Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fostele cinematografe Dacia și Columna ar putea deveni parcări. Primăria Alba Iulia intenționează preluarea și dărâmarea lor

Publicat


Primăria intenționează să preia cele două cinematografe vechi ale orașului, Dacia și Columna, să le dărâme și să le transforme în parcări publice. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul cu atribuții de primar Voicu Paul, în timpul ședinței de marți a Consiliului Local.

De asemenea, s-a discutat despre dărâmarea a două centrale de cartier dezafectate, care ar urma să fie demolate și spațiul respectiv să devină parcare. Este vorba despre două centrale situate în cartierul Cetate, cea de pe strada Poligonului și o altă centrală care se află pe strada Cloșca.

Acesta a avansat chiar ideea realizării unui parteneriat public privat pentru realizarea acestor obiective.

Încercăm de nouă ani de zile să facem o parcare, pentru mașini, pe Poligonului, unde este CT 9. Am reușit să mutam stația de reglare și măsurare a gazelor naturale, dar un transformator nu l-am putut muta. Sperăm să îl mutăm cât de curând și să facem parcare în locul centralei.

Sperăm să mai facem o parcare în Cetate, în locul CT 6, care este pe Cloșca spre stația de salvare. Sperăm să primim cât de curând Cinema Dacia și Cinema Columna, voi veni în ședință de Consiliu Local cu proupnerea să le demolăm și să le facem parcări” a spus Voicu Paul în ședința de Consiliu Local. Declarația despre parcări poate fi urmărită pe video-ul Alba24, la minutul 1:58:00.

Cinematografele din Alba Iulia sunt unele dintre cele mai iubite locuri din perioada comunistă. Gloria cinematografului Columna, de exemplu, un loc plin de amintiri pentru mulți locuitori ai orașului, s-a stins într-o ruină mizerabilă.

Geamuri sparte, pereți dărăpănați, colonii de șobolani, gunoi și resturi biologice, toate dublate de un miros ascuțit de urină, reprezintă, de ani buni, experiența 3 D a locuitorilor din zonă și a trecătorilor.

Pentru o vreme, imobilul a fost transformat în club, spre disperarea oamenilor din zonă. Fostul cinematograf a devenit adăpost pentru scandaluri, gălăgie, beții și interlopi. A fost totodată și ultima activitate desfășurată acolo. Abandonat și lăsat în voia oamenilor străzii, fostul cinematograf ”Columna” a ajuns ceea ce este azi: o mizerie în centrul orașului.

Prin vocea lui Voicu Paul, primăria și-a anunțat public intenția de a transforma fostele cinematografe în parcări, înainte de a genera o dezbatere pe acest subiect, o consultare a cetățenilor cu privire la ce ar trebui să fie acolo și chiar înainte de a le prelua.

Plimbat de la ”RomâniaFilm”, pe la Ministerul Culturii, scos pe ascuns la o vânzare eșuată (suma nici n-a fost făcută publică) și apoi devenit obiect al unui protocol neconcretizat între RADEF și Primăria Alba Iulia, cinematograful a ”intrat în conservare”, un alt mod de a spune că a fost abandonat și s-a degradat de la an la an.

Potrivit reprezentanților Primăriei, impozitele și penalitățile aferente clădirii cinematografului pe care instituția le are de încasat, se ridică la zeci de mii de lei. În concluzie, povestea fostului ”cinema” este una fără ”happy end”.

Situația este oarecum similară și în cazul cinematografului Dacia.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea ( Tony) Achim

    marți, 26.11.2019 la 19:14

    E asa de usor sa distrugi ce au construit alti. Cite s-ar putea face pastrindu-se structura de resistenta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Protest fără precedent în justiția din Alba. Magistrați de la mai multe instanțe au suspendat activitatea

Publicat

justitie

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și-au sistat activitatea de joi, 23 ianuarie, ca formă de protest față de propunerea eliminării pensiilor de serviciu. Situația este fără precedent în județul Alba, unde de joi, aproape toate înstanțele și-au suspendat activitatea. Mai exact, judecătorii de la Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia și Judecătoria Blaj […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Descindere în forță a mascaților de la BCCO Alba, pentru destructurarea unui grup care se ocupa cu proxenetismul

Publicat

bcco proxenetism

În urma celor trei percheziții desfășurate, miercuri 22 ianuarie, de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia la persoane bănuite de proxenetism au fost ridicate telefoane, cartele telefonice și documente despre care există suspiciunea că ar fi fost folosite în activitatea infracțională. Trei persoane au fost conduse la poliție și au fost reținute. […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Colliers: Sebeş-Alba Iulia, CEA MAI BUNĂ ZONĂ pentru companiile care îşi caută al doilea centru de distribuţie în România

Publicat

n

Romania va atinge pragul de 5 milioane de metri pătrați de spaţii logistice şi industriale moderne în 2020. Judeţul Alba, în special oraşele Alba Iulia şi Sebeş, continuă să fie în 2020 cea mai bună variantă pentru companiile care vor să îşi extindă capacităţile logistice din România, apreciază specialiştii com­pa­niei de consultanţă imobiliară Colliers. „Zona […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOCURI de ARMĂ în miez de noapte, la Câmpeni. Un bărbat a fost ÎMPUȘCAT de polițiști, după o urmărire ca în filme

Publicat

politie noaptea

Un șofer din Câmpeni a fost împușcat de un polițist, în noaptea de miercuri spre joi, după ce a refuzat să se supună testării cu aparatul etilotest, a devenit agresiv și a încercat să scape. Bărbatul a ajuns la spital, rănit la gamba piciorului stâng. Potrivit IPJ Alba, la data de 23 ianuarie 2020, în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate