Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: Proiect pentru reintroducerea orelor de educație rutieră în școli. Teorie în clasă, practică pe stradă

Publicat

roman

Deputatul de Alba, Florin Roman, va depune la începutul săptămânii viitoare un proiect de lege pentru reintroducerea lecțiilor de educație rutieră la clasele I-IV, în școlile din România.

Dacă proiectul va trece de cele două Camere și apoi de președintele țării, agenții rutieri vor merge în școli de două ori pe lună și îi vor învăța pe elevi semnele de circulație, apoi vor ieși cu aceștia în stradă une îi vor învăța lucruri practice, legate de traversarea străzii de semafoare și mai ales legate de respectarea regulilor de circulație pentru pietoni.

Expunerea de motive a proiectului de lege:

”Poliţia Română trage un semnal puternic de alarmă: copiii sunt victime în 1 din 3 accidente în care sunt implicați pietoni. Probabilitatea de deces în cazul în care impactul are loc la o viteză a vehiculului de 50 km/h este de 90% sau chiar mai mult.

Riscul de producere a unui accident în zona şcolilor crește și este asociat şi cauzei de neacordare prioritate copiilor angajaţi în traversarea drumului la trecerile pentru pietoni. În acest caz, sancționarea șoferilor și semnalizarea corespunzătoare a drumurilor publice nu sunt măsuri sufieciente.

Copiii trebuie să fie educați în sensul prevenției unor astfel de accidente. În jumătate dintre accidentele rutiere sunt implicați pietoni.

Cursurile din programa școlară, activitățile din ”Săptămâna Altfel” sunt insuficiente pentru a diminua numărul victimelor accidentelor rutiere.

Indisciplina pietonilor, viteza excesivă a şoferilor, infrastructura rutieră precară și neglijența sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul accidentelor produse în România în ultimii ani.

Singura soluție care poate reduce numărul victimelor rutiere este educație timpurie.

Astfel, prin prezenta inițiativă legislativă propunem ca Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreaze o strategie privind educaţia pentru prevenția rutieră a elevilor, în dezbatere cu toți factorii decizionali, până la data de 31 decembrie 2020.

Strategia trebuie să fie transpusă în planurile-cadru de învăţământ începând cu anul şcolar 2021-2022. Ideal ar fi ca elevii din învățământul obligatoriu de stat, privat și confesional să beneficeze de cel puțin un curs de prevenție rutieră o dată la două săptămâni.

Școala va putea decide dacă această practică va fi extinsă prin curriculumul la decizia şcolii, la propunerea consiliului profesoral”.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Rute alternative pentru evitarea blocajelor în trafic de la intrarea în Alba Iulia. Variantele care ocolesc podul de peste Mureș

Publicat

colaj rute ocolitoare

Pentru a evita traficul infernal de pe podul de peste râul Mureș, cauzat de lucrările de reparații care vor dura cel puțin două luni, șoferii au la dispoziție mai multe rute alternative, pentru a intra sau a ieși din Alba Iulia.  Cei care merg spre Deva sau Sibiu pot opta pentru varianta: centura Alba Iulia […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Locuri de muncă la stat, în județul Alba. Funcții de conducere, posturi de execuție, date și condiții de înscriere

Publicat

job

Alba24 vă prezintă locurile de muncă vacante în județul Alba, în cadrul instituțiilor de stat. Este vorba atât de funcții de conducere, cât și despre posturi de execuție, scoase la concurs și anunțate public de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.  Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia Restaurator I Condiţiile specifice necesare în vederea participării la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – meșteri populari premiați pentru păstrarea meșteșugurilor tradiționale. LISTA PREMIANȚILOR

Publicat

muntele gaina

Cei mai iscusiți meșteri populari din județul Alba au fost premiați, sâmbătă, în debutul Târgului de Fete de pe Muntele Găina pentru modul în care păstrează și promovează meșteșugurile tradiționale românești. Târgul, considerat una dintre cele mai mari și mai vechi sărbători populare în aer liber din România, a debutat în comuna Avram Iancu, localitate […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Un adăpost de animale din localitatea Ponor a fost cuprins de flăcări. Pentru stingerea focului intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu la un adăpost de animale din localitate Ponor a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 23.00.  Potrivit ISU Alba, la fața locului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale de apă cu stingere și spumă.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate