Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fondurile programului „Prima Casă” acordate pentru anul 2013 ar putea fi epuizate în trei luni

Publicat

Valoarea finanţărilor acordate prin programul „Prima Casă” în acest an a ajuns la 490 milioane euro, ce au revenit unui număr de 13.000 de beneficiari. Dacă ritmul actual de contractare se va menţine, fondurile de 300 de milioane de euro, disponibile în acest moment, se vor epuiza în trei luni, estimează reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Din 2009, de la lansarea programului, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat 94.000 de garanţii. Valoarea finanţărilor au ajuns până în prezent la aproape 3,5 miliarde de euro. Pe toată perioada de derulare a programului valoarea medie a finanţărilor accesate este de circa 39.000 euro, iar 28% din garanţiile acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite între anii 2008 şi 2013.

Reprezentanţii Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri susţin că „programul poate continua, în limita fondurilor disponibile, până la sfârşitul anului 2013”.

Având în vedere că în doar trei luni au fost cheltuite aproape 300 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro pe lună, există posibilitatea ca fondurile alocate programului să nu ajungă pentru întreg anul. Dacă este luat în calcul un ritm similar lunar de absorbţie a sumelor, până la finele anului ar fi necesare circa 600 de milioane de euro, faţă de disponibilul actual de 300 de milioane de euro.

Reprezentanţii Fondului declarau la sfârşitul lunii martie,  că valoarea finanţărilor acordate prin programul „Prima Casă” a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, fiind astfel disponibile fonduri în valoare de 572 milioane de euro.

De programul „Prima Casă” beneficiază  persoanele care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă sau care au în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin „Prima Casă”, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax