Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul ”Armonii în Sebeș”, 23-25 august. Concerte Cargo, Iris, Trooper, spectacol focloric, fanfară, concursuri. PROGRAM

Publicat

Vineri începe festivalul „Armonii în Sebeș”, o sărbătoare locală ce reunește comunitatea într- serie de evenimente organizate de administrația locală.

Deschiderea oficială a evenimentului va fi în 23 august 2024, la ora 10.30, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș.

La această sărbătoare locală va fi premiată excelența în educație – tinerii cu rezultate deosebite la învățătură, artiștii, oamenii speciali ai orașului, 67 de cupluri care aniversează 50 de ani de căsătorie.

PROGRAM Festivalul ”Armonii în Sebeș”,23-25 august 2024

Vineri, 23 august 2024

Centrul istoric al Sebeșului

Ora 10.00: Parada fanfarelor. Participă: Fanfara din Petrești, Fanfara Brass & Drums Alba Iulia, Majoretele Stars, Toboșarii din Asserculis

Grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”

Ora 10.30: deschiderea oficială a sărbătorii orașului Sebeș. Salutul oficialităților. Premierea cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie. Premierea elevilor merituoși.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Orele 13.00-15.00: Concursul național de muzică ușoară și folk „Universul copilăriei”, secțiunea folk

Orele 17.00-19.00: Gala de premiere

Primăria Municipiului Sebeș

Orele 10.00 – 16.00: Expoziția de artă plastică „Doina Lie”

Parcul Arini

Ora 19.00: Concertul folcloric „Autentic românesc”. Participă: Lavinia Goste și Marius Zorilă, alături de Orchestra Națională Valahia. Invitați: Veta Biriș și Aurel Tămaș.

  • „Magia luminii” – spectacol de lumini și foc
  • DJ party

Parcul Arini – zonă de agrement și sport

Concursuri de ciclism: „CicloAventurier” de Sebeș

Sâmbătă, 24 august 2024

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 10.00: Întâlnirea Primarului Municipiului Sebeș cu delegațiile orașelor înfrățite. Momente oficiale

Orele 10.00 – 16.00: Expoziția de artă plastică „Doina Lie”.

Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Ora 11.30: „Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică cu participarea artiștilor locali

Ora 11.45: „Vremuri și bani” – din colecția numismatică a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș (acces gratuit tuturor vizitatorilor obiectivului cultural)

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 12.00: „Lucian Blaga și frumusețea locurilor natale” – expoziție tematică; acces gratuit tuturor vizitatorilor obiectivului cultural

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Orele 9.30-12.30: Concursul național de muzică ușoară și folk „Universul copilăriei”, secțiunea muzică ușoară

Orele 17.00-19.00: Gala de premiere

Parcul Arini

Ora 19.30: Seară rock cu trupele: TROOPER, IRIS, CARGO. Show de lasere.

DJ party

armonii

Parcul Arini – zonă de agrement și sport

Concursuri de ciclism: „CicloAventurier” de Sebeș

Duminică, 25 august 2024

Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Ora 11.00: Atelier gastronomic pentru copii. Momente muzicale vesele

Primăria Municipiului Sebeș

Orele 10.00 – 16.00: Expoziția de artă plastică „Doina Lie”

Biserica Evanghelică Sebeș

Ora 17.00: Salon muzical Carl Filtsch, prezentat de doamna Dagmar Dusil. Interpretează la pian Irisa Filip. Narator: actrița Lerida Bucholtzer.

„Casa Fanfarei” din Petrești

Ora 18.00: Sărbătoarea Fanfarei din Petrești. Parada fanfarelor: Fanfara din Petrești, Fanfara Brass & Drums Alba Iulia, Fanfara Țigău din Bistrița, Fanfara din Rodna. Majoretele Stars. Dansuri și tradiții săsești și românești alături de Trio Saxones, Trupa de dansuri săsești, Angela Rusu. Retragere cu torțe

Parcul Arini – zonă de agrement și sport

Concursuri de ciclism: „CicloAventurier” de Sebeș

Luni, 26 august 2024

Școala de vară „Curcubeul prieteniei” din comunitatea marginalizată

Ora 11.00: „Poveștile prieteniei” – activități cultual-educative dedicate copiilor. Expoziție de artă fotografică. Concert vesel

Festivalul ”Armonii în Sebeș”. Expoziția de sculptură Doina Ilie

În perioada 23-25 august 2024, între orele 10.00-16.00, în cadrul programului „Armonii în Sebeș”, toți cei interesați sunt invitați să viziteze expoziția de artă plastică a artistei Doina Lie.

Expoziția se află la Primăria Municipiului Sebeș, din luna mai. Curatorul expoziției este Maria Lie, fiica sculptoriței, care a oferit Sebeșului natal acest dar cultural.

Doina Lie s-a născut la Sebeș, în anul 1929, în prima zi de iunie. A absolvit Liceul Pedagogic „Pia Brătianu” din București. Fiică de preot greco-catolic, s-a confruntat cu constrângerile politice ale regimului comunist, fiindu-i refuzată înscrierea la facultatea de arte plastice.

A lucrat vreme de trei ani ca educatoare, iar în cele din urmă i s-a permis înscrierea la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care l-a absolvit în anul 1956, sub îndrumarea profesorului Constantin Baraschi.

Artista a avut numeroase expoziții, de grup și personale, dintre care amintim: în anul 1975, la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich din Germania, în anul 1991, la Fundația Dinu Lipatti din Geneva (Elveția) și în anul 1992, la Deutsche Bank (Kleve) în Germania.

În anul 2004, Doinei Lie i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural de președinția României, iar în 2007 a devenit cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Marea sa trecere s-a săvârșit în anul 2012, la vârsta de 83 de ani, monumentul său funerar aflându-se în Sebeșul natal.

„Arta sa monumentală se regăsește în mai multe orașe din România și invită parcă la un periplu: Sebeș, Alba Iulia, Baia de Arieș, Bistrița, Vrancea, Bârlad, Galați, Constanța, Curtea de Argeș, Craiova, Giurgiu și București. Mai multe muzee din România dețin în colecțiile lor lucrările Doinei Lie, iar galerii de prestigiu din mai multe țări europene i-au găzduit expoziții personale. Colecționarii privați din întreaga lume îi prețuiesc operele și le achiziționează. Privindu-i lucrările, resimțim forța feminină învingătoare” transmite Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate