Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Femeile ar putea ieși la pensie mai devreme cu doi ani, pentru fiecare copil născut și crescut. PROIECT, la Senat

Publicat

Pentru fiecare copil născut și crescut femeile ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani dacă un proiect legislativ ce privește modificare Legii pensiilor va trece de Senat, măsura vine ca scăderea ratei de fertilitate din țară și numărul ridicat de care amână sau renunță la sarcini din motive economice.

Femeile ar putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani. Măsura este inclusă în propunerea legislativă pentru completarea art.55 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 iunie.

Potrivit inițiatorilor, tot mai multe femei care muncesc renunță sau amână aducerea pe lume a unui copil pe baza unor considerente economice.

„Modelul actual de fertilitate arată o scădere de un copil pentru fiecare româncă. Rata totală de fertilitate (numărul mediu de copii născuți-vii de către o femeie în cursul întregii sale perioade fertile) din România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populației) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populația se reduce cu cinci români la fiecare oră”, mai susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

În expunerea de motive, iniţiatorii măsurii argumentează că acest demers legislativ mai este motivat prin:

  • scăderea natalităţii cu impact în sfera socială, în 15-20 de ani fiind pusă în dificultate atât piaţa muncii, care va ajunge fără salariaţi, cât şi bugetele de sănătate şi pensii, unde va fi nevoie de un sprijin tot mai mare de la bugetul de stat;
  • tendinţa generală de creştere a vârstei de pensionare la femei.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare în funcţie de numărul de copii născuţi, aşa cum prevedea vechea Lege nr. 19/200, în prezent abrogată.

Noua reglementare care stabileşte posibilitatea scăderii vârstei de pensionare cu câte 2 ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani se va aplica doar dacă va fi adoptată de Parlament, promulgată de Preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax