Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele din România, mai optimiste. Anunţă cele mai importante intenții de angajare din ultimii șapte ani

Publicat

locuri munca

bursa locurilor de munca Cele mai multe intenții de creștere a numărului de locuri de muncă în următoarele trei luni sunt anunțate în industria prelucrătoare, comerț și construcții, de către firmele din regiunile Centru și Nord-Vest. Astfel, optimismul angajatorilor din România a revenit la nivelul celui din trimestrul patru al anului 2008.

Potrivit unui studiu realizat de compania Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, pentru trimestrul patru al acestui an, angajatorii români raportează o Previziune Netă de Angajare (diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului de angajări și procentul celor care prevăd o scădere în firma lor — n.r.) de +16%, cea mai robustă prognoză privind angajările din cele 24 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) cuprinse în studiu.

“19% dintre angajatorii români intenționează să-și crească personalul, 11% prevăd o scădere, iar 67% nu au în vedere nicio schimbare a numărului total de angajați. Previziunea Netă de Angajare rezultată este cea mai puternică raportată în România din trimestrul IV /2008 până în prezent, îmbunătățindu-se cu 4 puncte procentuale față de trimestrul III și cu 8 puncte procentuale față de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut”, se menționează în studiul citat.

În acest context, conform documentului, oportunitățile pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor fi mai numeroase, în mai mică sau mai mare măsură, în toate regiunile țării și în nouă din cele zece sectoare de activitate.

“Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea din trimestrul III și cu 13 puncte procentuale mai robustă decât cea din trimestrul IV al anului 2014. Cea mai semnificativă îmbunătățire de la trimestru la trimestru este raportată însă în sectorul comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +20% este cu 12 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III, în timp ce dintr-o perspectivă anuală, cea mai mare îmbunătățire este raportată în sectorul construcții, Previziunea Netă de Angajare de +18% din trimestrul IV/2015 fiind cu 21 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul IV/2014”, se mai arată în studiu.

În schimb, perspectivele din sectorul energie electrică, apă, gaz continuă să fie negative de cinci trimestre consecutiv.

Pe regiuni ale țării, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din Centru și Nord-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +14%. Perspective pozitive s-au raportat în șase dintre cele opt regiuni. Zonele în care previziunile sunt mai slabe decât în perioada anterioară sunt regiunea Vest, cu un declin de 10 puncte procentuale și Sud-Vest, care este estimată a fi cea mai puțin dinamică piață a forței de muncă. În această regiune, 1 din 5 angajatori se așteaptă la reduceri ale personalului în ultimul trimestru din 2015.

“Previziunea Netă de Angajare de +2% rămâne însă pozitivă și relativ stabilă față de trimestrul III și se îmbunătățește cu 8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut”, mai reiese din studiul citat.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de mărimea angajatorului, însă cei cu peste 250 de angajați rămân cei mai optimiști, iar cei din micro-organizații, cu până la 10 angajați, manifestă cea mai multă prudență.

Studiul Manpower cuprinde în cercetările sale peste 59.000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intențiile de a-și crește sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 15 — 28 iulie 2015 pe un eșantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax