Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Roman Apulum aduce în Cetatea Alba Iulia reenactori și turiști din toată Europa. Ediția a 10-a, aniversară

Publicat

De mai bine de 2000 de ani, la Alba Iulia, se scrie istorie. De 10 ani, tot la Alba Iulia, dăm viață istoriei. Festivalul Roman Apulum, ediția a 10-a, reface unul dintre momentele istorice definitorii pentru noi, ca popor: Bătălia pentru Dacia.

Peste 400 de reenactori din Italia, Ucraina, Bulgaria, Malta, Polonia și România, legiuni întregi gata de luptă, daci, romani, barbari, gladiatori, nimfe, târguri de sclavi, toate vor anima, timp de 5 zile, începând de astăzi, Cetatea Alba Carolina la Festivalul Roman Apulum, cel mai mare festival de reconstituire istorică din România.

Trupele de luptători antici vor rămâne cantonate în Cetate până marți, de Sfânta Maria, timp în care albaiulienii, dar și turiștii veniți special pentru eveniment, vor putea vedea și testa modul de viață de acum două milenii de pe aceste meleaguri.

Taberele vor fi instalate în două locații apropiate, pentru a facilita accesul publicului. Astfel, dacii  și aliații lor își stabilesc centrul de antrenament și comandă în curtea Palatului Copiilor, în timp ce romanii vor putea fi găsiți pe platoul din Strada Militari.

“Istoria se repetă. Istoria se respectă! Și nu cred să fie loc în România în care istoria să fie mai respectată decât aici, la Alba Iulia. Pentru că, aici, totul în jur e istorie, pe această temelie ne-am clădit noi, ca oraș. Așadar să-i dăm istoriei ce-i al istoriei! Și României, și Europei, măcar puțin din istoria noastră de mai bine de două milenii de prezență continuă aici, la Alba Iulia. Asta facem prin Festivalul Roman Apulum, pe care îl deschidem oficial acum, pentru a zecea oară. Personal, îl văd ca pe cel mai important festival de reenactment din România și unul dintre cele mai reprezentative din Europa”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Tururi ghidate gratuite ale principalelor obiective romane din Castrul Apulum vor fi disponibile pentru vizitatori în fiecare zi a festivalului, începând de sâmbătă, iar punctul de plecare va fi Muzeul Principia din Piața Cetății.

Programul complet al festivalului este disponibil pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Alba Iulia si pe www.festivalulromanapulum.ro.

Din 11 până în 15 august, istoria revine acasă, la Festivalul Roman Apulum – o marcă înregistrată a Primăriei Alba Iulia.

Comunicat Primăria Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax