Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul ”Open Șah Alba”: REZULTATE etapa a V-a, Alba Iulia. Vezi programul următoarelor etape


Publicat

Luni 18 august, Sala Unirii din Alba Iulia a fost gazda etapei a V-a a festivalului “Open Şah Alba”, organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba. La start s-au prezentat 56 de jucători, dintre aceştia mulţi fiind foşti elevi ai regretatului maestru Mihail Breaz, în memoria căruia este organizat acest festival şahist. Toţi aceştia au avut desigur o motivaţie suplimentară, iar la finalul competiţiei 7 dintre ei (Marius Ceteraş, Mihnea Costachi, Razvan Teodorescu, Adrian Sechereş, Dorin Şerdean, George Ileană şi Cristian Olariu) s-au clasat în primele 11 locuri în clasamentul general.

Turneul a fost câştigat de Marius Ceteraş (Alba Iulia), care a început să studieze şahul sub îndrumarea maestrului Mihail Breaz în anul 1983, care l-a devansat pe Mihnea Costachi (Alba Iulia), care a făcut primii paşi în şah sub îndrumarea aceluiaşi extraordinar antrenor 22 de ani mai târziu! Cei doi, alături de Nicolae Şandru (Aiud), acesta din urmă aflat probabil la cel mai bun turneu din carieră, au acumulat câte 6 puncte din 7 partide, departajarea fiind făcută în ordinea coeficienţilor Bucholtz. Pe locurile următoare s-au clasat Ovidiu Lupu (Cugir), Peter Rankov (Serbia) 5,5 puncte, Răzvan Teodorescu (Alba Iulia), Adrian Sechereş (Teiuş) şi Dorin Şerdean (Alba Iulia) 5 puncte.

S-au acordat premii speciale şi la cele 6 secţiuni ale festivalului la care se vor organiza turnee finale.

Rezultate veterani:

Locul I – Zaharie Ioan (Cugir)

Locul II – Samoil Dan (Alba Iulia)

Locul III – Mihai Vîlceanu (Cugir)

Rezultate feminin:

Locul I – Nicoleta Băcanu (Sibiu)

Locul II – Maria Ileană (Alba Iulia)

Locul III – Livia Sabău (Alba Iulia)

Rezultate jucători locali:

Locul I – Răzvan Teodorescu (Alba Iulia)

Locul II – Dorin Şerdean (Alba Iulia)

Locul III – Iustin Ciorgovean (Alba Iulia)

Rezultate copii sub 12 ani:

Locul I – Daniel Armenciu (Teiuş)

Locul II – Vlad Domşa (Teiuş)

Locul III – Mădălina Lupu (Cugir)

Rezultate copii sub 10 ani:

Locul I – Ilie Arion (Cugir)

Locul II – Ianis Tarciuc (Sebeş/CSO Cugir)

Locul III – Cătălin Marina (Teiuş)

Rezultate copii sub 8 ani:

Locul I – Radu Ţâmpea (Alba Iulia)

Locul II – Renato Iordăchescu (Cugir)

Locul III – Maria Roşca (Teiuş)

Turneul a fost arbitrat de Mihai Partenie (Giarmata Vii – Timiş). Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa doamnei Mihaela Boboş, fiica maestrului Mihail Breaz, care a înmânat premianţilor medalii, diplome şi premiile în bani oferite de Consiliul Judeţean Alba, fondul de premiere al acestui turneu fiind de 800 lei.

Programul următoarelor etape ale festivalului este următorul:

marţi 19 august – Cugir – Căminul Cultural

miercuri 20 august – Aiud – Pensiunea Melinda

joi 21 august – Teiuş – Căminul Cultural

vineri 22 august – Blaj – Disco Opera

sâmbătă 23 august – Sebeş – Primăria Sebeş

Toate etapele vor începe la ora 16:00, înscrierile urmând a fi validate în intervalul orar 15.30 – 16.00. La aceste turnee au dreptul să participe atât jucători legitimaţi, cât şi jucători nelegitimaţi.

Turneele finale se vor desfăşura duminică 24 august la Sala Unirii din Alba Iulia începând cu ora 10:00.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate