Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Fermierii din România vor primi subvenții la motorină sub forma unei scheme de ajutor de stat prin care se reduce acciza

Publicat

Fermierii din România vor primi anul acesta subvenții pentru motorina folosită sub forma unei scheme de ajutor de stat în valoare totală de o jumătate de milion de lei.

Ministerul Agriculturii propune ca această schemă să funcționeze prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la lucrările mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și de îmbunătățiri funciare potrivit Rador.

Subvenția APIA la motorină pe anul 2023

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru completarea HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Potrivit documentului, ”pentru anul 2023, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,9059 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 3 octombrie 2022”.

Proiectul de GH prevede și valoarea subvenției pe litrul de motorină pentru fermieri: 1,529 lei pe litru.

”Pentru anul 2023, diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei prevăzut la nr. crt. 12 din anexa nr. 1 la titlul VIII «Accize și alte taxe speciale» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și rata accizei reduse prevăzute la alin. (23) este în cuantum unitar de 1,529 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare”, se arată în documentul oficial al MADR.

Ajutor de la stat pentru motorina utilizată în agricultură

“Am alocat pentru anul 2023 suma de 500 milioane de lei de la bugetul de stat, în așa fel încât sprijinul de care beneficiază agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură să fie acordat și în acest an, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare”, a declarat ministrul Petre Daea potrivit Mediafax.

Pentru anul 2023, subvenția care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru și reprezintă diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei standard pentru motorină și rata accizei reduse de 103,9059 lei/1.000 litri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate