Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman: CNADNR şi Guvernul PSD pun cruce definitiv conectării Cugirului la Autostrada Sibiu – Orăştie

Publicat

cnadnr nod cugir autostrada adresa 14 oct 2015 Consiliul Judeţean Alba a primit un nou răspuns, miercuri, de la CNADNR privind propunerea de construcţie a nodului rutier în zona Cugir pentru acces la Autostrada Orăştie – Sibiu. De data aceasta definitiv, după cum transmite vicepreşedintele CJ, Florin Roman. Reprezentanţii Companiei susţin că nu se justifică o nouă conexiune la autostradă, din punct de vedere economic şi al volumului de trafic şi că sunt suficiente nodurile rutiere de la Orăştie şi Sebeş-Vest.

Florin Roman subliniază că investiţia a fost propusă de CJ Alba pentru că există potenţial important de dezvoltare economică a zonei.

“Dan Șova și Ioan Rus sunt ultimii miniștrii PSD ai Transporturilor care au declarat public, cu ocazia vizitelor de lucru în Județul Alba, în perioada campaniilor electorale, că orașul Cugir va avea acces la autostradă. În baza acestor promisiuni ale Guvernului Ponta și ale reprezentanților de vârf ai PSD, Consiliul Județean Alba a demarat discuțiile pentru realizarea proiectului tehnic destinat conectivității orașului Cugir la rețeaua TEN-T. Proiectul urma să fie finanțat integral din fonduri europene, pe Programul Operațional Regional 2014-2020, care acoperă astfel de investiții.

Vezi şi CNADNR nu vrea să facă nod rutier la autostradă pentru Cugir. Consideră că sunt suficiente căile de acces existente

florin roman Am argumentat necesitatea unui asemenea nod rutier prin faptul că orașul Cugir este unul strategic pentru industria de apărare. În plus, există un potențial important de dezvoltare economică a zonei, prin intenția celor de la STC de a dezvolta noi capacități de producție. La Cugir și nu la Aurel Vlaicu , localitate în care nu există industrie, dar care are ieșire la autostradă”, transmite Florin Roman, vicepreşedinte al CJ Alba şi prim-vicepreşedinte PNL Alba, într-un comunicat.

Roman precizează că a cerut la CNADNR, în calitate de beneficiar, să demareze negocierile cu CE pentru construirea acestui nod, pentru că era necesară aprobarea de la Bruxelles, având în vedere că autostrada a fost finanțată din fonduri europene și orice intervenție se face doar după expirarea perioadei de garanție.

Însă, “în loc să reprezinte interesele noastre, cei de la CNADNR au ales calea cea mai simplă și anume abandonarea definitivă a nodului de la Cugir, invocând studiul de trafic și nu potențialul de dezvoltare economic a Cugirului”, adică “din punct de vedere economic nu se impune realizarea unui alt nod, după cum se precizează în adresa semnată de directorul CNADNR, Narcis Neaga”, potrivit sursei citate.

Pentru comparaţie, Roman aminteşte că în cazul celeilalte autostrăzi, aflată în construcţie, Sebeş-Turda, sunt prevăzute două ieșiri cu distanţă mai mică (Aiud – Decea) faţă de cea în cazul Orăștie – Sebeș.

“Grav este însă faptul că Romania riscă să piardă cea mai mare parte a alocărilor financiare europene, sute de milioane de euro, întrucât toate proiectele de noduri rutiere pe POR 2014-2020, eligibile la nivelul consiliilor județene sunt compromise total în toată țara”, mai precizează Florin Roman.

Acesta susţine că PNL Alba solicită Guvernului Ponta și PSD demararea de urgență a negocierilor cu reprezentanții CE, astfel încât proiectele de noduri rutiere suplimentare să poată fi realizate pe POR 2014-2020, chiar dacă perioada de garanție expiră în decembrie 2017.

“În caz contrar, după isprava de pe tronsonul de la Săliștea la Cunța, când o autostradă abia inaugurată electoral trebuie demolată, ne vom trezi și cu pierderea a sute de milioane de euro, bani europeni, pe care nu-i vom putea utiliza pentru autostrăzi”, a încheiat Florin Roman.

În adresa înregistrată în 14 octombrie la CNADNR şi transmisă către CJ Alba, în atenţia vicepreşedintelui Florin Roman se precizează următoarele:

“Urmare a adresei dumneavoastră nr. 17.810/VII/D/25.09.2015, ce are ca subiect conectivitatea oraşului Cugir la reţeaua TEN-T, vă comuncăm următoarele:

Finanţarea construcţiei Autostrăzii Orăştie-Sibiu a fost asigurată din Fondul de Coeziune împreună cu contribuţia Guvernului României şi Constracul de Finanţare nr. 82/21.10.2011, din cadrul POS Transport 2007 – 2013, cod proiect POST/2011/1/1/004.

Contractul Proiectare şi Execuţie autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 1: km 0+000 – km 24+110 a fost avizat în data de 11.10.2011, având prevăzute 2 noduri rutiere, respectiv:

– Nod Rutier Orăştie – km 1+400

– Nod Rutier Sebeş Vest – km 24+065.

Amplasarea unui nod rutier pentru acces la autostradă este determinată de volumul de trafic dat în baza studiului de trafic (origine/destinaţie).

Având în vedere distanţa foarte mică dintre nodul rutier Orăştie – km 1+400 şi intersecţia DJ 704 cu DN7 ce se vrea a fi conectată la autostrada (aproximativ 7,1 km pe autostradă), în conformitate cu Normativul privind Proiectarea autostrăzilor extraurbane nr. PD 162-2002, art. 126, din punct de vedere economic nu se impune realizarea unui alt nod rutier.

Totodată, proiectul este finalizat încă din anul 2013 şi conform contractului acesta se află în perioada de garanţie timp de 4 ani. Astfel, până la finalizarea perioadei de garanţie, decembrie, 2017, din punct de vedere contractual un pot fi afectate lucrările. Acest proiect fiind finanţat din fonduri europene, orice modificare a acestuia duce la neeligibilitatea lucrărilor afectate de eventuale modificări.

Prin urmare, considerăm că în etapa actuală un se justifică un alt nod rutier pentru accesul la Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 1, în zona intersecţiei DJ 704 cu DN7, iar accesul în autostradă al locuitorilor şi operatorilor economici potenţiali sau deja prezenţi în zona oraşului dumneavpastră se va putea face cu uşurinţă prin nodul rutier Orăştie – km 1+400 sau prin nodul rutier Sebeş Vest km 24+065, noduri deja existente în proiect.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax