Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Firmele și instituțiile publice, obligate să amenajeze locuri de parcare speciale pentru gravide. Ce amenzi riscă

Publicat

Firmele și instituțiile publice, obligate să amenajeze locuri de parcare speciale pentru gravide. Centrele comerciale, supermarketurile, magazinele și instituțiile publice, care au mai mult de 10 locuri de parcare, sunt obligate să aloce o parte dintre acestea gravidelor și persoanelor însoțite de copii mici.

Măsura a intrat recent în vigoare și trebuie implementată până pe 22 aprilie 2024. Cei care nu respectă noile prevederi riscă amenzi de până la 10.000 de lei. 

Noile prevederi sunt prevăzute în Legea nr. 280/2023 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum și pentru persoane însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Potrivit legii, „în spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani”.

Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, obligația amenajării locurilor speciale nu se aplică.

Firmele și instituțiile publice, obligate să amenajeze locuri de parcare speciale pentru gravide: sancțiuni

Nerespectarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare va fi sancționată cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Conform legii, orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către:

  • ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier;
  • polițiștii locali.

Sumele obținute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.

Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor, legea prevede un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare, care expiră la 22 aprilie 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax