Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele care etichetează sau prezintă greșit alimentele vor risca amenzi de până la 50.000 de lei. Proiect la ANPC

Publicat


cumparaturi supermarket

cumparaturi supermarketFirmele ar putea fi sancționate mult mai drastic în cazurile în care alimentele nu sunt etichetate așa cum trebuie sau prezentarea acestora induce în eroare consumatorii, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Concret, dacă acum se aplică amenzi de cel mult 10.000 de lei, pe viitor acestea vor ajunge chiar și la 50.000 de lei.

Măsurile sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern ce face referire la informarea consumatorilor despre produsele alimentare. Acesta a fost lansat recent în dezbatere publică și, pentru a se aplica, are nevoie doar de aprobarea Executivului, urmând să înlocuiască actualele reglementări privind etichetarea alimentelor.

Proiectul prevede înăsprirea semnificativă a amenzilor pe care le riscă firmele la etichetarea sau prezentarea incorectă a alimentelor. Dacă în prezent sunt valabile amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, acestea ar urma să ajungă, în viitorul apropiat, la cuantumuri cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.

Cei care se vor ocupa de constatarea neregulilor și aplicarea amenzilor sunt, în funcție de competențele specifice, reprezentanții ANPC, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit proiectului, cumpărătorii nu trebuie să fie induși în eroare din cauza informațiilor produselor alimentare, se arată în proiect. În caz contrar, amenzile vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei. De exemplu, inducerea în eroare se poate face:

– în privința valabilității produselor, a țării de origine sau a locului de proveniență, a metodei de fabricație sau producție;

– atribuind alimentelor efecte sau proprietăți pe care nu le au;

– sugerând că alimentele au caracteristici speciale când, în realitate, acestea există la toate produsele similare.

De asemenea, amenzile de zeci de mii de lei vor mai putea fi aplicate pentru simplul fapt că informațiile alimentelor nu sunt precise, clare și ușor de înțeles de către consumatori. Sau pentru că sunt atribuite produselor proprietăți de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane.

În măsura în care știu sau presupun că informațiile alimentelor nu respectă legislația în vigoare, firmele nu pot să le furnizeze, altfel vor risca amenzi între 3.000 și 30.000 de lei.

De asemenea, sancțiunea va fi valabilă și dacă o firmă intervine asupra informațiilor unui produs alimentar și astfel induce în eroare cumpărătorii sau reduce cumva posibilitățile acestora de a alege în cunoștință de cauză. Nu în ultimul rând, amenzile vor putea fi aplicate și în situația în care produsele alimentare preambalate ajung în restaurante sau cantine lipsite de anumite informații. Mai precis, aici este vorba de informații precum lista ingredientelor, cantitatea netă, valabilitatea sau ingredientele ce pot provoca alergii.

Alimentele trebuie să aibă, pe etichetă sau pe ambalaj, anumite informații obligatorii, conform legislației în vigoare. În eventualitatea în care acestea lipsesc, amenzile ce vor putea fi aplicate vor fi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Printre altele, fiecare produs alimentar trebuie să fie însoțit de informații precum denumirea, lista ingredientelor, alergenii, cantitatea netă a produsului ori a anumitor ingrediente, valabilitatea, condițiile de păstrare, țara de origine sau declarația nutrițională.

În același timp, informațiile obligatorii trebuie să fie poziționate într-un loc evident, pentru a fi ușor de văzut și de citit. Acestea nu trebuie să fie ascunse, trunchiate sau separate prin alte reprezentări scrise sau imagini, de exemplu. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse tot între 1.000 și 10.000 de lei. Sancțiunea este valabilă și când nu sunt indicate condițiile speciale de păstrare și/sau folosire a alimentelor. De asemenea, amendarea se poate face și din cauza lipsei condițiilor de păstrare și/sau a termenului-limită de consum pentru alimentele al căror ambalaj a fost deschis.

O altă faptă sancționabilă va fi și lipsa unei indicații care să permită identificarea lotului din care fac parte alimentele. Indicarea lotului va trebui să fie precedată de litera „L”, însă doar dacă aceasta nu poate fi distinsă cu claritate.

O amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei vor risca firmele care nu oferă informațiile obligatorii ale alimentelor la vânzarea acestora în magazine online. Potrivit proiectuui, informațiile obligatorii despre produsele alimentare preambalate (exceptând valabilitatea) trebuie să fie puse la dispoziția cumpărătorilor în prealabil și să apară, practic, pe site-ul magazinului online. Apoi, toate mențiunile obligatorii, deci și valabilitatea alimentelor, trebuie puse la dispoziție la momentul livrării.

sursa: avocatnet.ro, anpc.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Sportivi de la CS Unirea Alba Iulia, medaliați cu aur și argint la Concursul Național de Judo Ne Waza

Publicat

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia a obținut, prin Bogdan Laura Alesia și Sibișan Alexandru Călin, două medalii, de aur și argint, la Concursul Național de Judo Ne Waza, desfășurat în 12-13 octombrie, la Drobeta-Turnu Severin. CS Unirea Alba Iulia s-a impus la Concursul Național de Judo Ne Waza U14, U16. Unul dintre sportivii legitimați […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ziua Mondială a Spațiului, sărbătorită de elevii școlii smart din Ciugud

Publicat

Elevii Școlii Gimnaziale din Ciugud, prima școală inteligentă din mediul rural din România, au sărbătorit Săptămâna Mondială a Spațiului. Copii din peste 30 de județe ale țării au trimis desene sugestive despre spațiul cosmic, iar acestea au fost expuse în sala de sport a școlii din Ciugud. Peste 1.000 de desene trimise de copiii din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marți, 15 octombrie: Expoziție dedicată regalității, de Ziua Încoronării, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Ziua Încoronării va fi marcată marți, 15 octombrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, prin vernisarea unei expoziții dedicată regalității. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00. O parte din piesele aflate în colecțiile muzeului albaiulian păstrează chipul celor care au condus destinele României în perioada 1866-1947: fotografii, litografii și tablouri pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Nouă medalii obținute de luptătorii de taekwondo, din Alba Iulia, la Open-ul Transilvaniei, desfășurat la Cluj

Publicat

taekwondo

Luptătorii de taekwondo din Alba, de la clubul ”Revolution Academy” au reușit performanța să obțină nouă medalii la campionatul Transilvania Open, desfășurat în 12 octombrie la Cluj. Clubul din Alba Iulia a participat cu zece sportivi alături de antrenorul Alin Moldovan. Din cei zece luptători, nouă au reușit să obțină trei medalii de aur, trei […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate