Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fondul clasei va fi legalizat. Ministrul Educației vrea să extindă şi la instituţiile de învăţământ sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit

Publicat

Fondul clasei a reprezentat mereu o problemă, în special pentru părinți. În acest sens, ministrul Educației, Remus Pricopie, vrea să extindă şi la instituţiile de învăţământ sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit existent. Așadar, școlile din România vor beneficia de mai mulți bani.

Prezent la Gândul Live, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a vorbit despre fondul clasei, precizând că a purtat discuţii la Ministerul Finanţelor pentru a găsi o soluţie. „Trebuie să avem un mecanism mult mai clar, ca opţiunile părinţilor de a sprijini, chiar şi financiar, o şcoală, să urmeze un traseu legal şi vizibil”, a precizat Pricopie.

„Eu mă gândesc la donaţii de mai mult de 2% din impozit, dar mai întâi trebuie să definim mecanismul prin care să se poată face acest lucru, pentru că acesta este un mecanism complex care nu ţine numai de decizia Ministerului Educaţiei”, a mai spus acesta.

Pricopie a vorbit și despre regulile care se vor aplica: „Cu reguli  foarte clare, acest cont să fie auditat anual, iar părinţii şi şcoala să decidă ceea ce consideră că trebuie se facă cu aceşti bani. Toate statele pe care noi le dăm ca exemplu că au o educaţie solidă au o contribuţie privată în zona educaţiei, iar privat înseamnă acest fond <economics of education>”.

Ministrul a recizat că procedurile pentru crearea conturilor şcolii sunt destul de avansate și cel mai devreme vor fi puse în practică în anul şcolar următor.

„Eu cred că acest mecanism va fi definitivat pe parcursul acestui an şi, dacă nu în septembrie următor, el va fi funcţional cel mai târziu de anul viitor. Vom vedea ce sume vom reuşi să colectăm. Dar nu este ministerul sau directorul şcolii în măsură să decidă ce o să se facă cu aceşti bani”, a spus Pricopie.

Conturile bancare ale şcolilor vor avea aceleaşi reguli ca şi orice cont bancar din România, dar vor fi auditate anual pentru sumele donate şi sumele cheltuite. Ministrul se gândeşte la nişte reguli privind cheltuirea banilor donaţi şcolilor. ”Trebuie să vezi exact dacă pot fi introduse nişte capitole bugetare prin care aceşti bani să poată fi folosiţi, pentru că putem ajunge în situaţia în care să sponsorizăm vacanţe”, a spus Remus Pricopie.

Donaţiile pentru şcoli vor fi ghidate după un act legislativ. „Mai întâi trebuie să vedem cum se va face şi apoi va trebui să vedem de ce acoperire legislativă este nevoie. Acest lucru se practică în alte ţări, nu îl inventăm noi. Va fi o formulă flexibilă. Eu cred că trebuie să ne uităm ce fac şi alţii, să vedem ce este fezabil şi ce nu. Dar sunt conştient că un model împrumutat 100% din altă parte nu va funcţiona”, a mai spus Pricopie la Gândul Live. Ministrul a dezvăluit că a studiat mai multe sisteme de educaţie, dar că nu s-a oprit la unul în special.

sursa. gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax