Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Criză fără precedent în coaliție, între PNL și USR PLUS

Publicat

Premierul Florin Cîțu a anunțat că ministrul Justiției Stelian Ion a fost remaniat. Ședința de Guvern convocată pentru această seară, care a stat la baza tensionării relațiilor dintre PNL și USR PLUS s-a încheiat în jurul orei 21:00, având, după toate aparențele, o durată de numai câteva minute.

Premierul Florin Cîțu l-a revocat miercuri seara pe ministrul Justiției Stelian Ion, susținând că se opune reformelor.

„Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de Ministru de Justitie a domnului Stelian Ion.

Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României.

Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele.

De exemplu: desființarea secției speciale care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată”, a declarat Florin Cîțu, care a spus că va numi la Justiție un ministru interimar.

Vezi AICI: ”Florin Cîțu trebuie să plece”. Reacție rapidă Dan Barna la anunțul privind remanierea lui Stelian Ion,ministrul USR PLUS al Justiției

Premierul a spus că a informat liderii coaliției despre această demitere.

„Nu mai aducem pe nimeni în Guvern care să șantajeze, care să nu înțeleagă că aici nu vorbim despre primari, comunități, ci despre interesul cetățenilor. România trebuie dezvoltată.

Doar pentru că colegii noștri de la USR PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum aceasta decizie. (…) Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României”, a adăigat Câțu.

Acesta a dat asigurări că această guvernare va continua.

„Sper ca USR PLUS să aibă responsibilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, precum comunică de azi dimineață pe diverse canale. Această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă și vom depăși acest moment”, a mai spus premierul.

”Am semnat cererea de revocare din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion. Nu permit nimănui să șantajeze poporul român.

I-am informat pe liderii coaliției despre revocarea acestuia și am trimis președintelui României documentul cu revocarea ministrului Stelian Ion Îmi doresc ca partenerii noștri de la USR PLUS să nu aleagă ieșirea de la guvernare.

Vă asigur că această guvernare continuă”- a declarat Florin Cîțu

În locul lui Stelian Ion, Justiție a fost pus interimar liberalul Lucian Bode de la Ministerul de Interne.

Stelian Ion susține că premierul nu are respect pentru lege, pentru Constiuție, și că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă. Reacția vine după ce Florin Cîțu a anunțat miercuri seara că a decis să îl revoce pe Ion de la Ministerul Justiției.

Stelian Ion îl acuză pe Cîțu de șantaj: Este o chestiune de timp până când va pleca acasă

„Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta, Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

Acesta îl acuză pe premier de șamtaj și iresponsabilitate și spune că povestea are și un „substrat nevăzut”.

„Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o dată că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului. Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a completat Stelian Ion.

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seara că a trimis la Cotroceni cererea de revocare a ministrului Justiției, Stelian Ion, susținând că acesta se opune reformelor.

Vezi AICI: ”Florin Cîțu trebuie să plece”.Reacție rapidă ale lui Dacian Cioloș la anunțul privind remanierea lui Stelian Ion, ministrul USR PLUS al Justiției

Disputele au apărut miercuri în ședința de Guvern, care a fost întreruptă la prânz. Reluarea acesteia a fost programată pentru ora 19.00. Motivul suspendării l-a reprezentat intenția premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară aprobarea programului „Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Reprezentanții USRPLUS au spus că pentru acest program este nevoie de un acord în Coaliție și au transmis că nu vor participa la ședință.

Premierul Cîțu a solicitat participarea, la ședința de Guvern, a secretarilor de stat PNL din ministerele conduse de miniștri USRPLUS.

În ședință a fost cvorum, dar nu s-au luat decizii, a fost amânată, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

USR PLUS a boicotat şedinţa de GUVERN

Am decis să nu participăm în această seară la şedinţa de Guvern de la ora 19.00 şi să convocăm mâine dimineaţă la ora 10.00 o şedinţă a coaliţiei”, a declarat Dan Barna.

Conform acestuia, programul „Anghel Saligny” trebuie aprobat în coaliţie.

„Această coaliţie conduce Guvernul şi are o majoritate în Parlament pentru a face politici publice. PNDL 3 nu este un porgram egal cu steagul judeţul Covasna, celălalt subiect de pe lista suplimentară de şedinţă de astăzi.

Un program în care vorbim de 50 de miliarde din avuţia României amanetată pentru un număr de ani în faţă este un program care are nevoie de un acord politic în cadrul coaliţei”, a mai spus Barna.

Dacian Cioloş a anunţat că dacă şedinţa de Guvern de miercuri va avea loc fără miniştrii USRPLUS va fi convocată o şedinţă a Biroului Naţional al formaţiunii.

„Vom avea o şedinţă a Biroului Naţional dacă premierul decide să ţină şedinţa de Guvern fără miniştrii USRPLUS.

Asta înseamnă că ţine o şedinţă de Guvern cu participarea a două partide din coaliţie, pentru că acest Guvern e format din trei partide, nu e un Guvern pe persoană fizică.

Dacă o face, noi vom avea o şedinţă a Biroului Naţional în această seară, în care vom decide care e mandatul cu care mergem mâine la coaliţie”, a adăugat Cioloş.

Ce este programul „Anghel Saligny”

Miza scandalului din coaliţie o reprezintă fonduri de 50 de miliarde de lei pe care pemierul Cîţu vrea să le aloca primarilor pentru dezvoltare locală. Noul program de investiţii, care se va derula după modelul PNDL, va acorda finanţări pentru proiecte de infrastructură rutieră, de apă şi canal şi de extindere a reţelelor de gaz.

Proiectul ar urma să se întindă pe 7 ani.

Forma actuală este suţinută de Ciţu, dar este considerată un viitor eşec de USR PLUS

„ În forma susţinută de premierul Cîţu, PNDL 3 este însă o hoţie. Este programul becurilor de 1.800 de euro şi a toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro.

Programul celor 44,5 miliarde de lei scurşi în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogăţit baronii locali, moştenite de la Liviu Dragnea.

Dezvoltarea României se va face cu PNRR, un program de ţară de 30 miliarde de euro de care vor beneficia toate localităţile, toţi primarii, indiferent de culoarea politică”, a descris deputatul USR PLUS Bogdan Rodeanu planul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax