Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fonduri de 30 de milioane de lei deblocate de Ministerul Finanţelor pentru plata abonamentelor restante pentru elevii navetişti

Publicat

Restanţele Ministerului Educaţiei privind plata abonamentelor pentru elevii navetişti ar urma să fie recuperate prin deblocarea unei sume de 30 milioane lei, bani cu care se vor acoperi o parte din datoriile acumulate de MECTS în 2012 şi 2013. Anunţul a fost făcut de ministrul Remus Pricopie.

Deconturile abonamentelor de transport pentru elevii care fac naveta la şcoală nu au mai fost onorate de Ministerul Educaţiei din noiembrie 2012, în mai multe judeţe din ţară. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Alba.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a susţine că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă prin care această problemă se va rezolva. Ministerul de Finanţe va debloca suma de 30 de milioane de lei, iar Ministerul Educaţiei va putea plăti 40% din datoriile pentru transportul elevilor.

„Vom înlocui abonamentul care favorizează firmele de transport cu o bursă suplimentară de transport virată direct în contul elevului. Până atunci vom mai încerca să facem rost de bani pentru a acoperi din această datorie pe care o avem”, a declarat Pricopie, citat de adevărul.ro.
Elevii navetiști de la mai multe școli și licee din județul Alba nu și-au mai primit banii pentru decontul abonamentelor de transport din luna noiembrie 2012. Fără a oferi mai multe informații, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba au precizat, la mijlocul lunii mai, că se caută soluții pentru rezolvarea acestei probleme pentru elevii care călătoresc în altă localitate pentru a merge la școală.

Problema decontului abonamentelor de transport pentru elevii navetiști vine, parțial, din cauză că în bugetul Ministerului Educației nu au fost prevăzute sume pentru acoperirea acestor cheltuieli.

La unele licee, ultimele subvenții primite au fost pentru decontarea parțială a abonamentelor pe luna octombrie, pentru care s-a alocat, eșalonat, 25% din sumă.

În acest context, Oana Badea, fost secretar de stat în MEN și actual cadru didactic la Colegiul Tehnic Aiud a transmis un comunicat de presă prin care susținea că absenteismul școlar se datorează și lipsei de posibilități financiare din unele familii pentru achitarea sumelor pentru transportul copiilor la școală.

„La școala în care funcționez, din septembrie până în prezent, elevilor nu li s-a decontat nici un abonament. Mai mult, operatorii din zonă nu pot fi criticați deoarece prețul abonamentului nu a fost modificat în acest an școlar decât o singură dată. Ar putea fi voci care să spună că au mai existat întârzieri și altădată. Da, au existat probabil 2-3 luni de întârziere. Din septembrie până în prezent când mai este puțin și încheiem cursurile, e totuși prea mult și sună a dezinteres.

În județul Alba, numărul total de absențe a ajuns la 525.893 în primul semestru al acestui an școlar. Tentația de a spune că majoritatea se datorează chiulului trebuie ponderată însă cu situații în care familiei cu mai mulți copii îi este imposibil să achite costul deplasării către școală. Singurul răspuns care poate fi dat în acest cadru legal îl reprezintă alocarea de urgență a sumelor restante”, a transmis Oana Badea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Ministerul Educaţiei: 20 de milioane de lei în plus pentru plăţile restante aferente transportului elevilor navetişti | Alba24

    • radu

      luni, 17.06.2013 at 18:48

      noi nu am primit nici acum banii……sunt din judetul constanta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax