Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Finanțări garantate de stat pentru izolarea caselor sau instalarea de sisteme fotovoltaice. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Românii care vor să-și crească eficiența energetică a caselor sau să devină independenți din punct de vedere energetic ar putea obține finanțări garantate de stat de până la 10.000 de euro, potrivit unei inițiative legislative înregistrată recent la Senat. 

De măsură ar putea beneficia proprietarii imobilelor cu destinația de locuință, altele decât cele situate în blocuri.

Propunerea legislativă pentru implementarea programului naţional privind sprijinul oferit persoanelor fizice în vederea creşterii eficienţei energetice a locuinţelor şi producerea de energie verde pentru autoconsum şi reţeaua naţională a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 20 decembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, propunerea are ca obiect garantarea de către stat a creditelor de investiții accesate de persoanele fizice care își propun investiții în creșterea eficienței energetice sau creșterea gradului de autonomie și independență energetică a imobilelor, precum și subvenționarea dobânzii.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de creditele de investiții garantate de stat sunt următoarele:

  • la data solicitării creditului de investiții garantat face dovada că deține în proprietate exclusivă sau în coproprietate locuința sau este titlularul dreptului de uz, abitație sau uzufruct, după caz și prezintă un raport energetic al locuinței care să prevadă posibilitatea tehnică și funcțională de implementare a sistemelor menite să genereze o creștere a eficienței energetice cu minimum 30% a acesteia
  • la data solicitării creditului de investiții garantat face dovada că deține în proprietate exclusivă sau în coproprietate locuința sau este titlularul dreptului de uz, abitație sau uzufruct, după caz și prezintă proiectul tehnic în vederea amplasării de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile a căror putere minimă instalată să fie de 4 kW și/sau a montării de baterii de stocare a energiei electrice cu o capacitate minimă de 3 kWh

Garanția acordată de stat este limitată la creditele contractate de până la echivalentul în lei a 10.000 de euro, echivalent la data cererii creditului, exclusiv dobânzi sau speze bancare pe o perioadă de maximum 10 ani.

Programul se va derula prin intermediul băncilor comerciale, care vor semna un acord cadru cu Ministerul Finanțelor.

Consumatorii casnici, persoanele fizice vor aplica pentru un credit la băncile comerciale partenere în program. Statul român va asigura garanția pentru creditele acordate în program și va subvenționa dobânda aplicațiilor, în baza unei scheme de finanțare risk sharing în care banca va avea garantată o parte de 90% din credit.

Totodată, în cazul în care debitorii vor înregistra întârzieri la plata ratelor se va putea face o restructurare cu extinderea perioadei de creditare până la maximum 12 ani, considerând perioada inițială de rambursare și extinderile.

De asemenea, în cazul în care debitorii vor înceta plățile, statul român este îndreptățit să urmărească colectarea debitelor restante până la stingerea oricărui debit prin orice mijloc posibil.

Pentru asigurarea sustenabilității programului ratele de dobândă aplicabile vor fi fixe și vor fi stabilite nivelele maxime la care pot ajunge băncile în acordarea acestor credite. Dobânda creditului va fi reglementată ca un maxim de indice  IRCC +3% (similar prima casă).

Spre exemplu, pentru un credit pe o perioadă de 10 ani, echivalentul în lei a 8.000 de euro, rata lunară va fi de 626 de lei, iar dobânda de 190 lei.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. agiveli

    marți, 27.12.2022 at 20:12

    ma inteteseazs

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax