Connect with us
Publicitate

ABRUD

Florin Roman: Moții din Baia de Arieș, Abrud, Lupșa și Roșia Montană se vor putea de astăzi pensiona anticipat, fără penalități

Publicat

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat că locuitorii din Baia de Arieș, Abrud, Lupșa și Roșia Montană și cei care locuiesc pe o rază de 8 kilometri în jurul lor se vor putea pensiona anticipat cu 2 ani, fără penalități. 

”E litera de lege. Amendamentul depus de mine face dreptate minerilor din Munții Apuseni care de azi înainte se pot pensiona mai repede cu 2 ani, fără a suporta penalități. A fost nevoie de modificarea și completarea legii pensiilor, astfel încât, nu doar locuitorii Zlatnei (deja cuprinși în lege – n.red.) să beneficieze de acest avantaj, ci aproape întreaga zona a Munților Apuseni, în fostele localități miniere, unde numărul îmbolnăvirilor profesionale este îngrijorător” a transmis Roman.

Ce spune legea

“(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, respectiv localitățile Baia Mare, Călăraşi, Copșa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi localităţile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).” – este textul amendamentului, depus de Roman și care a devenit lege.

”Propunerea de modificare a legii este efectul mai multor discuții cu președintele Consiliului judetean, cu primarii Traian Pandor și Eugen Furdui, cu colegii liberali din Apuseni care și-au dorit ca minerii din Alba sa nu fie discriminați, față de colegii lor din alte zone ale țării. Echipa liberală vorbește prin fapte, alții prin vorbe” a adăugat deputatul de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax