Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Lucrări de primăvară la Sebeş. Mai multe străzi şi trotuare au intrat în reparaţii


Publicat

Odată cu venirea primăverii, Sebeşul a devenit un imens şantier. În aceste zile, în oraş au fost demarate o mulţime de lucrări de reabilitare a şoselelor şi trotuarelor, precum şi de amenajare a spaţiilor verzi, lucrări care se ridică la suma de 1.800.000 de lei şi sunt suportate din bugetul local. Acestea vor fi finalizate până înainte de sărbătorile de Paşti. Viceprimarul municipiului Sebeş, Adrian Bogdan, preşedintele organizaţiei locale a PDL a inspectat, joi, şantierele aflate în lucru pe raza oraşului Sebeş, dar şi în Lancrăm şi Petreşti, pentru a verifica stadiul lucrărilor şi dacă termenul limită al acestora poate fi respectat.

Este vorba despre mai multe lucrari edilitare demarate în această primăvară de administraţia locală şi care vor fi finalizate în următoarele săptămâni.

În această primăvară, municipiul Sebeş se află în plin proces de reabilitare, iar asta deoarece, în urmă cu două săptămâni, au demarat lucrările de plombare a carosabilului, la trotuare şi rigole, covor asfaltic, dar şi de amenajare zone verzi în mai multe zone ale oraşului.

lucrari sebesÎn acest moment, lucrările sunt în plină desfăşurare pe strada Dorin Pavel, în zona sensului giratoriu din apropierea restaurantului „Turn,” până la intersecţia cu strada Traian. Se repară covorul asfaltic, straturile de uzură şi sunt ridicate capacele de cămin la nivelul asfaltului. Pe această porţiune, circulaţia este aglomerată şi încetinită. Directorul SPAD Sebeş, Marius Ardelean a anunţat că circulaţia va fi restabilită vineri, pe acest tronson.

Cel târziu de luni, lucrările vor începe pe strada Traian, pe partea dreaptă, de la intersecţia cu strada Dorin Pavel până la intersecţia cu strada Lucian Blaga. Pe această porţiune, lucrările vor dura cel mai probabil 3 zile, a precizat Marius Ardelean.

În paralel se desfăşoară lucrări de plombare pe străzile adiacente străzilor principale, pe tronsonul Petreşti-Sebeş şi Răhău.

Totodată, în Sebeş se repară trotuare, cu pavaje, rigole şi podeţe pe strada Horia, pe strada Nouă din Lancrăm până la intersecţia cu strada Dealului (Calea Vacii) şi pe strada 1 Mai din Petreşti (partea stângă în sensul de mers Sebeş-Petreşti), pe strada Sava Henţia se lucrează la rigole şi podeţe. Lucrările nu vor ocoli drumul Sibiului şi cartierul Mihail Kogălniceanu.

De asemenea, în zona magazinului Kaufland se lucrează la amenajarea spaţiilor verzi, la rondoul din dreptul restaurantului „Turn”, iar, în restul municipiului, curăţenia de primăvară a început cu toaletarea şi văruirea pomilor.

Toate aceste lucrări, care se ridică la suma de 1.800.000 de lei, sunt suportate din bugetul local şi vor fi finalizate până înainte de sărbătorile de Paşti. Potrivit şefului Serviciului Domeniului Public din cadrul Primăriei Sebeş, Marius Ardelean, în zilele următoare va continua înverzirea municipiului prin plantarea de flori şi iarbă în rondourile de pe domeniul public şi curăţenia de primăvară prin toaletarea copacilor din centrul oraşului. În proiect mai este prevăzută şi realizarea marcajelor rutiere şi pietonale de pe raza municipiului, o altă lucrare ce va fi suportată de la bugetul local ce este estimată la suma de până la 80.000 de lei.

nistor bogdan la lucrariViceprimarul Adrian Bogdan a vizitat joi şi Spital Municipal Sebeş, unde sunt desfăşurate în această perioadă lucrări de toaletare a pomilor şi ecologizare a curţii interioare. Acesta s-a interesat de la conducerea unităţii sanitare şi despre principalele probleme cu care se confruntă instituţia şi care ar fi investiţiile de strictă necesitate ce ar trebui realizate acolo.

„Am participat împreună cu colegii la o vizită la şantierele aflate în lucru pentru a urări stadiul lucrărilor. Este vorba despre investiţii la carosabil, turnare covor asfaltic, dar şi rigole şi trotuare. Lucrările au demarat în urmă cu câteva săptămâni şi facem tot posibilul pentru a le finaliza până înainte de sărbătorile de Paşti”, a declarat viceprimarul Adrian Bogdan.

Flavia NICOLAE

Adina E. CURTA

lucrari sebes 1lucrari sebeslucrari sebeslucrari strada sebeslucrare sebessebes lucraricamioane lucrari sebescamion lucrari sebessantier sebessantier strada sebesDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. ion

  vineri, 23.03.2012 at 16:01

  se vede ca dorin nistor si viceprimarul au inceput treaba serios,bravo lor,tinetio tot asa!!!!!

 2. mihaita

  vineri, 23.03.2012 at 18:49

  adevarul este ca fac o echip aredutabila, au planuri mari pentru Sebes, speram cu totii sa se apuce de munca inca din 11 iunie !

 3. Dan Sebesan

  sâmbătă, 24.03.2012 at 00:34

  Redutabila pe dracu. Bogdan este slab fara scoala. Nistor asta e baiat destept, o sa fie greu de prostit pentru ca stie de cand era la Garda cum fura astia din administratie. Greu de prostit . Nu-i ca Mugurel care se lauda ca are multa scoala, doctorate si daca-l iei la intrebari nu mai stie pe unde sa scoata camasa sau iti da explicatii pe care nici el nu le intelege. Daca ajunge Nistor, mai greu cu hotia la Primaria Sebes. De asta le este frica la toti aia care fac smenuri ca se infunda teava.

 4. Unul din Petresti

  miercuri, 28.03.2012 at 12:38

  Domnilor din primaria Sebes!!..Pe cand asfaltati si strada Simion Barnutiu din Petresti ca e plina de gropi si nori de praf la fiecare masina care trece??!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

 • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
 • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumuri din Apuseni, modernizate pentru a face legătura între obiective turistice din Alba, Bihor și Cluj

Publicat

Proiectul prin care județele Alba, Cluj și Bihor au încheiat acord, în vederea promovării obiectivelor turistice, începe să prindă contur.

Datele investiției pentru drumul Padiş – Ic Ponor au fost aprobate, marți, de consilierii județeni.

Modernizarea acestui drum, Padiş – Ic Ponor, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni.

Vezi și TRASEE turistice spectaculoase în județul Alba. Unde poți descoperi minunății ale naturii sălbatice

A fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, toate sub brandul „Ţara de piatră. Paradisul carstic al României”.

În baza parteneriatului încheiat, CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750.

CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei judeţe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecţia cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a judeţului Cluj.

În ceea ce privește drumul Padiş – Ic Ponor, proiectul propus presupune modernizarea a 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens.

Drumul este în prezent doar pietruit, şi se află într-o stare degradată, necorespunzătoare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune, în primăvara anului viitor, un proiect pentru finanţare a acestei investiţii prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism, al cărui ghid de finanţare este în curs de definitivare.

„Acest drum va face legătura între cele două judeţe, Bihor şi Cluj. În etapa următoare vrem să facem o legătură de la acest drum spre localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba. Credem că dincolo de dezvoltarea reţelei rutiere, existenţa unui asemenea drum va contribui şi la dezvoltarea turistică a Munţilor Apuseni”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Obiectivele acordului între cele trei județe sunt:

 • amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni” situat administrativ în cele trei județe
 • dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”
 • protejarea turiștilor în zona de interes.
 • protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.

Comunele vizate sunt: în Alba – Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara; în Bihor – Pietroasa, Budureasa; în Cluj: Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii și alți angajați ai instituțiilor de învățământ nu mai au voie să ceară bani elevilor. Proiect adoptat tacit de Senat

Publicat

bani

Personalul din unităţile de învăţământ nu mai poate pretinde bani de la elevi. Dacă o face, orice angajat al unei instituții de învățământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Asta prevede un proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Ce prevede legea:

„În unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ”.

Donația trebuie să vină la inițiativa celui care oferă

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Exagerare a polițiștilor locali din Alba Iulia: Au amendat un șofer că a trecut cu o roată pe spațiul verde și că nu purta mască

Publicat

Un moment în care angajații Poliției Locale a Municipiului Alba Iulia au exagerat, este descris într-o motivare a instanței de judecată din oraș. 

Mai exact, în momentul în care un bărbat încerca să parcheze o mașina în fața unei clădiri, de pe o stradă din municipiu, polițiștii au apărut și i-au spus că a atins cu o roată spațiul verde. 

Mai mult de atât, când omul a coborât pentru a da explicații l-au amendat și pentru că nu avea masca de protecție pusă pe față. 

Șoferul a mers în instanță pentru a-și căuta dreptate  și până și magistrații Judecătoriei Alba Iulia au precizat că acțiunea polițiștilor a fost una exagerată.

Ce s-a întâmplat mai exact

În data de 1 aprilie 2021, în jurul orei 15.30, șoferul în cauză încerca să parcheze mașina în fața unei case. În acel moment a trecut cu roata pe spațiul verde.

Imediat, doi polițiști locali au văzut momentul și s-au grăbit spre bărbat să îi spună că a încălcat legea și că va fi cel mai probabil sancționat.

Șoferul s-a dat jos din mașină pentru a discuta cu ei, dar în acel moment, polițiștii l-au anunțat că va fi și amendat pentru că nu purta masca de protecție.

În total, polițiștii locali l-au amendat pe bărbat cu 100 de lei pentru că a trecut cu roata pe spațiul verde și 500 de lei pentru că nu a purtat masca de protecție când a coborât din mașină.

Ce au decis judecătorii

Magistrații i-au dat dreptate șoferului.

Ba mai mult de atât, au precizat că tot evenimentul este imputabil polițiștilor care au exagerat.

”Întregul incident este imputabil organelor de poliție care au înțeles să exacerbeze amploarea primei fapte prin intervenția imediată, fără măcar să aștepte coborârea petentului din autovehicul, și în aceste condiții, este de înțeles reacția petentului de a coborî din autovehicul pentru a vedea ce s-a întâmplat, fără a purta masca de protecție în spațiul public deschis și pe o stradă cu circulație pietonală aproape inexistentă.

Ambele procese verbale au fost încheiate în mod netemeinic, motiv pentru care instanța va admite plângerea petentului și va dispune anularea proceselor verbale”, se arată în motivarea Judecătoriei Alba Iulia din data de 4 octombrie 2021.

Drept urmare au anulat cele două procese verbale încheiate de polițiștii locali.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate