Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Fost candidat USR Alba la Senat, pus director la o instituție nou înființată. Nu știe ce salariu are și cu ce se va ocupa

Publicat

„Centrul Județean de Excelență Alba” – un nume pompos pentru o instituție nou înființată, dar despre care nimeni nu prea știe nimic, nici chiar noul director. 

Directorul instituției nou înființate este Adrian Simion, consilier județean din partea USR PLUS, ajuns în funcție de conducere prin numire directă.

Instituția este atât de nouă, încât Adrian Simion nici nu știe momentan ce salariu va avea. 

UPDATE: După publicarea articolului, Adrian Simon a contactat redacția Alba24 și a declarat că nu a putut să precizeze ce salariu va avea deoarece are un doctorat și vor fi calculate mai multe sporuri.

Am încercat să aflăm detalii despre noua entitate nou înființată și cum va funcționa.

Singura informație relevantă la o căutare pe Google este ordinul de ministru nr. 5.956 din 4 noiembrie 2020, prin care în fiecare oraș din România se înființează câte un centru județean de excelență.

La un moment dat, între anii 2012 – 2018, în țară au mai existat centre asemănătoare, însă au fost închise. În județul Alba funcționa o entitate asemănătoare la Blaj, dar activitatea se baza pe voluntariat, au precizat reprezentații IȘJ Alba, pentru alba24.ro.

La aproape un an de la ordinul de ministru din noiembrie 2020, în județul Alba a fost numit un director pentru noua instituție, care va funcționa în subordinea Inspectoratului Județean Alba.

Director care nu își cunoaște fișa postului

La Alba, directorul Centrului Județean de Excelență a fost numit Adrian Simion, fost membru PNL, actual USR PLUS, fost candidat la Senat, actual consilier județean și profesor la Colegiul Economic „Dionise Pop Marțian”.

Întrebat, de reporterul alba24.ro, ce l-a recomandat pentru a fi numit direct în funcția de conducere, Simion a răspuns că numirea a fost făcută prin prisma activității didactice pe care o are.

Acesta a precizat, deși nu a fost întrebat, că numirea nu are legătură cu funcția politică pe care o are.

Simion a făcut publică noua funcție pe care o deține printr-o postare pe Facebook.

Salarii și funcții

Instituția este atât de nouă, încât Adrian Simion nici nu știe ce salariu va primi lunar pentru funcția de director, însă a precizat că ar fi vorba despre un salariu similar celui de director de liceu.

Mai mult de atât, instituția va avea 7 angajați, însă momentan Simion nu cunoaște organigrama.

Cu ce se ocupă Centrul Județean de Excelență

Sediul instituției va fi în clădirea Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Adrian Simion nu a fost capabil să spună concret care va fi activitatea instituției și a spus doar că ”se va ocupa cu pregătirea elevilor care participă la concursuri școlare și la olimpiade”.

”Un fel de Palat al Copiilor, dar care va lucra cu un grup mai restrâns de elevi”, a mai adăugat Adrian Simion pentru alba24.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. zoro

  joi, 02.09.2021 at 16:07

  Cica nu sunt bani,institutii nou infintate,cumul de pensie cu salar,pensii speciale,specula pe toate drumurile,munca la negru,evaziune la tot pasul,marfa trecuta prin vami fara acte si portul constanta,si se plang de bani,dar nu fac nimic,zero barat!!!!

 2. kretz

  joi, 02.09.2021 at 20:29

  foarte frumos pt un partid cica anti mafia psd etc.: habar n-are ce va face si ce atributii are si ce-l califica pe el sa ocupe acest post, știe doar că are mai multe sporuri la salariu. oare pt ce? spor de frecat menta la stat, spor de venit la serviciu, spor de baut cafeaua

 3. Costica

  vineri, 03.09.2021 at 06:58

  Te ai descalificat ca persoana, ca și cadru didactic. Oricum voi nu aveți o doctrina. Ești un băiat mititel. Este sfârșitul carierei tale baiete

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE liceu 2023: înscrieri în învățământul profesional și dual, în 3-7 iulie. CALENDAR și reguli

Publicat

Admitere liceu 2023: Calendarul admiterii la liceu în învățământul dual și profesional a fost publicat în Monitorul Oficial. Înscrierile se vor face în perioada 3-7 iulie 2023.

De anul viitor, media la admitere va fi doar cea de la Evaluare Națională. Nu se mai ține cont de mediile din clasele de gimnaziu.

Reguli la admitere liceu 2023 – învățământ profesional și dual

 • La admitere pot participa absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care nu au împlinit 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023—2024 și nu au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, potrivit documentului citat de edupedu.ro.
 • Inspectoratele școlare alocă locuri distincte în unitățile de învățământ pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și pentru elevii romi.
 • Nu se alocă astfel de locuri speciale la calificările la care se organizează preselecție și nici la calificările din oferta pentru învățământul dual la care sunt prevăzute probe eliminatorii sau probe de admitere.
 • Olimpicii – elevii care au obținut, în clasele de gimnaziu, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației, pot fi înscriși în clasa a IX-a, în anul școlar 2023-2024, peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi.
 • Cetățenii din Ucraina cu statut de elevi pot fi înscriși în clasa a IX-a peste numărul maxim de elevi.

Cum se calculează media de admitere liceu 2023

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba maternă pot opta pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și litertură maternă. Părinții trebuie să completeze o declarație în acest sens, la înscrierea la liceu. Însă acești candidați nu vor fi repartizați computerizat la liceu în clase cu predare limbi minorități naționale.

Criterii departajare candidați cu medii egale

Se folosesc în ordine următoarele criterii:

 • nota la Evaluare Națională – proba de limba și literatura română
 • nota la Evaluare Națională – proba de matematică
 • nota la Evaluare Națională – proba de limbă maternă /proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, pentru candidații care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale
 • media generală de absolvire a claselor V-VIII

Dacă la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate notele/mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

CALENDAR admitere în învățământul profesional și dual – anul școlar 2023-2024

Pregătirea admiterii:

 • 17 februarie 2023: Elaborarea planului de măsuri județean/al municipiului București pentru pregătirea și organizarea admiterii. Transmiterea, de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, spre aprobare, la inspectoratul școlar județean/al municipiului București (ISJ/ISMB) a propunerii privind componența comisiei de admitere din unitatea de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământ profesional, avizată de consiliul de administrație al unității de învățământ
 • 22 februarie 2023: Transmiterea, de către ISJ/ISMB către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a aprobării comisiei de admitere din unitatea de învățământ;
 • 24 februarie 2023: Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional se consultă cu operatorii economici parteneri pentru a stabili dacă vor organiza sesiune de preselecție a candidaților și cu privire la probele suplimentare de admitere pentru situația în care numărul de candidați este mai mare decât numărul de locuri.
 • 28 februarie 2023: Transmiterea, de către ISJ/ISMB, la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a avizului pentru Procedura de admitere și, după caz, pentru Procedura de preselecție. Afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a Procedurii de preselecție (după caz) și a Procedurii de admitere, precum și a numărului de locuri propuse pe domenii de pregătire și calificări profesionale. De asemenea, se vor preciza perioadele de înscriere și datele planificate pentru eventualele probe de admitere. Informarea și consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare a studiilor în învățământul profesional
 • 1 martie – 12 mai 2023: Fiecare unitate de învățământ care, în anul școlar 2022—2023, școlarizează elevi în clasa a VIII-a, învățământ gimnazial, organizează și desfășoară activități de orientare și consiliere cu elevii de clasa a VIII-a, cu accent pe conștientizarea cerințelor pieței muncii și a oportunităților pentru carieră și pe continuarea pregătirii prin învățământul profesional. Activitățile de orientare și consiliere se derulează cu sprijinul consilierilor școlari ai centrului județean de resurse și asistență educațională (CJRAE)/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) și urmăresc pregătirea înscrierii elevilor în învățământul profesional. Acțiunile menționate se pot organiza și prin mijloace electronice de comunicare (e-mail, videoconferință online, materiale postate pe paginile de internet ale unităților de învățământ, CJRAE, inspectoratelor școlare etc.).
 • 1 martie – 12 mai 2023: La nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar 2023—2024 se desfășoară acțiunea „Săptămâna meseriilor”, cu sprijinul operatorilor economici parteneri
 • 15 mai – 9 iunie 2023: Ședințe/Acțiuni de instruire organizate de toate unitățile de învățământ gimnazial, cu elevii de clasa a VIII-a și părinții acestora, pentru prezentarea metodologiei și a calendarului admiterii, a procedurilor de preselecție și/sau de admitere și a planului de școlarizare la învățământul profesional, inclusiv a modului de completare a opțiunilor din fișa de înscriere în învățământul profesional și învățământul dual. Acțiunile menționate se pot organiza și prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mail, videoconferință online etc.).
 • 16-26 mai 2023: Inspectoratul școlar județean (ISJ)/Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) organizează târgul ofertelor educaționale.
 • 10-12 mai 2023: Eliberarea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere pentru candidații care doresc să participe la probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
 • 15-16 mai 2023: Înscrierea candidaților pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și transmiterea/completarea anexelor fișelor de înscriere
 • 17-19 mai 2023: Desfășurarea/Echivalarea probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
 • 22 mai 2023: Comunicarea rezultatelor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă Depunerea contestațiilor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor
 • 26 mai 2023: Comunicarea rezultatelor finale, după contestații, la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă. Transmiterea către comisia de admitere județeană/a municipiului București a listelor cu rezultatele finale la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată.

Etapa I de admitere în învățământul profesional

 • 3-7 iulie 2023: Unitățile de învățământ gimnazial completează și eliberează fișele de înscriere în învățământul profesional și dual de stat, pentru candidații care solicită aceasta / Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional și dual, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual
 • 7 iulie 2023: Afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților înscriși în învățământul profesional
 • 10-11 iulie 2023: Derularea probei de preselecție în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acesteia, conform graficului stabilit și afișat de fiecare unitate de învățământ care organizează preselecție. Comunicarea rezultatelor sesiunii de preselecție de către unitatea de învățământ care a organizat sesiunea de preselecție
 • 10-12 iulie 2023: Ridicarea, de către candidații respinși la preselecție, a fișelor de înscriere la învățământul profesional și dual, de la unitatea de învățământ care a organizat sesiunea de preselecție
 • 10-12 iulie 2023: Înscrierea candidaților respinși la preselecție la unitățile de învățământ care școlarizează în învățământul profesional, la care nu s-au organizat probe de preselecție, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual de stat
 • 12 iulie 2023: Actualizarea și afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a listei candidaților înscriși la învățământul profesional
 • 13 iulie 2023: Desfășurarea probei suplimentare de admitere și afișarea rezultatelor la proba suplimentară de admitere de către unitățile de învățământ care au organizat proba
 • 14 iulie 2023: Depunerea contestațiilor la proba suplimentară de admitere și rezolvarea contestațiilor
 • 14 iulie 2023: Validarea, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București pentru învățământul profesional, a listei candidaților declarați admiși în învățământul profesional. Afișarea, de către unitățile de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților admiși și a celor respinși în învățământul profesional
 • 15-16 iulie 2022: Ridicarea fișelor de înscriere în învățământul profesional și dual de către candidații declarați respinși
 • 17-20 iulie 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși în învățământul profesional

Etapa a II-a de admitere în învățământul profesional

 • 25-27 iulie 2023: Eliberarea de către unitățile de învățământ gimnazial a fișelor de înscriere pentru învățământul profesional și dual pentru candidații cărora nu li s-au eliberat fișe de înscriere în etapa I de admitere în învățământul profesional
 • 25-27 iulie 2023: Înscrierea candidaților care nu au participat la etapa I de admitere sau care au participat, dar nu au fost repartizați/admiși sau au fost admiși, dar nu și-au depus dosarele de înscriere, la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual
 • 27 iulie 2023: Afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților înscriși în învățământul profesional
 • 2 august 2023: Afișarea, de către unitățile de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional, a listei candidaților admiși și a celor respinși la învățământul profesional
 • 3-4 și 7 august 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși
 • 7 august 2023: Transmiterea, de către comisia de admitere în învățământul profesional din unitatea de învățământ, în format electronic și în scris, către comisia de admitere județeană/a municipiului București a listelor finale cu candidații înmatriculați și a situației locurilor neocupate în învățământul profesional

Etapa a III-a de repartizări și redistribuiri pe locurile libere și rezolvarea cazurilor speciale: 8-10 august

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua vârstnicului, la Sebeș: 800 de seniori au participat la evenimentul organizat de primărie

Publicat

Un număr de 805 seniori ai Sebeșului au participat marți, 4 octombrie 2022, la evenimentul pe care municipalitatea l-a organizat pentru a sărbători Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

Au fost omagiați bunicii care activează în cadrul diferitelor centre de zi, în Asociația Pensionarilor Sebeș, precum și beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a premiat 56 de cupluri care aniversează 50 de ani de căsătorie, cărora le-au fost oferite plachete aniversare, flori și premii în bani.

În cadrul evenimentului, a fost prezentă și o expoziție de artă plastică, lucrările fiind oferite de pictorii sebeșeni, care au adus un plus de culoare atmosferei de sărbătoare.

De asemenea, Dorin Nistor a propus un proiect inedit seniorilor care doresc să se implice activ în viața orașului: crearea unui Consiliu Onorific al Seniorilor Sebeșului.

Acesta urmează a avea întâlniri periodice și ar putea veni în sprijinul administrației publice locale.

Vă reamintim că începând cu anul 1991, prima zi a lunii octombrie este dedicată celebrării persoanelor vârstnice, conform unei inițiative a Organizației Națiunilor Unite.

Evenimentul de la Sebeș a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Direcția de Asistență Socială Sebeș și Căminul pentru Persoane Vârstnice Sebeș.

La mulți ani, tuturor seniorilor!

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

10 octombrie: Apel de proiecte pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a clădirilor. Primul venit, primul servit

Publicat

Al doilea apel de proiecte pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a blocurilor și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR, va fi lansat în 10 octombrie, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării.

„În data de 10 octombrie, la ora 10.00, Ministerul Dezvoltării va lansa cel de-al doilea apel de proiecte pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR și gestionate de MDLPA”, a anunțat ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Document: Ghidul solicitantului

Acesta a spus că modificările și completările Ghidurilor solicitantului vor fi publicate miercuri în Monitorul Oficial al României și vor fi postate pe pagina de internet a ministerului. Documentul poate fi văzut AICI: Ghidul solicitantului- apel proiecte eficienta energetica

Alocarea financiară estimată pentru această a doua rundă este de 985.405.000 de euro pentru lucrări de intervenție integrate atât la clădiri rezidențiale multifamiliale, cât și la clădiri publice.

Câți bani se dau pentru eficientizarea energetică a blocurilor

Astfel, în cazul blocurilor, alocarea financiară estimată pentru lucrările de intervenție integrate este de 2.760.000 euro, pentru renovarea energetică moderată pentru comunitățile expuse riscului la sărăcie și excluziune socială este de 59.990.000 euro, pentru renovarea energetică moderată este de 147.530.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 2.375.000 de euro, în timp ce pentru renovarea energetică aprofundată este de 40.590.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 125.000 de euro.

În cazul clădirilor publice, alocarea financiară eligibilă estimată pentru lucrările de intervenție integrate în cadrul acestei runde de depuneri este de 105.550.000 euro, pentru renovarea energetică moderată este de 469.490.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 5.500.000 de euro, iar pentru renovarea energetică aprofundată este de 149.820.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 1.675.000 de euro.

Cum se dau banii: Primul venit, primul servit

„Spre deosebire de primul apel de proiecte, alocarea fondurilor în cadrul celei de-a doua runde se face la nivel național, fără a fi repartizate teritorial, pe județe, aplicându-se principiul primul venit – primul servit”, a mai spus Cseke Attila.

Apelul de proiecte se închide pe 23 octombrie 2022, la ora 23:59, iar termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare și contractare este 31 decembrie.

În cadrul primului apel de proiecte, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, însumând peste 2 miliarde de euro.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Persoanele evacuate din Roșia Montană s-au întors la casele lor. Pompierii au coborât nivelul apei în lacul Tăul Mare cu 3 metri

Publicat

Cele 5 persoane evacuate din Roșia Montană, care erau cazate la internatul unui liceu din Abrud, s-au întors în locuințele lor, după ce pe percursul nopții, pompierii au reușit să coboare nivelul lacului Tăul Mare cu aproape 3 metri față de nivelul inuțial. 

”Pe parcursul nopții s-a refulat apa din lacul de acumulare cu 4 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă va interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită) iar 1 motopompă este pregătită să intervină în rezerva operativă.
De asemenea au fost puse în funcțiune 2 conducte (DN 20P și 110) ce refuleaza apă prin sifonare și se lucrează pentru punerea în funcțiune a celei dea 3-a conducte” au transmis reprezentanții ISU Alba.

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 294 de centimetri (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate în această dimineață de reprezentanții SGA;

Cele 5 persoane cazate la internatul școlar al Liceului din Abrud s-au întors la locuințe.

Față de situația raportată anterior nu au intervenit modificări cu privire la situația forțelor și mijloacele angrenate în misiune.

În ultimele 24 h la stația meteorologică Roșia Montană nu s-au înregistrat precipitații.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax