Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Alba, victima unei înșelătorii complexe pe Facebook. Cum pot fura hackerii sume importante de bani de pe carduri

Publicat

O modalitate prin care hackerii pot fura sume importante de bani de pe cardurile utlizatorilor de Facebook este detaliată într-o motivare a Judecătoriei Alba Iulia. 

Este o schemă care face multe victime în Brazilia, Filipine, Turcia, Grecia, Belgia, sau țările turistice. O femeie din Alba Iulia a devenit și ea victimă, iar de pe cardul ei au fost făcute tranzacții către Facebook Ads, în valore de 3000 de lei. 

În data de 13 iunie 2023, magistrații din Alba Iulia, din lipsă de probe au decis să închidă dosarul penal.

Modalitatea în care hackerii ajung la datele bancare este una complexă și pe platforma de socializare Reddit există zeci de discuții despre cum oamenii au ajuns victime.

Femeia din Alba Iulia a observat cu tranzacțiile de pe card în data de 16 octombrie 2022. Deși un dosar penal a fost deschis, anchetatorii nu au reușit să dea de urma celor care au tras bani din contul femeii.

De cele mai multe ori, hackerii folosesc datele unui card care a trecut printr-un cititor de carduri compromis: o plată cu contactless, un ATM bancar care are instalat un dispozitiv de clonare a cardurilor.

Apoi, hackerii caută dacă pot atribui conturile bancare unui profil de Facebook și de acolo să obțină controlul asupra contului. Următorul pas este să facă plăți către Facebook, iar la scurt timp să ceară restituirea banilor către un alt cont bancar.

Toată operațiunea este detaliată pe forumurile de pe platforma Reddit.

Mai este și varianta mai simplă în care hackerii preiau controlul unui cont de Facebook, care în trecut a mai făcut plăți pe platformă.

Ce au notat magistrații din Alba Iulia, în motivarea instanței

”Judecătorul constată că situaţia de fapt reţinută de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia în cuprinsul actului procedural arătat este corectă, fiind în concordanță cu criteriile de incidență ale legii penale și procesual penale, procedându-se la o interpretare judicioasă a probelor administrate în cauză.

Astfel, probele administrate în cauză relevă că în faptul că, în data de 16.10.2022, autori necunoscuți, utilizând datele cardului bancar al persoanei vătămate, fără consimțământul acesteia, au efectuat mai multe trei tranzacții online, frauduloase, fără a fi solicitate sau aprobate de persoana vătămată, către FACEBK (…), FACEBK (…) și FACEBK (…) în valoare totală de 3004 lei.

Din cuprinsul aceluiași probatoriu a rezultat că întreaga sumă de bani cu care persoana vătămată a fost păgubită i-a fost restituită de către bancă. Totodată, BRD nu s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în motivarea instanței.

Femeia și-a recuperat banii, iar din lipsă de probe, anchetatorii au închis cazul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax