Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”. Prima etapă, duminică, la Gârbova. Program

Publicat

Duminică, 16 iunie, este organizată prima etapă a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”.

Aceasta se desfășoară în Cetatea Greavilor din Gârbova, de la ora 12.00.

Ajuns la ediția a XVII-a, festivalul, unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi, potrivit organizatorilor.

Sunt pregătite mâncăruri tradiționale, special pentru acest eveniment. Este ocazie de a redescoperi sau cunoaște meșteșugurile tradiționale practicate în vechime.

Pot fi vizitate gospodăriile tradiționale reconstituite. Nu în ultimul rând, va fi atmosferă e sărbătooare, cu dans și cântec folcloric.

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta în fața publicului și a membrilor juriului prin intermediul unor soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”. Juriul

Juriul concursului ”Cultură pentru Cultură” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

  • Elise Stan etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
  • Gheorghița Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folclor” la Televiziunea Română.
  • Doina Ișfănoi, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române
  • Ionuț Fulea, interpret de folclor, președinte Uniunea Artistilor Interpreti de Folclor Muzical din Romania, co-inițiator al proiectului

Prima etapă a festivalului se va încheia cu un spectacol extraordinar susținut de orchestră și soliștii Ansamblului Folcloric al Județului Alba (Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută).

”Te așteptăm să participi la această călătorie în timp și să te bucuri de o experiență culturală de neuitat, unde tradițiile prind viață și unde fiecare detaliu contează în păstrarea patrimoniului nostru cultural” – Alexandru Pal, manager al Centrului de Cultură ”Augustin Bena”

Festivalul este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural immaterial din județul Alba. Acesta este organizat de Centrul de Cultură ”Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba.

Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”. Program – etape

  • 16 iunie 2024, ora 12.00, în Cetatea Greavilor din Gârbova
  • 30 iunie 2024, de la ora 12.00, în Expoziția Etnografică din Fărău
  • 7 iulie 2024, de la ora 12.00, în Poiana cu Goruni de la Vinerea
  • 14 iulie 2024, de la ora 12.00, în Poiana Călineasa din Gârda de Sus

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax