Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Femeile ar putea ieși la pensie la 65 de ani. Proiectul care egalizează vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, adoptat tacit de Senat

Publicat

Proiectul de lege înaintat de Guvern care prevede egalizarea graduală a vârstei standard de pensionare la femei şi bărbaţi a trecut de Senat prin adoptare tacită. Propunerea de modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar urma sa crească gradual vârsta la care femeile vor ieşi la pensie, de la 63 la 65 de ani.

Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Proiectul a născut vii controverse pe scena politică şi socială, fiind iniţiat în perioada în care ministru al Muncii era Mariana Câmpeanu.

Mariana Câmpeanu, despre pensionarea la 65 de ani: „N-am luptat noi pentru drepturi egale?”

Potrivit acestui proiect, până în 2035, vârsta de pensionare a femeilor născute după 1970 va urca până la 65 de ani.

Astfel, din 2035 vârstele de pensionare atât la bărbaţi, cât şi la femei se vor egaliza, la 65 de ani. În acest moment, vârsta standard de pensionare este, conform legii, de 65 de ani la bărbaţi si de 63 la femei. Atingerea acestor vârste de pensionare se face însă gradual, în funcţie de data naşterii.

De asemenea, stagiul minim de cotizare va creste, atât pentru bărbati cât şi pentru femei, de la 13 la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pentru ambele categorii.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax