Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fenomene meteo extreme. Când este sezonul tornadelor în România. Explicațiile meteorologilor

Publicat

În ultimii ani, au fost semnalate mai multe fenomene meteo extreme. Vijelii puternice au produs pagube și în Alba, iar în țară au fost cazuri în care s-au format tornade, cum a fost cel de anul trecut, când un autocar s-a răsturnat pe autostradă, la Călărași, din cauza frontului de vânt puternic. Meteorologii spun că sezonul tornadelor în România este în perioada mai-iunie.

Specialiştii români lucrează de ani buni la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice. Aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani. Cele mai multe au fost raportate după anul 2006, aproape o sută, potrivit digi24.ro.

„De la al Doilea Război Mondial și până la Revoluție tornadele nu au fost considerate ca fiind un fenomen sever în România și au fost, practic, ignorate. Chiar dacă ele s-au produs, au fost raportate ca o vijelie sau ca un vânt sever”, a explicat Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, pentru sursa citată.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, au fost raportate peste 50 de tornade în România, inclusiv una care a avut loc în București, a precizat acesta

„După 1989, în special după 2006, a crescut interesul publicului față de tornade, nu doar în România, ci și în Europa. Nu avem date suficiente să spunem dacă a crescut sau nu intensitatea acestor fenomene. Există câteva indicii care ne spun că a crescut frecvența de apariție”, a spus Antonescu.

Cele mai multe raportări de tornade sunt în zona de sud-est a României, în județele Ialomița, Călărași și Constanța.

Antonescu spune că și în România au apărut „vânătorii de tornade”, oameni care urmăresc și merg să fotografieze și să filmeze fenomene meteo extreme, iar specialiștii se bazează pe raportările acestora pentru a stabili harta tornadelor din România.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax