Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele și PFA vor avea, pe lângă CUI și CIF, încă un cod unic de identificare, la nivel european. Când se va aplica noua reglementare


Publicat

Prevederile privind identificarea operatorilor economici sunt cuprinse într-o lege promulgată joi, 18 iunie, de președintele Klaus Iohannis. Legea nu se va aplica imediat după publicarea în Monitorul Oficial ci va intra în vigoare peste doi ani, în iulie 2017.

 

Potrivit Legii promulgate joi, registrul central al comerțului (ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC) și registrele comerțului ținute de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale urmează să fie incluse într-un sistem european în care vor fi cuprinse toate registrele comerțului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comerțului. Astfel, pentru ca persoanele fizice și juridice înregistrate în registrele comerțului din România să poate fi identificate în sistemul european, ele vor primi un nou cod de identificare, mai exact – identificatorul unic la nivel european (EUID).

Noul cod de identificare va fi atribuit contribuabililor înregistrați la Registrul Comerțului, pe lângă identificatoarele deja existente, pe care ei le au în momentul de față, respectiv numărul de ordine din Registrul Comertului și codul unic de înregistrare fiscală. Noul cod va fi primit atât de persoanele juridice, cât și de persoanele fizice care se înregistrează la ONRC pentru a desfășura activități economice sub formă de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Identificatorul unic la nivel european (EUID), care se va implementa din 2017, va cuprinde:

– elementul de identificare al României,

– elementul de identificare al registrului național în Uniunea Europeană

– numărul persoanei din Registrul Comerțului

Totodată, conform prevederilor din noua lege, dacă va fi necesar, pentru a evita erorile de identificare, codul unic de înregistrare la nivel European va conține și alte elemente, care nu sunt însă specificate în reglementările promulgate de Președintele României.

Potrivit actului normativ, identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului, documentul pe care orice firmă sau persoane fizică îl primește la înmatricularea ca operator economic în Registrul Comerțului. Documentul conține, în prezent, numai numărul de ordine din registrul comerțului și codul unic de înregistrare fiscală atribuit de Ministerul Finanțelor.

De asemenea, noua lege prevede că, prin sistemul de interconectare a registrelor comerțului, ONRC urmează să pună la dispoziția publicului documentele și informațiile referitoare la profesioniștii din toate țările membre ale Uniunii Europene, înregistrați în registrul comerțului.

Noua lege actualizează și structura actuală a registrului comerțului, acesta urmând să fie organizat diferit față de acum. Astfel, în noua sa formă, registrul va fi împărțit în trei categorii:

– un registru pentru înregistrarea persoanelor juridice societăți, companii naționale și societăți naționale, regii autonome, grupuri de interes economic, organizații cooperatiste, societăți europene, grupuri europene de interes economic, alte persoane juridice expres prevăzute de lege, cu sediul principal sau sedii secundare în România;

– un registru pentru înregistrarea persoanelor juridice societăți cooperative și societăți cooperative europene, cu sediul principal sau sedii secundare în România;

– un registru pentru înregistrarea persoanelor fizice autorizate, intreprinderi individuale și intreprinderi familiale, cu sediul profesional sau sedii secundare în România.

Oficiul registrului comerțului va putea primi, prin sistemul de interconectare a registrelor comerțului, informațiile și documentele privind deschiderea și încetarea oricărei proceduri de dizolvare, lichidare sau de insolvență a persoanei juridice din statul membru al Uniunii Europene, precum și privind radierea acesteia din registru, pentru înregistrarea din oficiu a acestora, cu titlu gratuit, în registrul comertului, în care sunt înregistrate la sucursalele deschise de aceasta.

sursa: avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum va arăta parcul pentru rulote de pe malul râului Mureș, din zona Drâmbar – Ciugud. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Un nou pas a fost făcut recent pentru amenajarea unui parc pentru rulote pe malul râului Mureș, în localitatea Drâmbar din comuna Ciugud. Investiția urmează să fie realizată pe o porțiune dintr-un teren în suprafață totală de 7,7 hectare ce va fi transformat, pas cu pas, într-o zonă de agrement. Aceasta va include, printre altele, un debarcader, locuri de joacă, zonă de sport, zonă de picnic, zonă pentru evenimente în aer liber și plajă. 

Reamintim faptul că la sfârșitul săptămânii trecute, muncitorii au finalizat montarea pontoanelor la debarcaderul aflat în construcție pe malul râului Mureș.

Vezi și VIDEO: A început montarea pontoanelor la debarcaderul aflat pe malul râului Mureș, la Drâmbar

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Amenajare parc pentru rulote pe malul râului Mureș, localitatea Drâmbar”.

Potrivit memoriului de prezentare, Primăria comune Ciugud are ca obiectiv amenajarea unui mare parc tematic, cu rol de amplificare atât a sectorului economic reprezentat de piscicultură, cât și pe cel recreativ. Acesta va deservi atât locuitorii comunei cât și pe locuitorii din Alba Iulia, pe turiști sau pe cei care se află în trecere prin zonă.

Acesta se va realiza în diferite etape funcție de fondurile necesare și funcție de strategia de dezvoltarea a acestei zone.

Zona studiată care face obiectul prezentului proiect face parte din cadrul acestui obiectiv și presupune amenajarea unui parc pentru rulote, care va deservi atât locuitorii din zona Ciugud, cât și locuitorii din localitățile învecinate și potențialii turiști, având capacitatea maximă de 13 locuri de campare.

Având în vedere faptul că UAT Ciugud face parte din Asociația FLAG “Bazinul Mureșului, Secașelor și a Afluenților Acestora”, o astfel de dezvoltare, care să încurajeze atât activitățile reprezentative pentru sectorul pescăresc cât și pe cele ce reprezintă alternative ocupaționale față de activitatea de acvacultură, este foarte oportună pentru comună, deoarece oferă noi modalități de petrecere a timpului liber pentru populația locală precum și punerea în valoare a uneia dintre resursele cele mai importante pentru comună și anume Râul Mureș.

Valoarea totală a lucrărilor de amenajare a parcului pentru rulote este de 543.669,21 de lei, fără TVA, durata estimativă a lucrărilor fiind de șase luni.

Pentru realizarea investiției se propun următoarele lucrări:

 • amenajare alee acces auto cu îmbrăcăminte din piatră spartă amestec optimal
 • amenajarea a 6 platforme pentru rulote la cota terenului sistematizat pentru minim 6 locuri de parcare și andocare rulote, amplasată adiacent aleii de acces rulote, realizată din cu îmbrăcăminte din piatră spartă amestec optimal
 • amenajarea unei parcări paralelă cu axul 1 și adiacent platformei străzii, pentru parcarea rulotelor, realizată cu îmbrăcăminte din piatră spartă amestec optimal
 • amenajarea unei platforme de servisare rulote, evacuare ape uzate și depozitare selectivă a deșeurilor din parc, unde se vor amplasa 4 pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor și două toalete ecologice, cu îmrăcăminte din beton rutier Bcr 4,5, prevăzută cu o rigolă din beton cu grătar care permite colectarea și evacuarea apei uzate de pe această platformă care cade accidental
 • realizarea unei alei pietonale înierbate pe malul râului Mureș
 • amenajare peisagistică a spațiilor verzi, prin plantarea de iarbă și a 36 arbori de talie mare (Arțar Roșu „October Glory” 2,5 m – 3,5 m / Acer Rubrum „October Glory” – 30 bucăți, Mesteacăn 3 m – 4 m / Betula Pendula / – 6 bucăți
 • montarea echipamentelor și dotărilor propuse
 • asigurarea echipamentelor tehnico edilitare privind alimentarea cu apă, evacuarea apelor uzate și energie electrică

Pentru a folosi cât mai bine spațiu disponibil și a satisface cât mai mult nevoile populației din zonă, s-a propus următoarea configuraţie în profil transversal:

 • alea carosabilă: lățime platformă alee – 6 m (acostamente: 2 x 1 m și carosabil 4 m), amenajată în formă de acoperiș cu panta de 3%
 • platforme rulote: lățime carosabil 4 m, amenajate cu pantă unică de 3% spre rigola înierbată de la marginea platformei
 • parcare rulote în lungul aleii carosabile: lățime 3 m, amenajată cu pantă unică spre rigola înierbată proiectată
 • zonă picnic având dimensiunea unui loc de 3 x 6,6 m, amenajat cu pantă unică
 • platformă de servisare: lățime 3 m, amenajată cu pantă unică spre rigola înierbată proiectată
 • platformă depozitare selectivă gunoi: lățime 3 m, amenajată cu pantă unică spre rigola înierbată proiectată

Conform studiului de fezabilitate, pentru a se încadra cât mai bine în specificul local și a păstra cât mai naturală zona s-a adoptat următorul sistem rutier:

Sistem rutier la aleia carosabilă, la parcaje și la platformele de rulote:

 • 10 cm piatra spartă amestec optimal cf STAS 6400
 • 30 cm strat din balast cf SREN 12620+A1/2009, STAS 6400

Sistem rutier la zona de picnic:

 • 10 cm piatra spartă amestec optimal cf STAS 6400
 • 15 cm strat din balast cf SREN 12620+A1/2009, STAS 6400

Sistem rutier la zona de servisare și depozitare selectivă gunoi:

 • 18 cm îmbrăcăminte din beton de ciment rutier executată într-un singur strat, cf. SR182-1, STAS 640
 • 2 cm strat suport de nisip
 • 20 cm strat din balast cf SREN 12620+A1/2009, STAS 6400

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

De ce nu este indicat să consumați fructe seara. Avertismentul experților în nutriție

Publicat

Fructele sunt printre cele mai importante pentru alimentație, dar ar putea fi printre ”cele mai grele tipuri de mese” pe care le alegem seara.

Medicul Laura Ene, expert în boli metabolice și nutriție a explicat la Antena 3 de ce e bine să nu fie consumate seara.

”Dragile noastre fructe, de multe ori, cea mai ușoară masă de seară. Din păcate, pentru corp, pentru ficat, pentru pancreas, este una dintre cele mai grele tipuri de mese pe care le putem alege.

Fructele seara nu ne ajută. Iar fructele, nu neapărat că au contraindicații, fructul este cel mai bun desert, cea mai bună formă de a mânca ceva dulce. Însă, la fel cum desertul se mănâncă într-o cantitate moderată, la fel și fructele. (…)

Putem să combinăm fructul după un sandwich, dimineața, să mâncăm fructul după felul doi, la masa de prânz, important e să nu punem fructele seara și să nu depășim mai mult de două porții pe zi.

O dietă numai cu fructe nu știu cât de potrivită este pentru că fructul are apă, are carbohidrați, și cam atât. Nu are din celelalte principii nutritive. Sigur că sunt și fructe oleaginoase, precum nucile, alunele, migdalele sau avocado, care au mult ulei. Și atunci fructele nu reprezintă alimentul complet”, a explicat expertul în boli metabolice și nutriție, Laura Ene, potrivit dcnews.ro.

Atenție la câte fructe consumați

”Fructele se consumă cu porția, ca desert, le putem consuma între mese sau imediat după masă. Este vorba despre toleranța digestivă a fiecăruia, faptul că am tot auzit că fructele, dacă le mâncăm după masă, fermentează.

Din punctul meu de vedere este minunat să vină ca un dop peste ce am mâncat, și să ne sigileze senzația de sațietate. Prefer să ofer un fruct la desert decât o prăjitură.

Există multe persoane care au patologie colonică, patologie gastro-intestinală, colită de fermentație, colon iritabil, care nu tolerează combinația de alimente cu fructe. În cazul pacienților cu diabet, mulți dintre ei știu și primesc în continuare recomandarea să mănânce fructele între mese. Dar, dacă observăm că acel fruct ne crește foarte mult glicemia, recomandarea mea ar fi să îl mâncăm imediat după o masă”, a mai declarat specialistul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER pe DJ 107 H, pe raza localității Ighiu. Două autovehicule implicate, o persoană rănită

Publicat

Un accident rutier s-a produs marți, în jurul orei 18.40, pe DJ 107 H, pe raza localității Ighiu. 

Potrivit primelor informații, în urma impactului dintre două automobile, o persoană a fost rănită.

La ajungerea pompierilor militari, persoana era neîncarcerată și conștientă.

Știre în actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: INCENDIU cu degajări mari de fum la Baia de Arieș. Un garaj a fost cuprins de flăcări

Publicat

Un incendiu a izbucnit în orașul Baia de Arieș, marți, în jurul orei 18.40. Din primele informații, un garaj a fost cuprins de flăcări. 

Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, existând posibilitatea propagării la restul garajelor aflate în zonă.

La fața locului intervin pompierii din Câmpeni cu voluntarii din Baia de Arieș.

Știre în actualizare.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate