Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Foștii deputați Corneliu Olar și Radu Coclici, în vizorul ANI. Au profitat de funcțiile din parlament și și-au angajat rudele la stat

Publicat

collage Doi foști deputați din județul Alba sunt anchetați de ANI, după ce au profitat de funcția din Parlament pentru a-și angaja rudele în diferite funcții. Este vorba despre Corneliu Olar (PNL) și Radu Coclici (PSD) care se sunt anchetați alături de alți 30 de actuali sau foști parlamentari pentru „nepotism”.

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foști sau actuali parlamentari (14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator). Dintre aceștia, în cazul a trei foști deputați și a unui senator, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod Penal al României, ca urmare a angajării de către aceștia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare.

Printrei cei 32 se află doi foști deputați din județul Alba.

Încălcarea regimului juridic al conflictului de interese a fost constatată la actualii deputați Mihăiță Calimente, Bogdan Ciucă (președinte Comisia Juridică din Camera Deputaților), Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, Gheorghe Ionescu, Atilla Bela Laszlo Kelemen, Ion Mocioalcă, Iuliu Nosa, Laurențiu Nistor, Daniel Oajdea, Neculai Rățoi, Ion Stan și Mădălin Voicu, la senatorul Cătălin Croitoru și la foștii deputați Amet Aledin, Ana Gheorghe, Ștefan-Vasile Beres, William Brînză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călian, Viorel Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Brașoan Leșe, Corneliu Olar, Sorin Ștefan Zamfirescu, Dan Radu Zătreanu.

radu coclici 1RADU EUGENIU COCLICI – CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care și-a angajat mama în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003.

În baza contractului civil încheiat, mama sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 32.576 Lei.

 

corneliu olar
CORNELIU OLAR –  CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003.

În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 29.139 Lei.

Potrivit A.N.I, valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese a celor 32 de parlamentari este de 1.062.798 lei (aprox. 240.000 euro). Agenția va depune toate diligențele necesare în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

În perioada 2011 — 2015, au fost constatate alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și administrativă: în ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, în urma sesizării PÎCCJ și trimiterea acestora în judecată, instanța a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei și interzicerea unor drepturi în 17 cazuri (dintre care 9 sentințe irevocabile); referitor la conflictele de interese administrative, în 15 cazuri instanța a confirmat prin decizii definitive și irevocabile constatările ANI.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Brate

    luni, 19.10.2015 at 08:31

    Prin anii 1990 era o moda ca parlamentarii sa-si angajeze rudele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax