Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2015. LISTA artiștilor care au trecut PRESELECȚIA pentru concursul din luna septembrie


Publicat

IMG_4473Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” va avea anul acesta un număr de 45 de participanți care se vor întrece pentru cele două trofe a cărora valoare este de 10.000 de lei fiecare. Preselecția pentru concurs a avut loc miercuri, iar după ore întregi de ascultat și notat, jurații au ales soliștii care vor urca pe scenă în perioada 10-13 septembrie la cea de-a XV-a ediție a festivalului.

Și anul acesta a fost „luptă” mare pentru un loc pe scena Festivalului Strugurele de Aur. Ore întregi au stat cei șapre jurați să analizeze potențialii câștigători, iar după ce au pus notele cap la cap au fost aleși 45 de concureți.

Aceștia sunt:

1. Parlea Stefania-Tarnave-Sibiu-Hartibaci (Vocal)

2. Nicolajevic Lavinius-Banatul Sarbesc(Instrumental)

3. Gadea Daria-Stefania-Maramuresul Istoric (Vocal)

4. Sorin Jivcu- Banatu(Instrumental)

5. Ureche Alina-Zona de Nord a Moldovei (Vocal)

6.Lupupopi Georgeta-Madalina-Campulung Moldovenesc (Vocal)

7. Timis Silvia-Maramuresul Istoric (Vocal)

8. Gogan Marian-Viorel-Bucovina (Vocal)

9. Tomoni Cristian-Banatul de Campie (Vocal)

10. Popescu Ionut Danut- Muntenia-Teleorman (Vocal)

11. Alexandru Simona-Teleorman (Vocal)

12.Muscalu Iuliana-Maria-Arges (Vocal)

13. Chira Alex-Teofil-Valea Barcaului(Instrumental)

14. Ramneamtu Sebastian-Banatul de Campie (Vocal)

15. Candrea Maxim-Ionut-Bucovina-Tara Dornelor (Vocal)

16. Pop Maria Garofita-Valea Viseului,Maramures (Vocal)

17. Mihalache Florin-Banatul de Munte (Vocal)

18. Cocos Ionut- Muntenia-Baragan (Vocal)

19. Stan Viorica-Ioana-Tara Motilor (Vocal)

20. Oslobanu SInzIiana-Neamt-Suceava (Vocal)

21. Balasca Mihaela- Valea Siretului-Neamt (Vocal)

22. Sahlean Alexandru-Bucovina (Vocal)

23. Vecerzan Aliana-Valea Hartibaciului (Vocal)

24. Chereches Camelia Georgiana- Valea Agrijului-Salaj (Vocal)

25. Trif Ioan-Alexandru- Tara Motilor (Instrumental)

26. Bordeianu Silvia-Moldova-Bacau (Vocal)

27. Lazoc Ioana Daliana-Valea Barcaului-Salaj (Vocal)

28.Ghitiu Andreea-Veturica-Tara Lapusului (Vocal)

29.Fraticiu Paul-Iulian-Valea Hartibaciului (Instrumental)

30. Mazare Simona-Botosani (Vocal)

31. Bugnar Ionela-Cristina-Valea Bargaului-Bistrita (Vocal)

32. Varciu Tudor-Ciprian- Tara Motilor

33. Sterp Ionela- Marginimea Sibiului (Vocal)

34. Barastean Alecsandru-Marian- Valea Aiudului (Vocal)

35. Bogdan Ioana- Valea Hartibaciului (Vocal)

36. Secasan Alina-AnaMaria (Fleaca)-Valea Secaselor (Vocal)

37. Urs Alexandru-Marius-Tara Oltului (Vocal)

38. Vladu Gelica-Gabriela- Romanati (Vocal)

39. Cetean Michael- Valea Sebesului (Vocal)

40. Capruci Amalia-Oltenia (Instrumental)

41. Barbat Denisa-Ioana- Valea Secaselor (Vocal)

42. Sabadis Razvan-Mihai- Zona Chioarului (Instrumental)

43. Strejescu Stefania-Iuliana- Oltenia-Ramanati (Vocal)

44. Trif Aurelian- Ardeal (Instrumental)

45. Badiu Costica- Banat (Instrumental)

Și anul acesta concursul se va desfășura pe două secțiuni, respectiv solişti vocali şi solişti instrumentişti cu vârste cuprinsă între 16 şi 32 de ani. Concursul nu este destinat artiştilor consacraţi sau profesionişti.

La Secțiunea I – soliști vocali, conurenții vor prezenta două piese muzicale. Prima piesă, fără acompanialemt, va fi doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic. A doua piesă, un cântec măsurat, într-un tempo mișcat, va fi acompaniat de orchestră.

La Secțiunea a II-a – soliști instrumentiși, concurenții vor interpreta tot două piese, diferite ca mișcare, ritm și tempo. Una din cele două piese trebuie să fie din repertoriul unor instrumentiști consacrați.

Membrii juriului pentru preselecția din acest au fost:

Sergiu Cipariu – președintele Festivalului național de folclor “Strugurele de aur”

dr. Elise Stan – etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR

Eugenia Florea – etnomuzicolog, realizator de emisiuni și evenimente folclorice la Radio România

conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin – realizator de emisiuni Radio România Oltenia Craiova

Gheorghița Nicolae – realizator „Tezaur Folcloric”

prof. univ. dr. Ioan Bocșa – Academia de muzică “Gheorghe Dima”

prof. Stelian Stoica – dirijorul Orchestrei Naționale “Jidvei”România

VEZI și: FOTO-VIDEO: Preselecția pentru Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”. A XV-a ediție, în perioada 10-13 septembrieȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Israelul anunță că pandemia dă înapoi după începerea campaniei de vaccinare. Rata de reproducție a virusului a scăzut sub 1

Publicat

Rata de reproducţie R a virusului SARS Cov 2 a coborât sub 1 în Israel pentru prima dată de la debutul cele mai accelerate campanii de vaccinare din lume, sugerând că epidemia de COVID-19 ar putea începe să dea înapoi, a indicat joi guvernul, transmite Reuters.

Numărul R a atins 1,3 pe 11 decembrie, iar campania de vaccinare a început o săptămână mai târziu. În condiţiile în care numărul de infectări a continuat să crească, pe 27 decembrie a fost impus un al treilea lockdown naţional, încă în vigoare.

”Vedem oare lumina? Vedem o crăpătură printre jaluzele”, a comentat ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch, la Canalul 13 TV, după ce Israelul a consemnat un număr R subunitar de 0,99.

”Am reuşit o stopare, dar am reuşit o stopare la niveluri ridicate de morbiditate”, a spus el.

Ministrul a creditat pentru aceasta lockdown-ul şi vaccinurile – administrate deja unui număr de peste un sfert din cei 9 milioane de locuitori -, dar a atenţionat că vaccinurile ‘în principal au redus morbiditatea gravă, nu neapărat numărul de purtători’.

Scăderea ar fi fost mai semnificativă dacă nu ar fi fost prezentă şi varianta britanică, deosebit de contagioasă, a virusului, a menţionat Kisch.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care vizează un nou mandat în alegerile anticipate din martie, a afirmat că vaccinul ar putea permite Israelului să-şi protejeze categoriile de populaţie cele mai vulnerabile şi să redeschidă economia luna viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Majoritatea angajaților români vor job aproape de casă. Ce cred despre distanțarea la locul de muncă

Publicat

muncaacasa

Mai mult de o treime dintre angajaţi (36,5%) sunt de părere că, în 2021, îşi vor relua activitatea la birou, împreună cu întreaga echipă, în timp ce proximitatea biroului faţă de casă rămâne un factor important pentru majoritatea angajaţilor (65%), relevă un studiu realizat de unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri de clasa A din România.

Conform datelor centralizate de Genesis Property, patru din zece persoane (41%) spun că vor evalua atent, de-acum înainte, şi tehnologiile adoptate în spaţiul de birouri pentru mai multă siguranţă privind sănătatea lor şi a colegilor, iar importanţa măsurilor sanitare luate în clădire sunt relevante pentru 51% dintre respondenţi.

De asemenea, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate (49,3%) pun accent pe modul de organizare a spaţiului, cu accent mai mare pe birouri delimitate care facilitează distanţarea.

În acelaşi timp, pe lângă măsurile pentru sănătate pe care peste 60% dintre respondenţi la sondajul de specialitate le văd necesare în clădirile de birouri astăzi şi în viitor, mulţi angajaţi consideră că este loc şi pentru alte schimbări. Astfel, 52% cred că, în viitor, birourile ar trebui să ofere angajaţilor o experienţă integrată de muncă, stil de viaţă, divertisment şi socializare, iar alţi 45% sunt de părere că situaţia actuală reprezintă o oportunitate pentru integrarea de tehnologii bazate pe inteligenţa artificială, care pot elimina activităţi repetitive şi de rutină, redefinind modul în care vor lucra în viitor.

Totodată, 40% dintre angajaţi îşi doresc ca, pe viitor, să aibă oportunitatea să lucreze în spaţii care le oferă un mediu mai bun pentru a-şi manifesta şi creativitatea.

Potrivit sursei citate, crearea unui mediu de lucru mai sigur pentru sănătate, prin măsuri sanitare şi tehnologii avansate menite să limiteze riscurile unor ameninţări pentru sănătate, cum este Covid-19, se află la baza The Immune Building Standard, primul standard global „open source” care evaluează rezistenţa clădirilor de birouri la ameninţări pentru sănătate.

Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre viitorul birourilor a fost derulat în luna noiembrie 2020 prin platforma iVox, pe un eşantion de 1.062 de utilizatori de Internet din toată ţara, dintre care aproape 60% femei şi peste 70% cu vârsta între 25 şi 40 de ani. De asemenea, opt din zece respondenţi erau angajaţi full-time şi aproximativ 77% ocupau poziţii cu activitate de birou, în arii precum IT, consultanţă, financiar, energie, imobiliare, auto sau comerţ.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clasele de liceu va fi redus. Care va fi numărul maxim dintr-o clasă

Publicat

elevi liceu

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, şi de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clase de liceu va fi redus

DOCUMENTUL poate fi văzut AICI: Document-2021-01-21-24555219-0-ordin-pentru-modificarea-metologiei-privind-fundamentarea-cifrei-scolarizare

  • Învățământ liceal cu frecvență ( zi), filiera tehnologică și învățământ profesional, inclusiv dual – 24 elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( zi), filiera teoretică – 26 elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( zi) filieră vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și la învățământul liceal de artă – 24 elevi
  • Învățământ liceal cu frecvență ( seral) și frecvență redusă – 28 de elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( seral)  filieră tehnologică, ciclul superior – 28 elevi
  • Învățământ postliceal – 28 elevi

Joi, 21 ianuarie a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate, precizează cominicatul ministerului.

Cele patru scenarii aplicate după data de 8 februarie pentru școli, licee și grădinițe:

Scenariul verdeincidența sub 1 la mie:  toate școlile se redeschid fizic. Toți elevii merg la școală

Scenariul galbenincidența între 1- 3 la mie:  merg la școală elevii din ciclul primar ( clasele I- IV) și cei din clasele terminale clasa a VIII-a și Clasa a XII-a și a XIII-a. NU merg la scoală clasele V, VI, VII și IX, X, XI. La aceste clase NU se fac cursuri în sistem hibrid. Numai online.

Scenariul roșu –  incidența peste 3 la mie: continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar. Ceilalți elevi nu merg la școală.

Rata de infectare peste 6 la mie: Când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid.Nimeni nu mai merge la școală

Sistemul hibrid dispare complet după 8 februarie

Ministrul sănătății a anunțat că școlile nu se vor deschide fără să fie luate măsuri de precauție:

”Nu o vom face fără măsuri de precauție și printre măsurile de precauție vor fi următoarele:

  • vaccinarea personalului din învățământ, vaccinarea învățătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învățământ este în etapa a doua de vaccinare, etapă deschisă astăzi.
  • A doua măsură pe care o luăm este testarea, testarea tuturor persoanelor simptomatice și a tuturor persoanelor care sunt contacți ai celor identificați pozitiv cu Covid-19. Cu alte cuvinte, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică și intră în contact cu cineva din acea școală sau lucrează în acea școală, va fi imediat testată cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, dacă un copil într-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți copii vor fi testați.”

sursa: mediafax, edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Mediului, despre TAXA AUTO: Nu se va introduce nicio formă de taxă anul acesta

Publicat

evacuare esapament masina poluare co2

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a afirmat, joi, la Craiova, că anul acesta nu se va introduce nicio formă de taxă auto şi niciodată nu se va mai introduce o taxă auto sub forma în care a existat, pentru că, în ultimii zece ani, statul a pierdut toate procesele privind taxa auto de poluare.

„Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta şi cu siguranţă nu se va introduce niciodată o taxă auto sub forma în care a existat”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-o conferinţă de mediu, răspunzând unei întrebări pe acest subiect.

Acesta a spus că taxarea poluării nu este un scop în sine pentru a aduna bani la buget, ci se face pentru descurajarea formelor de poluare, iar anul acesta România trebuie să decidă dacă va folosi taxarea ca soluţie pentru reducerea poluării.

„În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin intermediul mijloacelor de transport sunt 24 de state care aplică diverse forme de descurajare şi trei state membre care nu au nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, pentru a se aduna bani la bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare. Am avut o şedinţă cu cei şase primari de sectoare din Bucureşti şi cu primarul general pe problema poluării aerului, una dintre cele mai mari probleme şi în Bucureşti şi poate că şi în Craiova, iar soluţiile trebuie căutate ori la nivel local, ori la nivel naţional. Sunt zone unde nu există poluare a aerului, dar sunt şi zone unde suntem în situaţia de infringement, sunt comunităţi care pot rezolva problema pe plan local, sunt comunităţi care poate nici nu-şi dau interesul pentru rezolvarea problemei. România trebuie să decidă în 2021 dacă va folosi soluţia taxării poluării ca o soluţie de reducere a poluării cel puţin în marile centre urbane, acolo unde avem problema infringementului şi unde dacă nu găsim soluţii şi dacă poluarea nu o să scadă, nu scăpăm de penalităţile Comisiei Europene”, spus ministrul Mediului.

Barna Tanczos a subliniat că se vor extinde staţiile de măsurare şi staţiile de monitorizare a poluării aerului în toate centrele urbane, iar în multe zone probabil că imaginea va fi una gravă.

„O să mai achiziţionăm peste 140 de staţii noi şi de senzori – şi cu cât reţeaua o să fie mai mare, cu atât imaginea legată de poluare o să fie clară. Şi în anumite zone imaginea va fi una gravă. Deci vom vedea că sunt zone din anumite centre urbane unde poluarea este alarmantă sau la nivelul maxim admis de Uniunea Europeană”, a conchis ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate