Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele care etichetează sau prezintă greșit alimentele vor risca amenzi de până la 50.000 de lei. Proiect la ANPC

Publicat


cumparaturi supermarket

cumparaturi supermarketFirmele ar putea fi sancționate mult mai drastic în cazurile în care alimentele nu sunt etichetate așa cum trebuie sau prezentarea acestora induce în eroare consumatorii, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Concret, dacă acum se aplică amenzi de cel mult 10.000 de lei, pe viitor acestea vor ajunge chiar și la 50.000 de lei.

Măsurile sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern ce face referire la informarea consumatorilor despre produsele alimentare. Acesta a fost lansat recent în dezbatere publică și, pentru a se aplica, are nevoie doar de aprobarea Executivului, urmând să înlocuiască actualele reglementări privind etichetarea alimentelor.

Proiectul prevede înăsprirea semnificativă a amenzilor pe care le riscă firmele la etichetarea sau prezentarea incorectă a alimentelor. Dacă în prezent sunt valabile amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, acestea ar urma să ajungă, în viitorul apropiat, la cuantumuri cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.

Cei care se vor ocupa de constatarea neregulilor și aplicarea amenzilor sunt, în funcție de competențele specifice, reprezentanții ANPC, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit proiectului, cumpărătorii nu trebuie să fie induși în eroare din cauza informațiilor produselor alimentare, se arată în proiect. În caz contrar, amenzile vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei. De exemplu, inducerea în eroare se poate face:

– în privința valabilității produselor, a țării de origine sau a locului de proveniență, a metodei de fabricație sau producție;

– atribuind alimentelor efecte sau proprietăți pe care nu le au;

– sugerând că alimentele au caracteristici speciale când, în realitate, acestea există la toate produsele similare.

De asemenea, amenzile de zeci de mii de lei vor mai putea fi aplicate pentru simplul fapt că informațiile alimentelor nu sunt precise, clare și ușor de înțeles de către consumatori. Sau pentru că sunt atribuite produselor proprietăți de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane.

În măsura în care știu sau presupun că informațiile alimentelor nu respectă legislația în vigoare, firmele nu pot să le furnizeze, altfel vor risca amenzi între 3.000 și 30.000 de lei.

De asemenea, sancțiunea va fi valabilă și dacă o firmă intervine asupra informațiilor unui produs alimentar și astfel induce în eroare cumpărătorii sau reduce cumva posibilitățile acestora de a alege în cunoștință de cauză. Nu în ultimul rând, amenzile vor putea fi aplicate și în situația în care produsele alimentare preambalate ajung în restaurante sau cantine lipsite de anumite informații. Mai precis, aici este vorba de informații precum lista ingredientelor, cantitatea netă, valabilitatea sau ingredientele ce pot provoca alergii.

Alimentele trebuie să aibă, pe etichetă sau pe ambalaj, anumite informații obligatorii, conform legislației în vigoare. În eventualitatea în care acestea lipsesc, amenzile ce vor putea fi aplicate vor fi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Printre altele, fiecare produs alimentar trebuie să fie însoțit de informații precum denumirea, lista ingredientelor, alergenii, cantitatea netă a produsului ori a anumitor ingrediente, valabilitatea, condițiile de păstrare, țara de origine sau declarația nutrițională.

În același timp, informațiile obligatorii trebuie să fie poziționate într-un loc evident, pentru a fi ușor de văzut și de citit. Acestea nu trebuie să fie ascunse, trunchiate sau separate prin alte reprezentări scrise sau imagini, de exemplu. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse tot între 1.000 și 10.000 de lei. Sancțiunea este valabilă și când nu sunt indicate condițiile speciale de păstrare și/sau folosire a alimentelor. De asemenea, amendarea se poate face și din cauza lipsei condițiilor de păstrare și/sau a termenului-limită de consum pentru alimentele al căror ambalaj a fost deschis.

O altă faptă sancționabilă va fi și lipsa unei indicații care să permită identificarea lotului din care fac parte alimentele. Indicarea lotului va trebui să fie precedată de litera „L”, însă doar dacă aceasta nu poate fi distinsă cu claritate.

O amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei vor risca firmele care nu oferă informațiile obligatorii ale alimentelor la vânzarea acestora în magazine online. Potrivit proiectuui, informațiile obligatorii despre produsele alimentare preambalate (exceptând valabilitatea) trebuie să fie puse la dispoziția cumpărătorilor în prealabil și să apară, practic, pe site-ul magazinului online. Apoi, toate mențiunile obligatorii, deci și valabilitatea alimentelor, trebuie puse la dispoziție la momentul livrării.

sursa: avocatnet.ro, anpc.ro


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Apple, în conflict cu Uniunea Europeană: standardizarea porturilor de încărcare „împiedică inovaţia“

Publicat

Apple nu este de acord cu intenția Uniunii Europene de a standardiza cablurile de încărcare ale smartphone-urilor şi tabletelor, spunând că va afecta consumatorii şi va ”împiedica inovaţia”. Recent, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene stabilirea unor legi care să impună adoptarea unui port de încărcare universal pentru toate smartphone-urile şi tabletele vândute pe teritoriul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO VIDEO: O persoană a DECEDAT și o alta a fost rănită după EXPLOZIA unui PROIECTIL, la Pianu de Jos

Publicat

O explozie s-a produs marți, în jurul orei 15.50, în localitatea Pianu de Jos. O persoană a decedat și o alta a fost rănită, în urma unei explozii produse în curtea unei societăți. Potrivit IPJ Alba, o persoană a decedat pe raza localității Pianu de Jos, după ce a suferit leziuni, în urma unei explozii. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale din Hopârta, scoase din nou la licitație. Valoarea estimată a investiției, majorată

Publicat

Lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale din localitatea Hopârta au fost scoase din nou la licitație. Valoarea estimată a proiectului este de peste 1,2 milioane de lei. Primăria comunei Hopârta a lansat în 27 ianuarie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație privind execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Reabilitare Școală Gimnazială, sat […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Incendiu în cartierul Oarda de Jos din Alba Iulia: Un stâlp de curent a luat foc

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un stâlp de curent din Oarda de Jos, Alba Iulia a fost cuprins de flăcări, marți seara, în jurul orei 18.50.  Potrivit reprezentanților ISU Alba, mai multe fire de curent de la stâlp ard spre consola electrică a unei case nelocuite.  Acțiunea este în diminamică, știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate