Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Cetăților Dacice se mută de la Ighiu, după ce comuna a fost afectată de inundații. Când va avea loc evenimentul și unde

Publicat

Cel mai vechi festival de reenactment istoric din România se amână cu două săptămâni și mai mult de atât se va desfășura într-o nouă locație. 

Este vorba despre ”Festivalul Cetăților Dacice”, eveniment ce urma să aibă loc în weekend-ul 23 – 25 iunie, la Ighiu, județul Alba. 

Însă, localitatea Ighiu a fost grav afectată de inundații ce au avut loc la începutul lunii și implicit locul de desfășurare al evenimentului a fost afectat.

Din acest motiv, organizatorii, Consiliul Județean Alba și Muzeul de Istorie din Alba Iulia au decis mutarea evenimentului în data de 8 – 9 iulie, într-o altă comună, la Cricău. 

Nu este pentru prima dată când la Cricău se organizează festivalul. În trecut și alte ediții ale ”Cetăților Dacice” s-au organizat în comună.

Pe lângă schimbarea de dată și  de locație organizatorii vor să vină cu o nouă idee și mai ales un suflu nou în cadrul festivalului.

Dacă în ultimii ani prezenți la festival erau mai mulți reprezentați ai armatelor romane ( trupe de reenactment istoric) anul acesta evenimentul se va focaliza pe daci.

”Este o revenire la orgini” a explicat în cadul unei conferințe de presă, luni 19 iunie, administratorul public al județului, Dan Popescu.

O reconceptualizare a mai explicat acesta.

Pe lângă partea vizuală, unde pe care organizatorii vor pune mai mult accent, va exista și cea de promovare a produselor tradiționale, din zonă care au legătură cu perioadă dacică: brânză, produse lactate și vin.

Festivalul va avea și partea de târg unde micii producători vor vinde produse tradiționale.

Dacă pe timpul zilei vor exista mai multe evenimente destinate activităților istorice și de reenactment, seara Dracofest (denumire luată de la stindardul de luptă al dacilor, cel cu cap de lup) va avea loc.

Mai exact vor exista momente artistice cu foc, jocuri de lumini, dar și un concert  al Cimpoierilor din Transilvania.

Inundațiile au dat peste cap planurile organizatorilor și implicit și programul trupelor participante la eveniment.

Potrivit reprezentaților muzeului vor fi în jur de 200 – 250 de reenactori, însă organizatorii trebuie să obțină de la aceștia confirmarea dacă pot ajunge în weekendul 8 -9 iulie.

De asemenea și artiștii care vor concerta vor fi nevoiți să confirme dacă pot lua parte la eveniment și nu au nimic programat la data respectivă.

În zilele ce urmează reprezentații Consiliului Județean Alba vor definitiva și vor face public programul ediției a XV a a Festivalului Cetăților Dacice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax