Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Fiscul pregătește reguli noi pentru magazine online. Amenzi și oprirea accesului la siteuri, pentru tranzacții neraportate la ANAF

Publicat

anaf

Noi reguli pentru operatorii siteurilor de anunțuri și marketplace-uri urmează să fie supuse parcursului legislativ. Deocamdată documentul care conține aceste norme referitoare la activitatea companiilor și persoanelor fizice care fac vânzări sau închirieri prin marketplace-uri urmează să ajungă anual la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel ANAF va putea să identifice mai ușor evazioniștii și să calculeze corect impozitele și taxele datorate statului. Proiectul de OG a fost pus  în dezbatere de Ministerul Finanțelor.

Potrivit avocatnet.ro, care a analizat documentul, raportarile la vor fi făcută de către cei care gestionează asemenea marketplace-uri, vizate fiind atât vânzările de bunuri și prestările de servicii, cât și închirierile de bunuri. În acest fel, Guvernul va transpune în legislația românească o Directiva Europeană denumită ”Directiva DAC7”.

Documentul poate fi consultat AICI: proiect ordonanta operatori marketpace

Conform proiectului de OG,prima raportare anuală a activităților derulate de firme și persoane fizice urmează să se facă în ianuarie 2024, pentru anul 2023.

Obligația de raportare către ANAF va viza, mai precis, companiile care sunt operatori de platforme online – marketplace-urile prin care se vând produse sau prestări de servicii ori prin care se intermediază închirieri de bunuri.

ANAF va folosi datele obținute pentru a face periodic un schimb de informații cu celelalte autorități fiscale ale statelor membre din UE.

Cum se va face raportarea la ANAF

Raportarea în sine se va face anual, până la data de 31 ianuarie, pentru anul anterior. Raportarea va face referire la activitatea comercianților și prestatorilor (persoane fizice sau juridice) care se folosesc de platforme online pentru:

  • vânzarea de bunuri;
  • prestarea de servicii personale (conform proiectului, asta înseamnă un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei persoane fizice/juridice, realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei platforme online);
  • închirierea de bunuri imobile, inclusiv rezidențiale și comerciale, precum și de orice alte bunuri imobile și spații de parcare;
  • închirierea de mijloace de transport.

Practic, operatorii de platforme online vor fi obligați să facă analize anuale pentru a-și da seama pentru ce comercianți și prestatori trebuie să raporteze la ANAF activitatea derulată.

În acest proces, vor fi adunate informații precum denumire, nume, adresă, sediu, număr de identificare fiscală, cod de TVA, număr de înregistrare în Registrul Comerțului, tranzacții derulate și sume încasate.

Toate aceste informații vor ajunge apoi la ANAF prin raportările anuale depuse de firmele care gestionează marketplace-uri.

Amenzi și sancțiuni

Operatorii care nu întocmesc aceste vor fi sancționați. În document sunt prevăzute amenzi cuprinse între 20.000 lei la 100.000 lei și oprirea accesului la site-ul sau aplicația acestuia.

ANAF va putea să identifice mai ușor evazioniștii și să calculeze corect impozitele și taxele datorate statului

Din nota de fundamentare a priectului de OUG reiese că, prin implementarea Directivei DAC7, ANAF va putea să identifice mai ușor evazioniștii și să calculeze corect impozitele și taxele datorate statului. Raportările făcute anual vor include atât operațiunile transfrontaliere, cât și cele de la nivelul României.

Inițiatorii proiectului de OUG susțin că obligația de raportare se aplică indiferent de forma juridică a vânzătorului.

”Raportarea veniturilor realizate prin intermediul unor astfel de activități va oferi administrațiilor fiscale informațiile cuprinzătoare necesare pentru a evalua corect impozitul pe venit sau profit datorat.” se arată în nota de fundamentare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax