Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fordaq: România are printre cele mai mari prețuri la achiziția de buștean din întreaga Europă. Raport privind criza sectorului forestier

Publicat

tir lemnRomânia are printre cele mai mari prețuri la achiziția de buștean din întreaga Europă, potrivit Asociației Producătorilor de Mobilă și a Asociației Forestierilor. Cele două organizații au sesizat Consiliul Concurenței pentru abuzul de poziție dominantă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva prin prețurile de pornire la licitație, susțin Fordaq și Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva, într-un raport.

„Anual, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează licitațiile principale, licitații prin care este oferită la vânzare masa lemnoasă pentru producția anului următor. În perioada 17 – 24 decembrie 2015 s-au desfășurat aceste licitații prin care a fost oferit la vânzare un volum de 4,31 milioane mc din care a fost adjudecat un volum de 227.000 mc – adică 5% din volumul oferit la vanzare! Încă din etapa de pregătire a licitațiilor, în luna noiembrie a anului 2015, agenții economici, prin organizații de profil, au contestat prețurile prea mari de pornire la licitație: Asociația Producătorilor de Mobilă și Asociația Forestierilor au sesizat Consiliul Concurenței pentru abuzul de poziție dominantă al RNP-Romsilva prin prețurile de pornire la licitație. Nostra Silva a depus plângere prealabilă pentru a contesta în contencios administrativ regulamentul în baza căruia au fost organizate licitațiile”, se arată în raportul Fordaq.

Potrivit raportului Fordaq cu privire la criza sectorului forestier, pornirea licitației din acest an la prețurile de adjudecare din anul anterior va duce la o „spirală a prețurilor”.

„Între 2010 și 2015, prețurile de pornire la licitație au crescut cu 300%! La licitațiile din luna decembrie 2015, au existat mai multe Direcții Silvice județene care au avut prețuri de pornire mai mari decât prețurile de adjudecare din anul anterior (Harghita, Dolj, Gorj, Dâmbovița, Maramureș, Sălaj, Timiș). Spre exemplu, în Caraș Severin prețurile au fost cu aproape 30% mai mari, în condițiile în care indicii europeni ai prețurilor resursei de masă lemnoasă au scăzut cu 15%! La acest moment, România are printre cele mai mari prețuri la achiziția de buștean, din întreaga Europă! Această situație duce la o criză de competitivitate a întregii industrii de prelucrare a lemnului, inclusiv a industriei mobilei. Blocajul licitațiilor conduce automat la blocajul exploatării masei lemnoase și implicit la blocarea întregului sector de prelucrare a lemnului, inclusiv industria mobilei, sectoare ce cuprind în total peste 130.000 angajați care, împreună cu familiile lor, depind de această resursă! Deja companii din industria mobilei au remis notificări privind trimiterea angajaților în șomaj tehnic, din cauza lipsei resursei de masă lemnoasă”, se mai arată în raport.

Potrivit documentului, deoarece în urma licitațiilor a fost adjudecat un volum de 5% din totalul volumului disponibil, licitațiile au fost reprogramate în perioada 12 — 25 ianuarie 2016, cu aceleași prețuri de pornire.

„Să se înțeleagă în ansamblu mecanismul care a determinat eșecul licitațiilor de masă lemnoasă organizate de RNP-Romsilva și să se deblocheze situația creată prin modificarea, în procedură de urgență, a HG 924/2015, reprogramându-se licitațiile principale cu prețuri de pornire mai mici, înainte de a se ajunge la tensiuni sociale și pierderi economice irecuperabile pentru agenții economici”, susțin reprezentanții Fordaq și ai Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România.

sursa: fordaq.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax