Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Finanțarea spitalului de oncologie și cardiologie intervențională din Alba Iulia, reintrodusă în PNRR. Ce spune Florin Roman

Publicat

Finanțarea noului spital de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională din Alba Iulia a fost reintrodusă în PNRR, a anunțat miercuri deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

Potrivit acestuia, noul spital de cardiologie intervențională și relocare oncologie a fost reintrodus spre finanțare în PNRR urmare a discuțiilor din coaliție.

„Noi liberalii, care am introdus această investiție în PNRR în timpul mandatului de ministru al fondurilor europene, a lui Marcel Ioan Boloș, am convins că Spitalul Județean Alba a închis în timp procedurile pentru proiectare și execuție.

Argumentele noastre au convins coaliția și totodată sunt respinse acuzele nefondate ale USR, la adresa spitalului județean”, a scris miercuri, pe Facebook, deputatul Florin Roman.

Reamintim faptul că secția de oncologie din Alba Iulia se află printre proiectele care au pierdut finanțarea, ca urmare a unei solicitări de modificare a PNRR, adresate de Guvern Comisiei Europene.

Alături de șase spitale din România, unitatea medicală din Alba Iulia, urma să primească 46 de milioane de euro (peste 221 de milioane de lei) pentru Relocarea si modernizarea activității secției de oncologie si înfiintarea compartimentului de cardiologie intervențională.

Spital de oncologie, radioterapie și cardiologie, la Alba Iulia

Este vorba despre o clădire cu regim de înălțime S + P + 4 E + E retras + heliport și tunel de legătură cu celelalte corpuri de clădiri ale spitalului. Clădirea va avea o suprafață construită de 1.071,50 mp și o suprafață desfășurată de 8.076 mp.

Spațiile și funcțiunile urmează să fie amplasate astfel:

  • Subsol – Departament de radiologie dotat cu două aparate LINAC (acceleratoare liniare pentru tratament), simulator CT, vestiare, spații tehnice, adăpost de protecție civilă, spații anexe
  • Parter – Internare, internare de zi (spitalizare de zi – chimioterapie – 9 paturi, 22 scaune), ambulator (4 cabinete, 4 săli de tratament, registratură, spații aferente)
  • Etaj 1 – Compartiment hematologie cu 10 paturi și secție de chimioterapie
  • Etaj 2 – Compartiment radioterapie de 25 paturi
  • Etaj 3 – Secție de oncologie medicală cu 30 de paturi
  • Etaj 4 – Compartiment îngrijiri paleative cu 25 de paturi
  • Etaj 5 – Cardiologie intervențională dotată cu angiograf
  • Etaj 6 – Heliport

Noua clădire a spitalului va fi destinată tratării în regim de spitalizare, spitalizare de zi sau ambulator a pacienților diagnosticați cu diverse forme de cancer. Totodată, peste ultimul nivel va fi construit un heliport.

De pe heliport pacienții pot fi transportați printr-un lift și o pasarelă la unitatea de primiri urgențe. Ultimul nivel al clădirii este destinat compartimentului de cardiologie intervențională.

Cum vor arăta saloanele

Potrivit proiectului, saloanele vor beneficia de paturi electrice și noptiere cu măsuță rabatabilă. Acestea vor fi dotate cu rețele de gaze medicale (aer comprimat, vacuum, oxigen) și rețele de curenți slabi, respectiv: sistem de alarmare asistentă, sistem de voce-date, sistem de alarmare la incendiu, sistem telemedicină, sisteme de supraveghere video acolo unde este cazul și sisteme audio.

Fiecare salon va fi dotat cu un sistemul de încălzire, ventilare și aer condiționat specific spațiului medical și nevoilor pacienților. Iluminatul va fi economic, cu o intensitate de culoare specifică spațiului medical, automatizat.

Grupurile sanitare vor fi dotate cu obiecte sanitare ușor de întreținut, cu accesorii pentru sprijinul pacienților bolnavi.

Panouri fotovoltaice și stații de încărcare autovehicule electrice

Clădirea urmează să fie dotată cu un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 15 kW.

De asemenea, vor fi amenajate trei stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice cu o putere de până la 50 kW.

În cadrul proiectului se va realiza un acces nou din strada Fântânele, pentru mașinile de intervenție, ambulanțe și pacienți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 18.10.2023 at 16:06

    Păi dacă este aşa, înseamnă că cei care l-au scos sunt nişte proşti, care l-au scos ca să introducă obiectivele lor. Hai că acolo unde se stabilesc asemenea lucruri se lucrează ca în piaţa Obor. Nişte necalificaţi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax