Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fermierii din România vor primi un sprijin de 11,1 milioane de euro din partea Comisiei Europene

Publicat

fermeFermierii din România vor beneficia de fonduri de 11,1 milioane de euro din partea Comisiei Europene, în cadrul unui program în valoare totală de 500 milioane euro. Programul este conceput în sprijinul fermierilor europeni afectaţi de scăderea preţurilor lactatelor şi cărnii de porc, secetă şi embargoul impus Rusiei, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit cifrelor oficiale, cele 28 de state membre vor primi ajutoare în valoare totală de 420 milioane de euro. Din anvelopa totală, România va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca și Danemarca, dar mai puțin decât Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai puțin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

Alte măsuri din planul de sprijin includ scheme de stocare privată pentru produse lactate și carne de porc, precum și posibilitatea acordării de avans la plățile directe.

„Acesta este un pachet de sprijin comprehensiv, decisiv și robust. Este o declarație de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeană”, a apreciat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

Câteva mii de producători de lapte și carne de porc au protestat la începutul acestei luni pe străzile din Bruxelles, pe fondul reuniunii miniștrilor agriculturii din țările membre. Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova în replică la sancțiunile adoptate de UE după criza ucraineană, apasă greu asupra piețelor, în condițiile în care Rusia era destinația a 10% din exporturile agricole din UE. La rândul ei, piața laptelui suferă din cauza unei supraproducții la nivel mondial. Pe lângă lipsa pieței din Rusia, cererea scăzută din China și creșterea producției în cadrul UE după eliminarea cotelor de lapte, la 31 martie, au creat un dezechilibru.

Potrivit AFP, o mică parte dintre statele membre, în frunte cu Franța, continuă să susțină ideea unei majorări a prețurilor de intervenție pe piața laptelui, adică a prețului la care UE decide să cumpere stocurile de lapte pudră și unt, pentru a susține prețul laptelui. Potrivit ministrului francez al Agriculturii, aproximativ zece state membre s-au pronunțat în favoarea acestei măsuri, însă, Comisia a subliniat că acest mecanism nu este soluția pe care o are în vedere.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax