Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Firmele ar putea primi vouchere de la stat, pentru formarea profesională a angajaților. Care este suma maximă

Publicat

Angajatorii ar putea primi sprijin de la stat pentru facilitarea participării angajaţilor la programe de formare profesională. Mai exact, statul ar putea acorda cupoane de formare pentru achiziţionarea de servicii de formare profesională (calificare/recalificare). Contravaloarea voucherelor urmează să fie între 2.400 de lei și 9.600 de lei, în funcție de tipul de curs efectuat. 

Deputata PNL Raluca Turcan a anunţat, marţi, că depune la Parlament o propunere legislativă care reglementează implementarea unei scheme naţionale de sprijin acordat angajatorilor pentru facilitarea participării angajaţilor la programe de formare profesională.

Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca ajutor de stat pentru organizarea şi derularea de programe de formare a adulţilor şi se acordă în conformitate cu reglementările legale naţionale şi comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie, prevede proiectul.

Formarea profesională poate fi realizată fie în interiorul întreprinderii, fie cu formatori specializaţi, a precizat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

„În ultimii ani am avut sute de întâlniri cu antreprenori şi, la unison, au reclamat lipsa forţei de muncă bine formată, bine specializată. Mai mult decât atât, aceştia se plângeau de faptul că sunt în situaţia ca pe banii lor să-şi formeze forţă de muncă pentru a putea lucra şi a creşte profitabilitatea investiţiei pe care o au.

În felul acesta, prin voucherele pe care le creăm în schema de ajutor de statm antreprenorii pot să vină cu cu 50% în principiu din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă. Vorbim despre iniţiere, perfecţionare, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 şi respectiv 4 – dacă lucrăm cu formatori specializaţi sau de formare în interiorul companiei”, a precizat Turcan.

Valoarea voucherelor, în funcție de tipul cursurilor de formare

Aceasta a detaliat contravaloarea acestor vouchere pentru diferitele tipuri de cursuri de formare.

Astfel, cursul de calificare/recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea sau obţinerea unui voucher de 2.400 de lei, cursul de calificare/recalificare nivel 2 – 3.000 de lei, cursul de calificare/recalificare nivelul nivelul 3 – 4.900 de lei, iar nivelul 4 – 9.600 de lei.

„Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o contravaloare a unui voucher de 2.400 de lei. Conform acestei scheme, ajutorul poate să ajungă la 50% din contravaloarea cursului de formare, dar există şi posibilitatea ca sprijinul să depăşească procentul de 50%. Astfel, dacă această formare se orientează spre persoanele cu handicap sau angajaţi defavorizaţi sau dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii, sprijinul poate creşte cu 10 puncte procentuale.

Mai mult decât atât, dacă această formare este accesată de întreprinderi mici sau microîntreprinderi, sprijinul creşte cu 20 de puncte procentuale, iar dacă ajutorul este oferit către sectorul transportului maritim, acesta poate să ajungă până la acoperirea integrală de sută la sută a posturilor eligibile”, a mai explicat Raluca Turcan.

Fostul ministru al Muncii spune că prin acest proiect, elaborat împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a identificat o problemă, a găsit o soluţie şi sursă de finanţare.

Lista furnizorilor agreaţi se publică de către agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă şi dacă se abuzează în folosirea voucherelor sunt prevăzute în proiect şi contravenţii.

„Ca fost ministru al Muncii cunosc foarte bine lipsa forţei de muncă bine calificată şi, în acelaşi timp, faptul că există ofertă de locuri de muncă şi nu există cerere pentru că foarte mulţi tineri sau oameni care ies fie de pe băncile facultăţii, fie din alte domenii pur şi simplu nu sunt la zi sau la acelaşi nivel cu exigenţele companiilor care se dezvoltă pe zi ce trece”, a transmis Raluca Turcan.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax