Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Flagrant la șpagă de 80.000 lei: Președintele ANOFM, albaiulianul Silviu Bian, reţinut de DNA. Procurorii au propus arestarea preventivă

Publicat

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian a fost reţinut, sâmbătă, în jurul orei 15.30, de procurorii DNA. Acesta a fost prins în flagrant, în timp de primea 80.000 de lei de la subalternii din AJOFM Braşov.

La AJOFM Braşov urmează să se facă disponibilizări, iar aceşti bani ar fi fost pentru garantarea faptului că anumiţi angajaţi urmau să aibă posturile asigurate. Bian a fost dus de la Braşov la Bucureşti, pentru cercetări.

Procurorii anticoruptie au efectuat perchezitii la biroul lui Bian din sediul ANOFM, din Bucureşti, str. Spătaru Preda nr.12, sector 5, precum și în alte locații de unde au ridicat mai multe documente. Procurorii urmăresc acest caz de mai multă vreme. Șeful Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă ar fi cerut banii pentru a menține în funcții mai mulți angajați ai AJOFM Brașov, unde urma să se facă disponibilizări.

Potrivit DNA, cu o lună înainte de data la care a fost făcut flagrantul, în 17 septembrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. În comunicatul transmis de procurorii anticorupție se arată că „banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011.”

Potrivit Mediafax, avocatul Cristian Ene, care îl reprezintă pe oficialul ANOFM, a ajuns sâmbătă seara la DNA, el confirmând jurnaliştilor că a fost solicitat de clientul său, Silviu Bian, adus de anchetatori de la Braşov. Într-o declarație pentru Realitatea.net, Cristian Ene a declarat că „s-a dus acolo la Braşov, la ziua denunţătorului, a ajuns până acolo numai să-i spună ‘La mulţi ani!’ şi de acolo a apărut această procedură a flagrantului (…) Nu se consideră vinovat de acuzaţia de luare de mită”. Avocatul a mai spus că şeful ANOFM ar fi primit banii într-o pungă, fără să ştie ce conţine aceasta. „Este vorba doar de o înmânare a unei pungi, în care nu a ştiut ce este. I s-a spus că este o sticlă de băutură din partea denunţătorului. A luat-o, nu a controlat punga”, a spus Ene.

În jurul orei 20.40, sâmbătă, anchetatorii anticorupţie au ajuns cu Bian la sediul DNA din Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

Reamintim că Silviu Bian este vicepreşedinte PDL Alba, fiind printre puţinii albaiulieni prezenţi în structurile guvernamentale.

Silviu Bian are 51 de ani, este de profesie economist şi membru fondator al PD, activând în politică de 19 ani. Funcţia de preşedinte al ANOFM a mai deţinut-o timp de doi ani, între 2005 şi 2007.

Averea declarată a lui Silviu Bian

Conform declaraţiei de avere, acesta deţine trei terenuri agricole în localităţile Teiuş şi Alba Iulia şi un teren în extravilanul comunei Ighiu, toate cumpărate între anii 1996 şi 2003. Acesta lucrează 16.300 mp de teren agricol cu un tractor vechi, fabricat în anul 1970, menţionat în declaraţia de avere.

Agricultura i-a adus anul trecut şi ceva venituri în plus, pe lângă salariul de demnitar, şi anume 25.000 lei.

La categoria locuinţe, şeful ANOFM stă la fel de bine. Acesta deţine împreună cu soţia două apartamente, unul în Cluj-Napoca şi unul în Alba Iulia şi două case în Alba Iulia, toate dobândite prin cumpărare, între anii 1992-2008.

Silviu Bian nu se arată un pasionat de autovehicule. Acesta are în proprietate o modestă Dacia 1310 fabricată în ‘99 şi un Mitsubishi Colt vechi de 20 de ani.

Dacă vă imaginaţi că un om cu atât de multe proprietăţi cumpărate trebuie să aibă şi ceva credite contractate, vă înşelaţi. Preşedintele ANOFM şi-a drămuit veniturile foarte bine de la Revoluţie încoace şi nu doar că este cu zero datorii la bănci sau în alte părţi, dar are chiar economii constituite în depozite bancare şi carduri destul de consistente (mai exact economii totale de 90.000 lei), deschise în perioada 2003-2008, conform declaraţiei de avere.

Venitul anual încasat anul trecut în calitate de preşedinte ANOFM a fost de 54.068 lei, iar de la CNPAS a mai obţinut 1.880 lei. Soţia sa a avut un venit de 33.600 lei de la cabinetul medical familial. Alte venituri nu a mai încasat familia Bian în cursul anului trecut, conform declaraţiei de avere, în afară de veniturile din agricultură menţionate.

Reamintim că, înainte să devină preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, democrat liberalul Silviu Bian ocupa o funcţie cu rang de secretar de stat. Acesta a revenit la conducerea instituţiei după o pauză de aproape doi ani, Silviu Bian fiind preşedintele ANOFM din 2004 şi până în aprilie 2007, când a demisionat. El motiva atunci că a fost propus la conducerea instituţiei de către PD, în cadrul Aliantei D.A., iar după ruperea Alianţei şi-a pus demisia “de onoare”, la dispoziţia premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

Demnitarul mai este acţionar la SIF Banat Crişana şi membru în corpul Experţilor Contabili şi Contabili Autorizaţi, fiind practician în insolvenţă.

Revenim cu amănunte. Dă refresh pentru a putea vedea actualizările.

Vezi aici declarațiile de avere ale lui Silviu Bian.

UPDATE, Sâmbătă Ora 20.50: Silviu Bian a ajuns la Bucureşti, în urmă cu 10 minute. Acesta este audiat de procurorii DNA. Oamenii legii ar urma să stabilească dacă va fi sau nu arestat pentru 29 de zile. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu a declarat, sâmbătă după-amiaza, că „orice angajat al ministerului asupra căruia planează vreo suspiciune de acest gen pleacă imediat din instituţie”. Ministrul a precizat că susţine „toleranţă zero” pentru faptele de corupţie.

UPDATE, Duminică, Ora 1o.00: Silviu Bian a fost reţinut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru 24 de ore, pentru a fi audiat, iar duminică acesta va fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Avocatul lui Silviu Bian, Cristian Ene a declarat pentru Mediafax că s-a luat măsura reţinerii demnitarului sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată. Secretarul de stat se declară nevinovat.

Vă prezentăm, integral, comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Silviu Bian, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, a rezultat următoarea stare de fapt:

În data de 17 septembrie 2011, inculpatul Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011.
În mod similar, la data de 15 octombrie 2011, în acelaşi scop ca şi cel menţionat mai sus, inculpatul Silviu Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediar, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.
Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 16 octombrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Lidia LAZĂR
Flavia NICOLAE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. iuli

    sâmbătă, 15.10.2011 at 19:50

    Bine i-au facut, prea se credea mai presus de lege. !!

  2. aleluia

    sâmbătă, 15.10.2011 at 20:03

    personajul asta este de o incultura cumplita, prost crescut, agramat, incompetent ne facea de ris judetul.
    Asta este finalul in care ne face de ris judetul. Interesanti oameni promoveaza Hava….sa nu creada cineva ca agramatul asta ajuns mare sef fara sa fie sustinut de PDL Alba care inseamna doar Mircea Hava

  3. nedisponibilizatul rica

    duminică, 16.10.2011 at 02:11

    Pai, ce rau a facut omul?! A vrut sa obtina si el o finantare ca sa protejeze locurile de munca a celor de la AJOFM Brasov. Nu cu asta se ocupa Agentia Nationala pentru Ocuparea Locurilor de Munca ?

  4. atti

    duminică, 16.10.2011 at 09:29

    NOI SUNTEM CATALOGATI CERSATORI, CA SUNTEM SARACI, SI PENSIONARI.ACEST OM SI MULTI ALTI DE LA PDL-UNPR-UDMR, CUM SUNT CATALOGATI DE BAKONSCHI??????ASTA E STAT, UNDE SE FURA DE CEI CU BANI, AVERE, FUNCTI, SI MAJORITATEA TRAIESTE IN PRAG DE SARACIE????E STATUL MAFIOTILOR.

  5. Ovidiu

    duminică, 16.10.2011 at 10:34

    Este ceva extraordinar, nu stiu insa ce rost are acesta agentie la care a fost sef acest personaj de pe meleagurile noastre, un pluto care s-a vazut pe cai mari si care a crezut ca nu-l mai da jos nimeni. Nu cred ca Hava are vreo treaba cu chestia asta, va rog nu amestecati lucrurile.Oricum din poza de mai sus se vede clar cum il tradeaza fatza de intelectual pe acest mare om, mare caracter, mare intelectual ori mare spagar.Ma mir totusi ca de unde au reusit sa dea bani angajatii aceia cu 700 lei/luna, o utopie.

    • roberto

      duminică, 16.10.2011 at 11:24

      … si de ce nu ar avea Hava nici o treaba cu chestia asta? … l-am promovat eu cumva pe acest om, sau partidul pastorit de d-l Hava?

  6. juji

    duminică, 16.10.2011 at 11:00

    O SA FACA PUSCARIA APROAPE ..LA AIUD

  7. Harabagiu Ioan

    duminică, 16.10.2011 at 17:03

    Nu doresc răul nimănui, dar Dumnezeu nu doarme…Vă rog să vă amintiţi comportamentul acestui personaj în diferite ocazii cu caracter oficial, mai ales în locurile natale. Se plânge din greu în blocul unde locuia ***** Bian…Naivitatea celor care au fost angajaţi de el, împletită cu prostia şi împrăştiată în lume prin propriile voci, au avut sfârşitul aşteptat. Cei ce au plecat pe ruta Alba Iulia-Bucureşti, de multe ori, în concedii sau zile libere au povestit de practica ,,plătirii” şefului în mog periodic, sub umbrela unei contribuţii pentru partidul lor. Vă întrebaţi de unde au avut angajaţii bani? Sugerez verificarea statelor de plată pe care aceştia le semnau! Curios, că un ,,frate” de-al lui Bian, frate de partid, plin de entuziasm pedelist, scotea în aceste zile o maximă: Este imperios necesar să căutăm investitori, chiar să plecăm în căutarea lor cu rucsacul pentru a crea noi locuri de muncă!”(Olteanu) Bian a plecat cu geanta (transformată de cinstiţii noştrii avocaţi, în pungă). El va scăpa, iar noi vom căpăta alte impozite şi dări, pentru creşterea bugetului distrus de pensionari şi bolnavi. Apropo, cât costă postul de om de serviciu la această agenţie?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax