Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fondul mutual de asigurare a riscurilor din agricultură: Până la 100 de miliarde de euro de la UE pentru pagubele cauzate de secetă, îngheț și inundații

Publicat

Din 2014, fermierii ar putea să scape de grijile riscurilor majore din agricultură, dacă aderă la Fondul mutual de asigurare. Programul va fi înființat în România în primăvară și presupune acoperirea pagubelor provocate de secetă, îngheț sau inundații din fonduri europene în proporție de 65%, restul de 35% fiind plătit de către fermieri. Acesta este anunțul făcut vineri de către Nicolae Popa, directorul adjunct al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Regională și Pescuit (APDRP).

Fondul mutual de asigurare a riscurilor majore din agricultură din România a fost aprobat prin hotărâre de guvern și ar însemna sume cuprinse între 30 și 100 de milioane de euro, alocate de către Uniunea Europeană, în urma unor negocieri.

„Este un mare avantaj pentru fermieri, pentru că ei vor beneficia de asigurarea riscurilor majore, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Este vorba despre secetă, inundații, înghețuri. Societățile de asigurări nu au asigurat niciodată asemenea riscuri. În urma discuțiilor cu Uniunea Europeană, vom asigura aceste riscuri. 65% din pagubele care se vor produce vor fi acoperite de Uniunea Europeană, prin sume încluse în programul 2014-2020”, a declarat Nicolae Popa.

Pentru a beneficia de aceste despăgubiri, fermierii trebuie să facă o adeziune la Fondul Mutual și să plătească o sumă de bani, ce va fi estimată până în primăvară. Programul va intra în vigoare dacă acoperă cel puțin 30% din suprafața agricolă arabilă din România, dacă întrunește numărul de membri prevăzut în statut și alte criterii, ce urmează să fie stabilite și făcute publice.

„Sperăm ca fermierii să vină să devină membri ai acestui Fond Mutual pentru a beneficia de aceste acoperiri de pagube pe care le-ar putea întâmpina anul viitor. Fermierii care vor deveni membri vor suporta 35% din valoarea pagubelor”, a mai spus directorul adjunct al APDRP.

În 2011, unul dintre cei mai păguboși ani din cauza fenomenului de secetă, pierderile agricultorilor din România au ajuns la aproape 20 de milioane de euro, potrivit lui Nicolae Popa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax