nici angajaţi. În perioada ianuarie-februarie 2012, din conturile firmei au fost efectuate viramente bancare în cuantum de 321.734,52 lei către o societate din Strehaia (jud. Mehedinţi), cu referinţa contravaloare facturi. Potrivit documentelor din dosar, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că firma din Mehedinţi este o societate care nu a desfăşurat niciodată o activitate comercială, reprezentanţii acesteia ocupându-se doar cu emiterea de facturi fictive în numele societăţii, fapt ce a determinat trimiterea lor în judecată pentru fapte de evaziune fiscală în judeţul Gorj, scrie adevărul.ro.

În perioada ce face obiectul cauzei, respectiv 2012-2014 , între societatea administrată de femeia de afaceri şi o altă firmă au fost încheiat contracte de prestări servicii având ca obiect servicii gen ”standuri personalizate eveniment, studiu de piaţă, scenă de bază, corturi de capacitate 450 persoane, transport logistică completă şi personal, etc.”, servicii facturate în condiţiile în care nu dispunea de angajaţi care să efectueze aceste manopere sau de mijloacele necesare. În cursul anchetei s-a descoperit faptul că femeia a încasat mai multe sume mari din bani după cu urmează: 1.823.100 lei, cu titlu de restituire creditare şi suma de 642.000 lei, reprezentând avansuri spre decontare în perioada 2012 – 2013 din contul deschis la o bancă; 423.000 lei cu titlu de restituire creditare, 155.000 lei “alte operaţiuni”, 20.000 lei ”salarii unităţi” şi 40.000 lei ”cheltuieli deplasare” din contul firmei existent la o altă bancă. De asemenea, au fost efectuate plăţi către aceasta, în contul personal, în cuantum total de 570.550 lei cu titlu de ”restituire creditare”.

În cursul judecăţii inculpata a optat pentru procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei arătând că recunoaşte starea de fapt şi încadrarea juridică dată faptelor în Rechizitoriu, că este de acord să despăgubească partea civilă şi că nu contestă prejudiciul. De asemenea a arătat că regretă faptele comise, că în intervalul săvârşirii faptelor a avut dificultăţi financiare la firmă, întrucât mulţi din clienţi au intrat în insolvenţă şi a fost în imposibilitate să achite salariile angajaţilor, astfel că s-a aflat într-o stare foarte puternică de stres. A mai arătat că este de acord să presteze muncă în folosul comunităţii”, se precizează în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba. Instanţa a hotărât condamnarea acesteia la 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe o perioadă de 3 ani şi la obligativitatea achitării sumei de aproape 1 milion de euro. Decizia a fost contestată de Parchet, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel. 

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax