Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman, ales în funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților

Publicat

Liberalul Florin Roman a fost ales, luni, în funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților.

Roman va ocupa această funcție timp de două săptămâni.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacantă după demisia lui Ludovic Orban, care a renunțat după ce a pierdut alegerile la președinția PNL.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, şi-a exprimat speranţa ca viitorul preşedinte să fie o persoană responsabilă, “nu neapărat din PNL”.

“Regretăm faptul Ludovic Orban nu mai e preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar sperăm ca viitorul preşedinte să fie o persoană responsabilă şi nu neapărat din rândul PNL”, a afirmat Simon, potrivit Agerpres.

Primul semn de împăcare între USR și PNL

Plenul Camerei Deputaţilor a validat, luni, demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a luat act de vacantarea funcţiei.

Ulterior, Biroul Permanent (PNL, USR și UDMR) a decis ca interimatul funcției să fie preluat de către liberalul Florin Roman.

După ruperea Coaliției PNL-USR-UDMR niciun un partid nu are majoritatea parlamentară pentru a susține un președinte al Camerei Deputaților cu mandat plin.

Până la finalizarea crizei politice nu va fi numit și votat de către deputați un președinte al Camerei inferioare cu mandat plin.

UPDATE: Florin Roman – se va putea vorbi de vot în plen când va fi majoritate

Deputatul PNL Florin Roman, preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a afirmat, luni, că se va putea discuta despre votul în plen pentru conducerea forului legislativ atunci când se va constitui o majoritate.

„O discuţie serioasă pe acest subiect va trebui să se facă când se va constitui o majoritate la nivelul Camerei Deputaţilor, altfel îi va fi greu oricărui preşedinte să lucreze fără o majoritate. (…) Cred că ăsta este momentul oportun – atunci când se poate constitui o nouă majoritate. Cred că atunci e important să se discute şi votul în plen pentru preşedintele Camerei Deputaţilor”, a declarat Roman, la Parlament.

El a adăugat, legat de desemnarea sa ca interimar la şefia Camerei Deputaţilor, că sunt chestiuni urgente care trebuie rezolvate – 16 legi trebuie trimise la promulgare, pentru alte proiecte se solicită puncte de vedere şi este necesară semnătura preşedintelui forului legislativ.

Întrebat dacă ar fi votat propunerile venite din partea altor grupuri parlamentare pentru interimatul la preşedinţia Camerei Deputaţilor, Roman a răspuns afirmativ. „Eu aş fi votat şi un alt coleg, dacă era o altă propunere, pentru că, din punct de vedere administrativ, Camera Deputaţilor trebuie să lucreze. Aici m-aş fi gândit foarte serios (la propunerea PSD – n.r.), dar, dacă trebuia să lucrăm pentru a asigura o continuitate şi era obligatoriu să fac treaba asta, aş fi făcut-o. Aş fi votat-o şi pe doamna Prună”, a spus Florin Roman.

Moșteanu: USR a acceptat pentru a nu fi blocaje administrative

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă a acceptat ca deputatul PNL Florin Roman să preia interimar funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban, pentru a nu avea blocaje administrative, ca un semn de bunăvoinţă şi din dorinţa de stabilitate.

„Astăzi în plen s-a constatat vacantarea postului de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în urma demisiei domnului Ludovic Orban, şi Camera Deputaţilor, ca de altfel toată ţara, era la un pas să intre din nou într-un blocaj, într-un haos instituţional (…). Nu vrem să avem blocaje administrative, am dat dovadă de înţelepciune, noi, cei de la USR, şi am acceptat ca domnul Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PNL, să preia interimar funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Este un semn că USR îşi doreşte stabilitate, ne dorim funcţionarea acestei instituţii şi a fost un semn de bunăvoinţă pentru a vedea în următoarea perioadă şi în următoarele zile bunăvoinţă şi responsabilitate”, a afirmat Moşteanu, lider al deputaţilor USR, după şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

El a facut apel la toate partidele politice pentru un guvern cu puteri depline, instalat rapid.

„Ăsta este apelul pe care îl facem la toate partidele politice. România este într-un moment foarte complicat. Mai mult ca oricând, în zilele, săptămâna care urmează şi în continuare să vedem responsabilitate pentru a vedea rapid un guvern cu puteri depline instalat la Palatul Victoria”, a adăugat Moşteanu.

Întrebat dacă USR va avea o propunere pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Moşteanu a răspuns: „Asta trebuie să se întâmple cu siguranţă în momentul în care va fi clar o majoritate”.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro, stirileprotv.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 18.10.2021 at 18:38

    No, acum repede fa-i loc la Ignat pe undeva sa moara lumea de necaz. Si-a adus aminte intre timp pe unde a facut ”facultatea ”?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax