Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Femeie din Alba, suspectă de BOTULISM, după ce a consumat pește din conservă. Va fi transferată cu elicopterul la Oradea

Publicat

O femeie în vârstă de 45 de ani din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului. DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).

UPDATE: Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, pacienta este în stare stabilă. Aceasta va fi transferată la Spitalul Oradea, cu elicopterul, în jurul prânzului, pentru administrarea serului de antitoxină botulinică și îngrijiri medicale.

Potrivit DSP Alba, pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare.

Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital.

Inspectorii DSP Alba au informat DSVSA Alba asupra acestui caz, urmând să se preleveze probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii. Totodată, se prelevează probe de sânge pentru analize suplimentare și specializate ce urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din București.

Botulismul  este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum.

Caracteristica acestor bacterii este că pot prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect.

Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    miercuri, 19.10.2022 at 18:13

    rugam presa,ce conserva sa nu consumam !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax