Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele și PFA vor avea, pe lângă CUI și CIF, încă un cod unic de identificare, la nivel european. Când se va aplica noua reglementare

Publicat

Prevederile privind identificarea operatorilor economici sunt cuprinse într-o lege promulgată joi, 18 iunie, de președintele Klaus Iohannis. Legea nu se va aplica imediat după publicarea în Monitorul Oficial ci va intra în vigoare peste doi ani, în iulie 2017.

 

Potrivit Legii promulgate joi, registrul central al comerțului (ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC) și registrele comerțului ținute de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale urmează să fie incluse într-un sistem european în care vor fi cuprinse toate registrele comerțului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comerțului. Astfel, pentru ca persoanele fizice și juridice înregistrate în registrele comerțului din România să poate fi identificate în sistemul european, ele vor primi un nou cod de identificare, mai exact – identificatorul unic la nivel european (EUID).

Noul cod de identificare va fi atribuit contribuabililor înregistrați la Registrul Comerțului, pe lângă identificatoarele deja existente, pe care ei le au în momentul de față, respectiv numărul de ordine din Registrul Comertului și codul unic de înregistrare fiscală. Noul cod va fi primit atât de persoanele juridice, cât și de persoanele fizice care se înregistrează la ONRC pentru a desfășura activități economice sub formă de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Identificatorul unic la nivel european (EUID), care se va implementa din 2017, va cuprinde:

– elementul de identificare al României,

– elementul de identificare al registrului național în Uniunea Europeană

– numărul persoanei din Registrul Comerțului

Totodată, conform prevederilor din noua lege, dacă va fi necesar, pentru a evita erorile de identificare, codul unic de înregistrare la nivel European va conține și alte elemente, care nu sunt însă specificate în reglementările promulgate de Președintele României.

Potrivit actului normativ, identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului, documentul pe care orice firmă sau persoane fizică îl primește la înmatricularea ca operator economic în Registrul Comerțului. Documentul conține, în prezent, numai numărul de ordine din registrul comerțului și codul unic de înregistrare fiscală atribuit de Ministerul Finanțelor.

De asemenea, noua lege prevede că, prin sistemul de interconectare a registrelor comerțului, ONRC urmează să pună la dispoziția publicului documentele și informațiile referitoare la profesioniștii din toate țările membre ale Uniunii Europene, înregistrați în registrul comerțului.

Noua lege actualizează și structura actuală a registrului comerțului, acesta urmând să fie organizat diferit față de acum. Astfel, în noua sa formă, registrul va fi împărțit în trei categorii:

– un registru pentru înregistrarea persoanelor juridice societăți, companii naționale și societăți naționale, regii autonome, grupuri de interes economic, organizații cooperatiste, societăți europene, grupuri europene de interes economic, alte persoane juridice expres prevăzute de lege, cu sediul principal sau sedii secundare în România;

– un registru pentru înregistrarea persoanelor juridice societăți cooperative și societăți cooperative europene, cu sediul principal sau sedii secundare în România;

– un registru pentru înregistrarea persoanelor fizice autorizate, intreprinderi individuale și intreprinderi familiale, cu sediul profesional sau sedii secundare în România.

Oficiul registrului comerțului va putea primi, prin sistemul de interconectare a registrelor comerțului, informațiile și documentele privind deschiderea și încetarea oricărei proceduri de dizolvare, lichidare sau de insolvență a persoanei juridice din statul membru al Uniunii Europene, precum și privind radierea acesteia din registru, pentru înregistrarea din oficiu a acestora, cu titlu gratuit, în registrul comertului, în care sunt înregistrate la sucursalele deschise de aceasta.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax