Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fermierii obligaţi să returneze subvenţiile la APIA îşi primesc sumele înapoi până la sfârşitul anului. Legea privind plăţile în sectorul zootehnic, promulgată

Publicat

Fermierii şi producătorii agricoli din Alba şi nu numai, care au fost obligaţi să returneze subvenţiile din cauza nedeclarării datoriilor la primării şi bugetul statului nu vor mai restitui aceste sume. Reprezentanţii Prefecturii Alba transmit că Legea nr. 48/2014, privind unele măsuri referitoare la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic creanţele şi penalităţile impuse fermierilor şi producătorilor agricoli a fost promulgată şi se lucrează la elaborarea normelor metodologice. Sumele deja recuperate vor fi restituite până la sfârşitul anului.

În perioada 2007-2010 fermierii aveau obligaţia să declare pe propria răspundere că nu au datorii la stat, iar în urma unui control al Curţii de Conturi s-a constatat că mulţi dintre cei care au încasat subvenţii de la APIA aveau restanţe la bugetul de stat, în unele cazuri sumele fiind de câţiva lei. În aceste condiţii, APIA i-a somat pe fermierii care aveau datorii la stat să le restituie.

În aceste condiţii a fost necesară adoptarea unei legi prin care să se stabilească faptul că nu se mai recuperează sumele şi penalităţile de întârziere pe care fermierii ar fi trebuit să le plătească în urma titlurilor de creanţă emise de centrele judeţene APIA şi dispuse prin deciziile emise de Camerele de Conturi judeţene pentru perioada 2007 – 2010. Totodată, prin lege se anulează şi titlurile de creanţă sau notificările emise de APIA, iar sumele recuperate se restituie.

În judeţul Alba au beneficiat de subvenţii aproximativ 15.000 de fermieri, crescători de animale,  în anii 2008, 2009, şi 2010. Dintre aceștia  560 de fermieri au fost notificaţi să restituie sumele primite pentru că, la depunerea dosarelor, nu au declarat că au datorii faţă de autorităţile publice.

„Titlurile de creanţă /notificările de punere în întârziere emise de APIA urmare a deciziilor emise de Camerele de Conturi Judeţene sunt anulate prin efectul prezentei legi. Sumele recuperate sau depuse voluntar de către beneficiari  se restituie. Plata sumelor prevăzute conform legii în cunantum de 26.877 mii lei se realizează până la 31 decembrie 2014. În prezent, specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lucrează la elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi, urmând ca cel mai probabil la sfârşitul acestei luni legea să fie aplicată aşa cum a fost ea adoptată. Beneficiarii care în momentul de faţă se afla la diferite termene în instanţele de judecată pot face trimitere în susţinerea argumentelor la prevederile actualei legi”, a declarat prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax