Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman: Se decontează naveta elevilor de liceu și între localități. Amendamentul, adoptat în Camera Deputaților

Publicat

florin roman

Florin RomanCamera Deputaților a adoptat, în ședința de miercuri, 5 septembrie, un amendament prin care se va putea realiza decontarea navetei școlare și pentru elevii de nivel liceal care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu la filiera/profilul/specializarea solicitată, a transmis deputatul PNL de Alba, Florin Roman. 

Potrivit lui Florin Roman, Camera Deputaților a adoptat în ședința de miercuri, 5 septembrie, un amendament prin care se modifică Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.69/2016 pentru completarea art.84 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi a art.45 din Legea serviciilor de transport public local nr.92/2007, precum şi pentru abrogarea art.15 din Ordonanţa Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, în sensul în care se va asigura un acces cât mai larg la educație pentru copiii din România.

Am inițiat acest amendament tocmai pentru a limita rata părăsirii timpurii a școlii, care a ajuns la un nivel record de 19%, dar și pentru a elimina o discriminare.

Prin acest proiect de lege se prevedea decontarea navetei la școală a copiilor doar în interiorul unei localități. Însă, conform acestui amendament, se va putea realiza decontarea navetei școlare, din bugetul Ministerului Educației Naționale, și pentru elevii de nivel liceal care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu la filiera/profilul/specializarea solicitată”,  explicat Florin Roman.

Decontarea se va putea face fie prin unităţile de învăţământ la care aceștia sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, fie prin asigurarea unei sume ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

„În momentul de față, realitatea ne arată un tablou sumbru în ceea ce privește viitorul României. Ne confruntăm, din păcate, cu o rată record în ceea ce privește abandonul școlar, unul din cinci elevi renunțând la școală.  Criza sistemului educațional este evidentă și va avea pe termen mediu și lung efecte negative asupra pieței muncii și economiei din România.

Tocmai de aceea, Grupul PNL susține necesitatea finanțării corecte a învățământului românesc și solicită Ministerului Educației Naționale să publice cât mai urgent normele de aplicare a legii, astfel încât, acum în pragul anului școlar, transportatorii să poată deconta naveta”, a mai transmis deputatul PNL, într-un comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax