Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Florin Roman: Primăriile și consiliile județene vor primi 80% din redevențele din exploatări. Ce poate face Alba cu acești bani

Publicat

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri procedura privind încasarea redevenţei obţinute prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului. 

Potrivit unui apropuneri a deputatului de Alba, Florin Roman, inclusă în lege, 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă vor reveni autorităţilor locale şi judeţene şi 20% bugetuluide stat.

40 de procente vor merge către primării și alte 40 către consiliile județene. La nivelul județului Alba, spune Roman, cu acești bani, consiliul județean poate construi de la zero 6 kilometri de drum județean pe an.

Anunțul lui Florin Roman

”Guvernul Ciucă a adoptat azi hotărârea prin care sunt aprobate normele de aplicare a legii, privind rămânerea la nivel local a sumelor din redevențe. Aici vorbim de exploatarea resurselor de suprafață și a apelor minerale.

Am impus prin modificarea Codului Administrativ ca 80% din redevențe să rămână la nivel local, 40% la primării și 40% la nivelul consiliului județean.

Este pentru prima dată, după 30 de ani, când se reușește o descentralizare reală a resurselor financiare de la nivel central la nivel local.

Ce înseamnă, de exemplu, pentru CJ Alba, acest lucru? Circa 24 milioane lei anual, din care se construiesc 6 kilometri de drum judetean nou. Sau 24 de km de drum județean nou, în 4 ani, doar din redevențe!

Propunerea transformată în literă de lege mi-a fost înaintată de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, urmare a discuțiilor cu primarii din Alba” a scris Roman, pe contul său de Facebook.

Câți bani s-au încasat din redevențe anul trecut

În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităţilor de exploatare a resurselor la suprafaţă, din care 337.370.000 de lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale.

În anul 2022, Guvernul estimează că peste 300 de milioane de lei vor intra în bugetele locale prin aceste tipuri de activităţi.

În ceea ce priveşte redevenţele obţinute prin exploatarea resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, procentele de exploatare se distribuie astfel: 35% la bugetul judeţului pe teritoriul căruia se face activitatea de exploatare, 45% la bugetul localităţii şi 20% la bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului, potrivit MDLPA.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax