Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Festival de România la Alba Iulia: Începe Marea Rânduială de Ziua Națională. Reguli noi, la vot, în Consiliul Local


Publicat

tricolor-1-decembrie

Aproximativ 100.000 de oameni sunt așteptați la Alba Iulia de 1 Decembrie. Pentru a face față numărului mare de persoane care vor ”invada” Cetatea Alba Carolina și zona istorică a orașului, autoritățile locale impun un set de reguli care trebuie urmate de toți cei care vor să desfășoare activități comerciale. 

Aceștia insistă pe aspectul vizual pe care trebuie să îl aibă Cetatea  în zi de sărbătoare.

1 Decembrie * PROGRAM Festival de România * Ziua Națională

O mare parte a regulamnetului de organizare se ”revarsă” asupra comercianților care vor fi prezenți la Alba Iulia, aceștia fiind nevoiți să creeze o imagine adecvată a spațiilor de vânzare pe care le vor închiria. Nu vor putea fi amplasate spații cu destinație comercială care nu respectă regula estetică impusă de autorități.

Toate căruțele de epocă și tonetele mobile vor fi mutate pe Latura de Vest a Cetății, în acest fel pietonala Mihai Viteazul va fi liberă pentru a putea permite numărului mare de vizitatori care vor lua cu ”asalt” Cetatea Alba Carolina.

Activitățile comerciale ce vor fi autorizate pentru acest eveniment se vor desfășura în zona Latura de Vest, Latura de Sud și Latura de Norda Cetății Alba Carolina.

Festival de România 2018 se constituie într-un complex ce va cuprinde momente solemne și ceremonialuri comemorative, spectacole, concerte, reprezentații pyro-muzicale, efecte speciale și evenimente speciale.

CITEȘTE ȘI: Cum se pregătește Alba Iulia pentru „Marea Invazie” de la 1 Decembrie. Peste 150.000 de oameni vor umple orașul, de CENTENAR

Spectacolele și concertele cuprinse în programul evenimentului se vor desfășura în Cetatea Alba Carolina: Piața Cetății, Pietonala Mihai Viteazul, Latura de Vest, Latura de Sud și Latura de Nord.

Conceptul evenimentului presupune integrarea de elemente ale patrimoniului antropic în scenografia evenimentului, se va urmări punerea în valoare a clădirilor martore la momentul Unirii de la 1918 într-un mod inovativ și creativ.

Pietonala Mihai Viteazul va fi eliberată de toate trăsurile de epocă, respectiv terasele amplasate pentru a putea crea un spațiu suficient celor care vor dori să viziteze Alba Iulia la 100 de ani de la momentul Unirii.

Activitățile comerciale ce vor fi autorizate pentru acest eveniment se vor desfășura în zona Latura de Vest, Latura de Sud și Latura de Nord astfel:

  • Latura de Vest – se vor amplasa toate trăsurile de epocă și tonetele mobile de pe pietonala Mihai Viteazul, se vor putea derula activități comerciale cu produse alimentare și suveniruri, toate punctele de vânzare vor trebui să creeze o imagine coerentă a Cetății Alba Carolina și a evenimentului. Nu vor putea fi amplasate în acestă zonă alte activități comerciale care nu îndeplinesc condițiile estetice ale punctului de vânzare precum și calitative ale produselor comercializate
  • Latura de Sud și Latura de Nord – vor putea fi amplasate puncte de vânzare pentru produse alimentare și artizanat, pe domeniul artizanat vor avea întâietate meșteșugarii, respectiv producătorii de produse artizanale autentice.

Activitățile comerciale vor fi diferențiate în: alimentație publică (prepararea alimentelor și produselor culinare și de cofetărie – patiserie, precum și vânzarea acestora populației în vederea consumului, băuturi alcoolice, slab alcoolice, cocktail-uri, răcoritoare, apă, etc.), alte produse alimentare, produse artizanale, instalații de jocuri și jucării, acțiuni de marketing/promovare de produse sau servicii.

Comercianții vor fi autorizați să deruleze activități comerciale conform celor definite mai sus, dar doar una din categoriile menționate per punct de vânzare.

Nu se vor autoriza derularea de activități comerciale pe suprafețe mai mici de 9 mp.

Tarifele activităților comerciale se va face strict pentru punctele de preparare și comercializare astfel:

La capitolul alimentație publică:

Suprafața ocupată între 9.00 și 50.00 mp pentru o singură locație este de 300.00 lei, mp pe zi.

Pentru suprafața ocupată între 50.01 – 200.00 mp pentru o singură locație = 250.00 lei, mp pe zi.

Iar pentru peste 200 mp, pentru o singură locație tariful va fi 200.00 lei, mp pe zi.

Pentru comercializarea de produse artizanale, tariful va fi de 150.00 mp, pe zi.

Pentru instalațiile de jocuri și jucării, categorie în care intră caruselul, tiribomba, trenulețe, carturi electrice, și alte instalații de genul, tariful este de 200 lei mp pe zi.

Acțiuniile de marketing și promovare de produse și servicii tariful este de 6.500,00 lei pe zi, în limita maximă de 12 mp sau cu promotori.

Comercianții sunt obligați să asigure protejarea pavajului în zona de derulare a activităților pe care le desfășoară.

Derularea activităților comerciale va fi autorizată doar în urma unei analize  și a unei aprobări din partea unei comisii. Comisia va fi formată din Primar/ Viceprimar, un reprezentant al poliției locale, serviciul de administrare al domeniului public și privat și de compartimentul de organizare evenimente și promovare turistică al primăriei.

Activitățile comerciale vor fi supravegheate de Poliția Locală și angajați ai serviciului de administrare al domeniului public și privat.

Direcția Poliția Locală împreună cu Serviciul de Administrare al Domeniului Public și Privat va elibera un proces verbal pentru amplasarea în teren, respectiv elaborarea și neutralizarea zonei ocupate la finalul evenimentului.

Pentru activități comerciale ce pot duce la patarea sau murdărirea pavajului, respectiv activități care necesită intervenții specializate ulterioare de curățare a suprafețelor se va constitui o garanție în cunatum de 25%, din sumă reprezentând, taxa plătită pentru închirierea terenului, la finalizarea evenimentului se va părăsi locația închiriată, doar pe baza unui proces verbal de constatare însoțit de fotografii realizate de poliția locală.

Excepție fac operatorii economici autorizați să deruleze activități comerciale care au încheiate alte contracte cu Municipiul Alba Iulia.

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Operațiune a polițiștilor și jandarmilor din Alba Iulia, în cartierul Cetate. Patru bărbați au fost reținuți și duși la audieri

Publicat

Patru bărbați au fost reținuți miercuri seară în Alba Iulia, după o operațiune de amploare a polițiștilor. 

Se pare că este vorba despre persoane bănuite într-un dosar de furt înregistrat în oraș, pentru care exista un cerc de suspecți.

Aceștia au fost ridicați de oamenii legii în zona blocurilor M din cartierul Cetate, dintr-un apartament în care existau informații că s-ar afla chiar în acel moment.

Surse din Poliție au declarat că autoritățile aveau informații că suspecții erau periculoși și ar fi putut deveni recalcitranți, motiv pentru care s-a decis ca operațiunea să includă un număr mare de polițiști și jandarmi.

Reprezentanții IPJ nu au precizat deocamdată oficial detalii concrete legate de acuzațiile care li se aduc bărbaților reținuți.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Elevilor solicită Guvernului să clarifice situaţia suspendarii cursurilor. LISTA unităților școlare- secții de votare

Publicat

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului „să clarifice” situaţia privind suspendarea cursurilor fizice având în vedere organizarea în şcoli de secţii de votare pentru alegerile locale, acuzând că această decizie a venit „mult prea târziu”.

„Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis suspendarea cursurilor în format fizic pentru zilele de 25, 28 şi 29 septembrie 2020, pentru şcolile în care vor fi secţii de vot, în ciuda faptului că mai multe comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă au luat decizia suspendării cursurilor şi pentru data de joi, 24 septembrie.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a emis, de asemenea, un ordin care conţine aceleaşi prevederi precum hotărârea CNSU. Consiliul Naţional al Elevilor condamnă ferm lipsa de responsabilitate şi nepăsarea cu care guvernanţii tratează actorii din teritoriu – elevi, părinţi şi profesori, întrucât decizia de suspendare a cursurilor fizice a venit mult prea târziu, iar autorităţile locale au fost nevoite să ia decizii în baza unor declaraţii şi nu a unor decizii ferme venite de la nivel central.

Solicităm Guvernului României să clarifice situaţia privind suspendarea cursurilor şi să urgenteze procedura de achiziţie publică pentru dispozitive conectate la internet, întrucât orice perioadă în care orele de curs se desfăşoară în format online înseamnă cunoştinţe pierdute pentru elevii care nu au acces la internet”, afirmă CNE într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit CNE, în continuare, achiziţia primului lot de tablete este „blocată”, iar cele 82.000 de dispozitive „promise de minister nu au ajuns la elevi”, în condiţiile în care ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, „a declarat că orice suspendare a cursurilor fizice va fi, pe viitor, înlocuită cu educaţia online”.

Cum vezi dacă o școală este ”secție de votare” la Alegerile locale din 27 septembrie

Trei din patru secții de votare de la alegerile locale 2020 sunt organizate în școli, licee sau grădinițe, potrivit unei analize făcută de Edupedu.ro cu datele de la Autoritatea Electorală Permanentă. În aceste unități se supendă cursurile față în față vineri, 25 septembrie și luni și marți, 28-29 septembrie 2020. Autoritățile nu au pus la dispoziție nicio listă cu școlile în care nu sunt secții de votare și în care eleviivor continu cursurile față în față scrie edupedu.ro

Din totalul celor 18.794 de secții de votare organizate de autorități pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, înscrise în Registrul secțiilor de votare al AEP, 14.295 sunt în unități de învățământ, asta înseamnă 76,06%.

Pe tip de unitate de învățământ situația secțiilor de votare este următoarea

  • școli gimnaziale/primare 10.256
  • grădinițe 1.785
  • licee 1.394
  • colegii 845
  • seminarii 10

Pentru că nu există o listă cu școlile în care cursurile continuă, părinții, profesorii și elevii pot descărca lista secțiilor de votare de mai jos și pot căuta școala la care sunt copiii/în care sunt angajați folosind tastele ctrl+F (find/gasește). Dacă unitatea de învățământ nu este pe listă, înseamnă că elevii merg la cursuri. Dacă este pe listă, cursurile se fac online scrie edupedu.ro

Lista secțiilor de votare 2020 din județul Alba de la Autoritatea Electorală Permanentă AICI

AGERPRES, edupedu.ro, AEP

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cele mai hrănitoare alimente din lume. Ghidul necesităților de hrănire sănătoasă- BBC Food

Publicat

Mulți dintre noi suntem mai atenți la dietele noastre și la modul în care alimentele pe care le consumăm ne pot susține sănătatea, în această perioadă în care petrecem mai mult timp acasă.

Jurnaliștii de la BBC Good Food au căutat soluții practice pentru ingrediente alternative, rețete nutritive și toate aspectele legate de gătit și mâncare.

Imaginați-vă mâncarea ideală. Una care conține toți nutrienții necesari pentru a satisface, fără să depășească, cerințele noastre zilnice de nutrienți. Dacă ar exista un astfel de aliment, consumul acestuia ar oferi echilibrul nutrițional optim pentru corpul nostru.

O astfel de mâncare însă nu există, au constatat jurnaliștii. Dar putem face următorul lucru: să mâncăm ținând cont de un echilibru de alimente extrem de nutritive care, atunci când sunt consumate împreună, nu conțin prea mult dintr-un singur nutrient, pentru a evita depășirea cantităților zilnice recomandate.

Oamenii de știință au studiat peste 1.000 de alimente, atribuind fiecăruia un scor nutrițional. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai probabil ca alimentu să satisfacă, dar nu să depășească nevoile voastre nutriționale zilnice, atunci când sunt consumate în combinație cu altele.

1. Migdale

579kcal, 0,91 USD, per 100g

Bogate în acizi grași mono-nesaturați. Promovează sănătatea cardiovasculară și poate ajuta la diabet.

SCOR NUTRIȚIONAL: 97

2. Cherimoya 

75kcal, 1,84 dolari, pe 100g

Fructul Cherimoya este cărnos și dulce, cu o pulpă albă. Bogat în zahăr și vitamine A, C, B1, B2 și potasiu.

SCOR NUTRITIONAL: 96

3. Bibanul de ocean

79kcal, 0,82 dolari, per 100g

Specia atlantică. Un pește de adâncime este uneori numit rockfish. Bogat în proteine, sărac în grăsimi saturate.

SCOR NUTRITIONAL: 89

4. Pește plat

70kcal, 1,15 USD, per 100g

Specii de talpă și flet. În general, fără mercur și o sursă bună de nutrienți esențiali vitamina B1.

SCOR NUTRITIV: 88

5. Semințe de Chia

486kcal, 1,76 USD, per 100g

Micile semințe negre care conțin cantități mari de fibre dietetice, proteine, acid α-linolenic, acid fenolic și vitamine.

SCOR NUTRITIONAL: 85

6. Semințe de dovleac

559kcal, 1,60 USD, per 100g

Una dintre cele mai bogate surse de fier și mangan pe bază de plante.

SCOR NUTRITIONAL: 84

7. Sfeclă

19kcal, 0,29 USD, per 100g

O sursă dietetică foarte rară de fitochimicale despre care se crede că au proprietăți antioxidante și de altă natură.

SCOR NUTRITIONAL: 78

8. Untură de porc

632kcal, 0,95 USD, per 100g

O sursă bună de vitamine B și minerale. Grăsimea de porc este mai nesaturată și mai sănătoasă decât grăsimea de miel sau de vită.

Jurnaliștii de BBC au investigat 100 de asemenea ingrediente și au calculat scorul pentru fiecare în parte.

Informații detaliate pot fi obținute AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alertă europeană: Azotatul de amoniu din airbag-uri provocă explozii. Două mărci, somate să-și retragă mașinile de pe piață

Publicat

Comisia Europeană a emis două alerte privind pericolul grav generat de azotatul de amoniu utilizat în dispozitivul de umflare a airbagului, care poate provoca explozii.

Sistemul Safety Gate al Comisiei Europene a emis două alerte extrem de grave referitoare la riscurile de explozie la dispozitivele de airbag-uri.

”În cazul unui accident care a declanșat eliberarea unui airbag pentru conducător sau a unui airbag pasager, această modificare ar putea provoca o explozie a generatoarelor de gaz. În cazul în care un generator de gaz rupează, airbag-ul nu ar avea, așadar, nicio funcție de restricționare și piesele detașate de la generatorul de gaz ar putea ajunge în interiorul vehiculului. Acest lucru ar crește riscul de rănire a călătorilor”, se arată în alerta emisă de Germania.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons a solicitat autorităților române să intervină pentru remedierea acestor probleme la autovehiculele Mercedes-Benz și Ford înmatriculate în țara noastră.

Mărcile vizate sunt Mercedes-Benz și Ford pentru care s-a solicitat retragerea de pe piață.

Astfel, pentru Mercedes-Benz, la modelele A-Class, C-Class, GLK, E-Class, ML, GL, R-Class, SLK, SLS AMG, fabricate între 2004 și 2016, a fost emisă o alertă din cauza generatoarelor de gaz cu azotat de amoniu fără agenți de uscare, care ar putea, în anumite condiții climatice, să conducă în timp la o schimbare chimică a combustibilului.

La autoturismele marca Ford, produse în Statele Unite, la modelele Mustang, Fusion, MKZ, Lincoln Town Car, Edge, MKX, Ranger, Ford GT, fabricate din 2005 până în 2014, s-a constatat că azotatul de amoniu utilizat în dispozitivul de umflare a airbagului poate avea o modificare substanțială în timp din cauza degradării provocate după o expunere prelungită la o umiditate absolută ridicată, la temperaturi ridicate și la cicluri de temperaturi înalte.

”În cazul în care un airbag este activat, acesta poate conduce la creșterea presiunii sau poate provoca o presiune internă excesivă iar corpul acestuia să se spargă, iar fragmentele de metal pot trece prin materialul pernei care provoacă rănirea ocupanților”, se precizează în alerta emisă de Regatul Unit.

În paralel, Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons a solicitat autorităților române să intervină pentru remedierea acestor probleme la autovehiculele aparţinând marcilor menţionate mai sus înmatriculate în țara noastră.

”În țările europene, în cazul unor astfel de alerte, firmele producătoare îi notifică pe cetățenii care dețin în proprietate astfel de autoturisme, prin mail, prin sms, prin poștă, pentru a veni de îndată în service-urile reprezentanțelor pentru a putea repara sau a înlocui dispozitivele care generează riscuri sau chiar a retrage produsul cu plata despăgubirilor cuvenite cu celeritate, nu după ani de zile sau niciodată, cum se întâmplă la noi”, a precizat președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor infocons, Sorin Mierlea citat de national.ro .

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate