Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Focar de HEPATITĂ A, la Șona. Anchetă epidemiologică DSP Alba, după ce s-au îmbolnăvit copii cu vârste între 5 şi 14 ani

Publicat


dsp directia de sanatate publicaDirecția de Sănătate Publică (DSP) Alba a deschis joi, 24 noiembrie, o anchetă epidemiologică în cazul unui focar de hepatită virală de tip A într-o comunitate de etnie romă din localitatea Șona.

Două cazuri de hepatită virală de tip A au fost confirmate în baza analizelor de laborator, iar alte trei cazuri sunt suspecte, toate fiind înregistrate la copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, transmite DSP Alba, într-un comunicat.

Toți cei cinci copii au fost internați în spital. Aceștia nu frecventează școala, în acest sens posibilitatea extinderii fiind scăzută, mai precizează reprezentanţii DSP.

“Focarul a fost înregistrat într-o comunitate de romi din comuna Șona, județul Alba, fiind cauzat de condițiile de igienă necorespunzătoare.

În urma controalelor s-a stabilit că respectiva comunitate beneficiază de alimentare cu apă potabilă de la rețea, însă nu există rețea de canalizare, iar condițiile de igienă sunt necorespunzătoare. S-a dispus dezinfectarea latrinelor în comunitate și s-a făcut o educație sanitară populației. Medicul de familie din comunitatea respectivă întocmește catagrafia pentru ridicarea vaccinului antihepatitic A în vederea limitării focarului.

Echipa de intervenție a fost formată din medici și asistenți”, se arată în comunicatul DSP Alba.

Direcția de Sănătate Publică Alba atrage atenția asupra importanței educației medicale în comunitate.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate sau direct de la un purtător). Aproximativ 10 milioane de oameni se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Acțiune de amploare a polițiștilor la centrele de fier vechi și în trenurile de persoane și marfă

Publicat

fier vechi

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, peste 2.500 de polițiști de la transporturi, ordine publică și rutieră acționează pentru prevenirea și combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant, etc.), a faptelor săvârșite cu violență, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Un adolescent din Cugir, trimis din nou în judecată pentru tâlhărie. A bătut un bărbat și i-a furat banii din buzunar

Publicat

politie mascati

Un tânăr din Cugir își ”petrece” adolescența prin sălile de judecată și în închisoare. S.M., a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, după ce a bătut și furat 1.300 de lei din buzunarul unui bărbat. Tânărul are pe numele său mai multe dosare penale pentru furt și tâlhărie, ba chiar și condamnări. Potrivit procurorilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Facebook Pay, nou sistem de plată online pe rețeaua socială, pe Messenger, Instagram și pe WhatsApp

Publicat

Facebook a lansat, marți, în SUA, Facebook Pay, un sistem de plăți online pe rețeaua socială de bază, pe Messenger, Instagram și pe WhatsApp. Compania lui Mark Zuckerberg spune că Facebook Pay oferă „o experiență de plată convenabilă, sigură și consecventă”. Utilizatorii folosesc deja plățile prin aplicațiile Facebook pentru a face cumpărături, donații și a-și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CNAIR se spală pe mâini în cazul sentinţei privind oprirea lucrărilor pe Autostrada Sebeş-Turda: ”De vină este constructorul”

Publicat

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susţine că situaţia determinată de blocarea prin sentinţă judecătorească a lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda, în punctul de lucru de la Oarda de Sus, este exclusiv problema antreprenorului. Asta după ani întregi în care instituția a ignorat apelurile oamenilor și i-a lăsat ”exclusiv” în grija constructorului. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate