Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fenomene spectaculoase pe cer în luna iunie: Toate planetele se pot vedea pe cerul de dimineață

Publicat

În luna iunie toate planetele se pot vedea pe cerul de dimineață. Trei se văd ușor, Saturn, Marte și Jupiter, iar două, Venus și Mercur, destul de greu, foarte aproape de orizont, în crepuscul.

Luna iunie poartă numele zeiței romane Juno (sau Junona), soția lui Jupiter. În mitologia greacă zeiţă Juno se numea Hera. În tradiția noastră populară, luna iunie se numește Cireșar.

În luna iunie, toate planetele se pot vedea în a doua jumătate a nopții.

Vezi: EVENIMENTELE astronomice ale anului 2022. Eclipse de Soare și Lună, ploi de stele. CALENDARUL fenomenelor spectaculoase

Saturn este prima planetă care răsare, pe la ora 1:30 la începutul lunii și la 23:30, la sfârșitul ei.

Saturn este o planetă foarte strălucitoare, dar pentru că nu se află într-o constelație cu stele foarte strălucitoare, rămâne obiectul cel mai ușor de văzut din zona în care se află.

”Priviți înspre sud-est pe la ora 3 dimineața și veți vedea deasupra orizontului, nu foarte sus, un astru strălucitor care nu pâlpâie. Aceasta este planeta. Sub ea, pe tot parcursul lunii, se află o stea din constelația Carpricornus.

Saturn se află la 1,4 miliarde de km depărtare de noi și rămâne la distanța aceasta pe parcursul anului.

Prin telescoape se vede inelul (care începe să se vadă din ce în ce mai puțin înclinat) și 4-5 sateliți, dar planeta se va vedea mai bine în luna august.

Luna trece prin zonă în diminețile de 18 și 19 iunie” se arată într-o postare pe site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Jupiter și Marte se află relativ aproape una de alta pe cer și amândouă răsar ca la o oră după Saturn.

Jupiter răsare înaintea lui Marte și poate fi văzută înspre est, pe la ora 3, ca o stea foarte strălucitoare. În primele 7 zile ale lunii Marte se va afla lângă Jupiter, dar apoi se îndepărtează, înspre stânga.

Chiar dacă se văd în aceeași regiune de cer, Jupiter și Marte nu se aseamănă cu nimic. Jupiter se află la 760 de milioane de km depărtare de noi, iar Marte este cu 500 de milioane de km mai aproape. Chiar dacă este mai departe de noi, Jupiter este mai strălucitor pentru că este mai mare decât Marte, de 20 de ori mai mare în diametru decât Marte.

Marte se vede ca un astru roșiatic, pe când Jupiter este gălbui.

Luna trece prin preajma planetelor în diminețile de 21-24 iunie.

Foarte greu, în diminețile de iunie, se vede și Venus, Luceafărul de dimineață.

Planeta răsare pe la ora 4 dimineața și se află foarte jos pe cer, înspre nord-est. Se vede ca o stea foarte strălucitoare pe cerul luminos al crepusculului de dimineață.

Venus se poate vedea doar o oră, până când Soarele răsare.

Planeta se apropie aparent de Soare, iar între 21 și 28 iunie trece prin preajma Pleiadelor.

Luna trece prin zonă în diminețile de 25 și 27 iunie, pe 26 fiind chiar deasupra planetei.

Pe tot parcursul lunii își face apariția și Mercur pe cerul de dimineață, planetă care va fi vizibilă între Venus și orizontul de nord-est.

Va fi destul de greu de văzut, mai ales cu ochiul liber.

Sursa: site Observator Astronomic Amiral Vasile Urseanu, pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Cultură pentru Cultură continuă duminică, la Luncile Prigoanei: Șase comunități rurale își prezintă zestrea de tradiții

Publicat

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, va continua, duminică, 3 iulie 2022, la Luncile Prigoanei. Cea de-a treia etapă a festivalului va reuni șase comunități rurale: Șugag, Vințu de Jos, Pianu, Săsciori, Săliștea și Cerul Băcăinți.

Comunitățile din mediul rural se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale, se arată într-un comunicat al Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Juriul concursului va fi format din personalități marcante ale culturii române: Doina Ișfănoni  – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, instituție aflată sub Înalt Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Gheorghița Nicolae – jurnalist, specialist în Etnologie și Folclor, prezentator- moderator emisiunea „Tezaur folcloric” – TVR 1 și Nicolae Moldovan – maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor – CIOFF din Aiud.

Manifestările vor debuta duminică, 3 iulie 2022, la ora 14:00, cu evoluțiile comunelor participante, urmate apoi de spectacolul folcloric „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba (dirijor Alexandru Pal), alături de soliștii vocali: Roxana Reche / Dorina Narița / Maria Filimon / Floricica Moga / Nicolae Plută.

Spectacolul folcloric este organizat în cadrul Anului Centenarului Încoronării de la Alba Iulia (1922-2022). În paralel, participanții vor fi invitați să descopere interioarele de gospodărie țărănească, reconstituite de comunele înscrise în concurs, să deguste bucatele tradiționale preparate special pentru eveniment și să viziteze expozițiile de meșteșuguri populare.

Prima etapă a Festivalului de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, din acest an, a avut loc în data de 5 iunie 2022 la Ciugud, în zona de agrement de pe malul Râului Mureș.

Etapa a reunit șase comunități rurale: Ciugud (localitate gazdă), Daia Română, Cricău, Cut, Roșia de Secaș și Vinerea (sat aparținător orașului Cugir). Concursul a fost câștigat de Comuna Cricău, premiul II a fost decernat Comunei Daia Română, iar pe locul III s-a clasat Comuna Cut.

Festivalul a continuat apoi în data de 19 iunie la Șona, etapă care a reunit alte șase comunități rurale: Șona, Valea Lungă, Stremț, Sâncel, Mihalț și Unirea.

„Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din Alba, fiind un proiect unic la nivel european.

Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor comunelor din județul Alba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE Avertizare Cod Portocaliu de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, în Alba. Localitățile vizate

Publicat

Meteorologii au emis vineri după-amiază o avertizare Cod Portocaliu de furtuni valabilă în mai multe zone din județul Alba.

UPDATE: ANM a actualizat avertizarea Cod Portocaliu valabilă în județul Alba. Astfel, până la ora 15:30 sunt vizate localitățile Zlatna, Vințu de Jos, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Mogoș, Blandiana, Întregalde și Ceru-Băcăinți.

Se vor semnala averse care vor depăși pe arii restrânse 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

Știrea inițială

Până la ora 14:30 a fost vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa și Poiana Vadului.

sursa: meteoromania.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Anunț: Primăria Aiud organizează concurs de recrutare pentru funcția de secretar general. Calendar și condiții de participare

Publicat

Primăria municipiului Aiud organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de conducere specifică de secretar general al municipiului Aiud din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Aiud.

Durata timpului de muncă pentru funcția publică de conducere specifică de SECRETAR GENERAL AL MUNICIPIULUI AIUD este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, respectiv durată normală a timpului de muncă.

Condiţiile de desfăşurare ale concursului sunt:

 • Proba suplimentară pentru testarea cunoștințelor în domeniul tehnologiei informației: 02.08.2022, ora 10:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;
 • Proba scrisă: 03.08.2022, ora 11:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;
 • Interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.
 • Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 01.07.2022 – 20.07.2022  (ora 18:00), la sediul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare la concurs sunt:

 • studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul științe juridice, științe administrative sau științe politice;
 • absolvenți cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor <LLNK 12011     1 12 2p2 153 59>art. 153 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
 • vechime în specialitatea studiilor: minim 7 ani;
 • cunoștințe PC – nivel mediu din:

I. Concepte de bază ale tehnologiei informației (IT)

II. Utilizarea computerului și organizarea fișierelor

III. Procesare de text

IV. Calcul tabelar

V. Baze de date

VI. Prezentări

VII. Informație și comunicare

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare ale concursului, bibliografia, tematica, atribuțiile stabilite în fișa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, număr de telefon 0258 861 310, interior 1013/fax 0258 861280, e-mail: resurse@aiud.ro, persoana de contact: Dancea Stînea Anamaria, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alte localități din ALBA, cu restricții la apă potabilă. Unde este întreruptă furnizarea apei până sâmbătă

Publicat

Apa CTTA Alba a anunțat vineri noi restricții în furnizarea apei potabile. Sunt vizate trei comune din județ și satele aparținătoare.

Potrivit operatorului de apă, ”din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare Apa CTTA se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora”.

În aceste condiții, vineri și sâmbătă, ”pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, Apa CTTA se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, către utilizatorii din anumite localități”.

Sistare furnizare apă

 • comuna Cricău – sistare furnizare până sâmbătă, 2 iulie, ora 7.00
 • comuna Berghin – sistare furnizare vineri, 1 iulie, până la ora 17.00 și între orele 22.00 (1 iulie) și 7.00 (2 iulie)
 • comuna Ohaba – sistare furnizare până sâmbătă, 2 iulie, ora 7.00

Apa CTTA reamintește utilizatorilor din zonele afectate că ”folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcționarea capacităților de pompare în regim normal”.

În funcție de evolutia nivelurilor de apă din rezervoarele afectate, acest program poate suferi modificări.

Anterior, operatorul de apă anunța restricții similare la Mihalț, Obreja, Cistei, Bucerdea Grânoasă, Cisteiu de Mureș, Micoslaca, Uioara de Sus, Uioara de Jos, Căptălan, Unirea, Războieni. Detalii, AICI și AICI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax