Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fosta mină Cătălina Monuleşti din Roşia Montană, redeschisă circuitului turistic. RMGC continuă proiectele de restaurare a centrului istoric al comunei

Publicat

Fosta mină Cătălina Monuleşti din Roşia Montană va putea fi reintrodusă în circuitul turistic şi vizitată, cel mai probabil începând cu anul viitor. Deşi proiectul se află într-o fază incipientă, reprezentanţii RMGC asigură că, până la finalul lui 2013, aceasta va fi finalizată, alături de alte clădiri de patrimoniu din comună.

În prezent, se află în plină desfăşurare 100 de proiecte, ce urmăresc reabilitarea şi punerea în valoare a centrului istoric al Roşiei Montane. „Până la sfârşitul anului viitor am putea deschide spre vizitare galeria Cătălina Monuleşti şi vom mai avea multe clădiri finalizate”, a declarat Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Galeria cu organizare muzeistică subterană va face parte din viitorul Muzeu Modern al Mineritului din Roşia Montană. Pe lângă deschiderea accesului publicului în vechea mină, vor fi realizate în acelaşi context o serie de modele ale principalelor tipuri de lucrări care au avut loc acolo de-a lungul timpului. Pentru consolidarea, întreţinerea şi securizarea accesului la Cătălina Monuleşti lucrează în prezent peste 50 de muncitori, îndrumaţi de specialişti din Franţa în arheologie minieră de subteran”, arată Ziua de Cluj.

În 2011, Roşia Montană Gold Corporation a finalizat lucrările de reabilitare a altor două clădiri monument respectiv fosta primărie şi vechea şcoală. Odată obţinute toate avizele pentru demararea investiţiei, reprezentanţii companiei îşi propun să restaureze întreg centrul istoric al comunei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Dana

    duminică, 26.02.2012 at 21:25

    Ma bucur ca a inceput restaurarea acolo, in felul asta se atrag si ceva turisti prin zona, dar mai este mult de munca pana cand o sa ajungem la standardele normale. Acolo chiar trebuie sa existe investitii in patrimoniu

  2. Anda

    luni, 27.02.2012 at 06:07

    Daca statul, prin Ministerul Culturii si al Turismului, nu s-a preocupat de patrimoniul de la Rosia Montana, bine macar ca acesta va fi salvat, prin fondurile alocate de RMGC.Parerea mea este ca e important sa ne putem bucura de el, nu provenienta banilor pt a se realiza acest lucru.

  3. Liviu

    luni, 27.02.2012 at 08:45

    uite ca se fac si lucruri pozitive in Romania, galeriile romane sunt date spre vizitare, aceleasi galerii despre care niste „savatori” spun ca nu vor mai eixsta…dar ele sunt renovate chiar in acest moment, sper sa finalizeze renovarea totala a lor

  4. Vali

    luni, 27.02.2012 at 12:27

    Adevarata istorie din Rosia Montana , galeriile din pamant , patrimoniul nostru prin fondurile de la RMGC vor fi scoase la lumina si reabilitate iar cei care inca se cred niste salvatori ai Rosiei Montane , deja nu mai au nici un cuvant de spus nu au fost in stare sa faca ceva acolo , nu au credibilitate deloc

  5. Andrei

    luni, 27.02.2012 at 12:44

    Distrugeti aproape tot in zona si va pozati in salvatorii patrimoniului de la Rosia Montana. Rusine RMGC! Ingropati o vale intreaga sub cianura, distrugeti 2 munti, distrugeti sate, alungati oamenii din casele lor, asta e realitatea.

    • Calin

      luni, 27.02.2012 at 14:42

      ce? realitatea e ca oamenii de acolo vor sa inceapa proiectul asta, realitatea e ca au investit si vor mai investi in patrimoniu mai multi bani decat baga statul pentru toata tara.

  6. Daniela

    luni, 27.02.2012 at 14:48

    Rosia Montana are un viitor foarte frumos NUMAI DACA nu se va face proiectul minier. Daca se va demara proiectul, totul va fi distrus si poluat (localitatea, muntii, imprejurimile), iar monumentele si galeriile romane care reprezinta de fapt valoarea cea mai mare a localitatii vor fi in cea mai mare parte DINAMITATE. Aceste mici amanunte sunt lasate sub tacere de sustinatorii proiectului, care oricum nu dau doi bani pe localnici sau pe patrimoniul national al Romaniei. Oricum ei incaseaza peste 90% din profit, nu ii intereseaza ce ramane in urma.

    • Darius

      marți, 28.02.2012 at 11:50

      tocmai ca dupa ce se demareaza proiectul vor baga si mai multi bani in reabilitarea patrimoniului si vor si reecologiza mizeria lasata de stat acolo. poate ar fi bine sa te mai informezi… legat de profituri luam peste jumatate, nu stiu de unde ai scos cifra aia..

  7. bogdan

    luni, 27.02.2012 at 19:32

    foarte bine ce au facut. asta inseamna ca datorita proiectului localitatea asta chiar poate sa se dezvolte din punct de vedere turistic. si e normal pana la urma. ca potential are, dar cineva mai trebuie sa si investeasca in acest potential.

    • Anda

      joi, 01.03.2012 at 09:54

      Sper si eu ca Rosia Montana sa se dezvolte din punct de vedere turistic, ca are potential, cum zici si eu. Felicitari, RMGC!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax